Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Ινδία: 52 νεκροί από κύμα καύσωνα, στους 110 οι θάνατοι από θερμοπληξία σε 3 μήνες

Ινδία: 52 νεκροί από κύμα καύσωνα, στους 110 οι θάνατοι από θερμοπληξία σε 3 μήνες
Φωτογραφία Reuters

Το κύμα καύσωνα διαρκείας που σαρώνει την Ινδία προκάλεσε τις τελευταίες δύο ημέρες το θάνατο 52 ανθρώπων στο Νέο Δελχί, το οποίο χθες Τετάρτη (19.06.2024) έζησε μία από τις πιο ζεστές νύχτες τα τελευταία 50 χρόνια. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν φτωχοί που ζούσαν και εργάζονταν στην ύπαιθρο, σύμφωνα με τους Times of India.

Στην Ινδία αυτό το καλοκαίρι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 40.000 κρούσματα θερμοπληξίας, και 110 επιβεβαιωμένοι θάνατοι, που σημειώθηκαν μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες (μεταξύ 1ης Μαρτίου και 18ης Ιουνίου), εξαιτίας του καύσωνα διάρκειας. Στη βορειοδυτική και την ανατολική Ινδία καταγράφηκε ο διπλάσιος αριθμός από τον συνηθισμένο ημερών με καύσωνα.

“Ένα παρατεταμένο καλοκαίρι θα έπρεπε να καταχωρίζεται ως φυσική καταστροφή”, γράφει σήμερα σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Hindu, χτυπώντας το “καμπανάκι” για την έλλειψη νερού και την αυξημένη ζήτηση ενέργειας.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές και κρατικές υπηρεσίες να δοθεί άμεση προσοχή στους ανθρώπους με θερμοπληξία ενώ ζήτησε και από τα νοσοκομεία να αυξήσουν τις κλίνες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν περισσότερους ασθενείς.

Ενώ το Δελχί χθες Τετάρτη έζησε την πιο ζεστή νύχτα του εδώ και πάνω από 50 χρόνια, με μικρότερη θερμοκρασία τους 35,2 βαθμούς, η υπόλοιπη χώρα προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα καύσωνα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι από όλη την Ασία ήρθαν αντιμετώποι με ακραία ζέστη λόγω της κλιματικής αλλαγής που επηρεάστηκε ακόμα περισσότερο από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις