Τετάρτη, 17 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Γαλλία: Στον προθάλαμο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού κορσέ το Παρίσι 12 μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές

Γαλλία: Στον προθάλαμο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού κορσέ το Παρίσι 12 μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές

Η Κομισιόν θα κινήσει αύριο (19.06.24) διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον δέκα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων πιθανόν και η Γαλλία, ενώ μένουν δώδεκα μέρες για τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών .

Αυτό αφορά όλες τις χώρες των οποίων το νέο χρέος φέτος υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο και των οποίων η πορεία εξυγίανσης θεωρείται ανεπαρκής. Θεωρείται βέβαιο ότι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στην Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι θα θέσει υπό αυστηρότερη εποπτεία και τις μεγάλες χώρες Γαλλία και Ιταλία.

Οι διαδικασίες για το έλλειμμα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα επιστρέψουν σε μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. Οι κανόνες της ΕΕ για το χρέος εφαρμόζονται και πάλι φέτος για πρώτη φορά, αφού είχαν ανασταλεί για τέσσερα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ορίζουν ότι τα κράτη μπορούν να έχουν μέγιστο εθνικό χρέος 60% και ετήσιο νέο χρέος 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, επισημαίνει η Handelsblatt.

Για τη γαλλική κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η προειδοποιητική επιστολή των Βρυξελλών έρχεται σε μια ακατάλληλη στιγμή, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου. Η ανακοίνωση προσφέρει στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (Rassemblement National -RN) και της αριστερής συμμαχίας «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» μια νέα ευκαιρία να ξεσπάσουν κατά της επιταγής λιτότητας από τις Βρυξέλλες και να επιτεθούν στον φιλοευρωπαίο Μακρόν για τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του.

Η Κομισιόν αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: Δεν θέλει να δώσει ώθηση στη δεξιά ή την αριστερά στη Γαλλία, αλλά δεν μπορεί να λάβει υπόψη της και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η αρχή πρέπει να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει τους κανόνες. «Αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία για την Επιτροπή», λέει ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Πρέπει να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού το 2023 ήταν σημαντικά υψηλότερο από το αναμενόμενο. Το Παρίσι αναγκάστηκε επίσης να αυξήσει τις αρχικές του προβλέψεις για το τρέχον έτος, με το 5,1% να αναμένεται πλέον επίσημα αντί για 4,4%. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας στα τέλη Μαΐου.

Η S&P προειδοποιεί για την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία 

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ (Bruno Le Maire) είχε υποσχεθεί να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την αναδιοργάνωση των δημόσιων οικονομικών μετά τις υψηλές κρατικές δαπάνες των ετών της κρίσης. Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε έναν γύρο εξοικονομήσεων συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της δραστικής επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Το συνέχισε αυτό τον Απρίλιο: Κατά το τρέχον οικονομικό έτος, είπε, θα περικοπούν άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση Μακρόν δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με τον κανόνα του 3% και πάλι το 2027. Η S&P, από την άλλη πλευρά, αναμένει ότι το έλλειμμα εκείνο το έτος θα είναι 3,5% του ΑΕΠ και επομένως θα εξακολουθεί να είναι πάνω από το ευρωπαϊκό όριο. Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε επίσης στα τέλη Μαΐου: «Ο πολιτικός κατακερματισμός καθιστά κάπως αβέβαιη την εφαρμογή πολιτικών που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Η προειδοποίηση αυτή θα μπορούσε να γίνει επίκαιρη εάν το RN επιτύχει πράγματι μεγάλη πλειοψηφία στις νέες εκλογές της Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια γίνει πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις