Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ασκήσεις ισορροπίας» για τη νέα ηγεσία – Άμυνα, Αγροτική Πολιτική ή Διεύρυνση τα χαρτοφυλάκια που θέλει η Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ασκήσεις ισορροπίας» για τη νέα ηγεσία – Άμυνα, Αγροτική Πολιτική ή Διεύρυνση τα χαρτοφυλάκια που θέλει η Ελλάδα

Με σταθερή θέση και την προσδοκία για ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα ηνία της Κομισιόν, για τα επόμενα πέντε χρόνια, προσήλθε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών των χωρών της Ε.Ε., χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Στη πρώτη συνάντηση των «27» μετά τις Ευρωεκλογές, τα ευρωπαϊκά αξιώματα διαπραγματεύτηκαν βασικά εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ από το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στο δείπνο δεν βγήκε μεν «λευκός καπνός», παρά τους ελιγμούς που επιχειρήθηκαν, και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην επόμενη Σύνοδο, στις 27 και 28 Ιουνίου.

Οι αποφάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στις 17 έως 19 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν στην επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των ανώτατων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.: της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και ζητούμενο είναι να υπάρξει η «χρυσή ισορροπία» που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τους πολιτικούς συσχετισμούς, τη γεωγραφική εκπροσώπηση αλλά και την ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων.

Οι προτάσεις των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.) αναδείχτηκε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, θα ήταν έκπληξη αν δεν τελικά καμφθούν οι όποιες τυχόν ενστάσεις – όπως αυτή χθες του Ούγγρου Β. Όρμπαν – και δεν εγκριθεί η πρόταση για μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, εκτιμούν πηγές στην Αθήνα.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, που έλαβαν τη δεύτερη θέση στη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, προσήλθαν στο δείπνο διεκδικώντας τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, οι Φιλελεύθεροι διεκδικούν τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας και προτείνουν την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Βέβαιη θεωρείται στους ευρωπαϊκούς κύκλους ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα, με την οποία συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει τη στήριξη του Ε.Λ.Κ., θα λάβει ανανεώσει τη θητεία της ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Τα ζητήματα που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο την κατανομή των θέσεων, αλλά και τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ε.Ε. την επόμενη πενταετία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στο δείπνο των ηγετών.

«Θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως θα εκφραστεί ελπίζουμε δια της νέας προέδρου της Επιτροπής, της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίον η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα

Σκληρό είναι το «παζάρι» για την ανάδειξη των 27 Επιτρόπων, διαδικασία που θα ανοίξει επίσημα μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας της Κομισιόν, περί τις αρχές Ιουλίου.

Η Ελλάδα διεκδικεί να λάβει ένα… «καλό χαρτοφυλάκιο», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «ζυμώσεις» υπήρξαν για το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, σε μία κομβική μάλιστα στιγμή που στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για κοινή άμυνα στην Ε.Ε., με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να έχει προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ασφάλεια.

Όμως, η Ελλάδα φέρεται να συζητά επίσης και το χαρτοφυλάκια που αφορά στην Αγροτική Πολιτική στην Ε.Ε., όπως και αυτό της Διεύρυνσης.

Αναλόγως το ποιο χαρτοφυλάκιο θα εξασφαλίσει η χώρα μας, θα είναι και η επιλογή του προσώπου για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου.

Στο παρελθόν είχαν ακουστεί τα ονόματα του περιφερειάρχη Μακεδονίας – Θράκης Απόστολου Τζιτζικώστα, όπως και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως.

Παράλληλα, πιθανή θεωρείται και η ανανέωση της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις