Ελλάδα

Σποράδες: Δωρεάν σπίτια σε γιατρούς – «Θα αμείβονται επιπλέον με 2.100 ευρώ»

Δωρεάν σπίτια σε γιατρούς στις Σποράδες από την 5η ΥΠΕ. Παράλληλα, έρχονται και αυξήσεις μισθών για τους συγκεκριμένους επιστήμονες.

Το Υπουργείο Υγείας κινητοποιείται για να λύσει -έστω και προσωρινά- το στεγαστικό πρόβλημα των γιατρών στα νησιά, όπως οι Σποράδες.

Λύσεις σε γιατρούς που θέλουν -αλλά δεν έχουν ισχυρά κίνητρα- να εργαστούν στα νησιά και να στελεχώσουν τις υγειονομικές δομές στις παραμεθόριες περιοχές, επεξεργάζεται το υπουργείο.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αντιλαμβάνεται ότι έρχεται «μαύρο καλοκαίρι» για ντόπιους και τουρίστες, με τα υποστελεχωμένα από προσωπικό Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και για τον λόγο αυτό σπεύδει να πάρει μέτρα.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σαββάτου (15.06.2024) ανακοίνωσε συγκεκριμένα, πως το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε αυξήσεις των αποδοχών των γιατρών που επιθυμούν να εργαστούν στα νησιά.

Επίσης, και ορισμένοι Δήμοι -όπως είπε- θα πριμοδοτούν την παροχή δωρεάν στέγασης με ένα επιπλέον επιμίσθιο που μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 500 ευρώ.

«Θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε Δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης.

Ελλείψεις γιατρών στα νησιά: Πώς έλυσε το πρόβλημα η 5η ΥΠΕ

Πρώτη κινητοποιήθηκε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκουν και τα νησιά των Σποράδων.

Οι τοπικοί φορείς ανέλαβαν δράση μετά την καταγγελία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, πως οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στη Σκιάθο ζητούν από τους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν κρίσιμες υγειονομικές μονάδες υγείας της 5ης ΥΠΕ, ενοίκιο … 2.500 ευρώ.

Ο κ. Φώτης Σερέτης, Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις Σποράδες, αναγκάστηκε να βρει τρόπους ώστε να παραχωρήσει δωρεάν κατοικίες στους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, έτσι ώστε να τους προσελκύσει να προσέλθουν στο νησί για εργασία.

Ο ίδιος εξήγησε στο iatropedia.gr με ποιο τρόπο κατάφερε να εξασφαλίσει κονδύλια για να καλύψει τη δαπάνη για τη στέγαση των γιατρών.

Συγκεκριμένα εξασφάλισε έσοδα, όπως είπε, υλοποιώντας την εντολή του Υπουργείου Υγείας για την εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε 63 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Μέσω της διαδικασίας αυτής κατάφερε να επιβάλλει «εισιτήριο» 20 ευρώ στους τουρίστες που κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Με τα έσοδα αυτά, ο Διοικητής εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος και προχώρησε σε μίσθωση κατοικιών στη Σκιάθο. Έτσι πλέον η διαμονή για τους υγειονομικούς που εργάζονται στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου είναι εντελώς δωρεάν, ενώ οι γιατροί έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΥΠΕ και πλέον οι εφημερίες βγαίνουν χωρίς δυσκολίες, όπως αναφέρει.

Αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος εξέδωσε η 5η ΥΠΕ και για τη Σκόπελο, ενώ θα καλύψει τη δαπάνη και για τα διαμερίσματα που θα μισθώσουν από μόνοι τους οι γιατροί στην Αλόννησο και τη Σκύρο.

Νέα διάταξη Άδωνι για τις ελλείψεις στα νησιά

Σε δημόσια διαβούλευση και άμεση ψήφιση στη Βουλή θα φέρει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διάταξη που προωθεί για την θέσπιση κινήτρων στους υγειονομικούς, με σκοπό -όπως είπε μιλώντας στο Open- την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων κατά τη θερινή περίοδο.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις γιατρών δεν θα μπορέσουν να εξαλειφθούν, καθώς το πρόβλημα της στελέχωσης ειδικά με παθολόγους και αναισθησιολόγους, όπως είπε, είναι γενικευμένο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης ο μέσος όρος των παθολόγων είναι 25%, ενώ στην Ελλάδα είναι 8%.

«Η δυνατότητα να έχουμε παντού το σύνολο του προσωπικού που χρειαζόμαστε δεν είναι εφικτή, διότι όπως ξέρετε υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί δεν θεωρούν ελκυστικό το να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί θεωρούν ότι τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα και θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο. Είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για μία αναμόρφωση του πλαισίου για το πώς θα μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό», κατέληξε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

πηγή: Iatropedia.grΡεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα