Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Euro 2024: Φινάλε στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης με 5ο και 6ο γκρουπ

Euro 2024: Φινάλε στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης με 5ο και 6ο γκρουπ
Reuters

Η φάση των ομίλων του Euro 2024 ολοκληρώνεται απόψε με την τελευταία αγωνιστική σε 5ο και 6ο όμιλο. Το 5ο γκρουπ της τετραπλής ισοβαθμίας και το Τσεχία – Τουρκία (6ο γκρουπ) θα τραβήξουν το ενδιαφέρον.

Τρίτη και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων με… δράση από τον 5ο και τον 6ο όμιλο της διοργάνωσης και την Πορτογαλία να είναι η μοναδική ομάδα που έχει πάρει το «εισιτήριο» για τους «16» της διοργάνωσης από τις ομάδες που θα αγωνιστούν απόψε.

Στον 5ο όμιλο έχουμε ένα… χαμούλη, με τετραπλή ισοβαθμία, μετά και τα αποτελέσματα της δεύτερης αγωνιστικής.

Οι τέσσερις ομάδες του γκρουπ έχουν από 3 βαθμούς κι όπως γίνεται αντιληπτό τα πάντα θα κριθούν απόψε στα ματς, Βέλγιο – Ουκρανία και Ρουμανία – Σλοβακία.

Η βαθμολογία μετά από 2 αγωνιστικές στον 5ο όμιλο

1.Ρουμανία 3 βαθμοί (3-2 γκολ)

2. Βέλγιο 3 βαθμοί (2-1 γκολ)

3.Σλοβακία 3 βαθμοί (2-2 γκολ)

4. Ουκρανία 3 βαθμοί (2-4 γκολ)

5ος όμιλος – Τι χρειάζεται κάθε ομάδα για να προκριθεί στους «16»

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, και οι τέσσερις ομάδες – η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Σλοβακία και η Ουκρανία – είναι ισόβαθμες στους τρεις βαθμούς μετά από δύο αγώνες. Όλοι μπορούν να τερματίσουν σε οποιαδήποτε θέση και κάθε ομάδα μπορεί να προχωρήσει ή να αποκλειστεί.

Στον 6ο όμιλο η κατάσταση είναι λίγο πιο απλή. Η Πορτογαλία έχει κάνει το 2/2 και -εκμεταλλευόμενη τα αποτελέσματα στον όμιλο- κατέκτησε την πρωτιά και πέρασε στους «16» του Euro 2024.

Η Γεωργία αντιμετωπίζει την Πορτογαλία στο Γκελζενκίρχεν (26.06.24, 22:00), ενώ η Τσεχία την ίδια ημέρα και ώρα στο Αμβούργο, την Τουρκία, σε ένα ματς που θα κρίνει τη δεύτερη θέση στον όμιλο.

Η βαθμολογία μετά από 2 αγώνες στον 6ο όμιλο

1. Πορτογαλία 6 βαθμοί

2. Τουρκία 3 βαθμοί

3. Τσεχία 1 βαθμός

4. Γεωργία 1 βαθμός

6ος όμιλος – Τι χρειάζεται κάθε ομάδα για να προκριθεί στους «16»

Η Πορτογαλία έχει εξασφαλίσει τη θέση της στους «16» με την πρώτη θέση στον όμιλο.

Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει την ήττα από την Τσεχία για να τερματίσει στη δεύτερη θέση του ομίλου.

Η Τσεχία μπορεί να τερματίσει δεύτερη και να προκριθεί νικώντας την Τουρκία. Μπορεί η ισοπαλία να είναι αρκετή, αλλά θα αποκλειστεί αν χάσει.

Η Γεωργία μπορεί να προκριθεί ως δεύτερη νικώντας την Πορτογαλία και εάν η Τσεχία νικήσει επίσης την Τουρκία θα χρειαστεί να ανατρέψει τη διαφορά τερμάτων. Οι Γεωργιανοί αποκλείονται αν χάσουν ή φέρουν ισοπαλία και η Τουρκία δεν νικήσει την Τσεχία.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας στους ομίλους

1. Οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια

2. Συνολική διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια

3. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια

4. Αν και πάλι προκύπτει ισοβαθμία, τότε τα πρώτα τρία κριτήρια εφαρμόζονται εκ νέου στις ομάδες που παραμένουν ισόβαθμες. Αν και τότε δεν “σπάει” η ισοβαθμία τους, τότε καθορίζεται από τα παρακάτω κριτήρια.

5. Συνολική διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου

6. Καλύτερη επίθεση σε όλα τα ματς των ομίλων

7. Αν στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, δύο ομάδες που αναμετρώνται μεταξύ τους και έχουν ίδιους βαθμούς, την ίδια επίθεση, την ίδια άμυνα και το ματς λήξει ισόπαλο η κατάταξή τους θα καθοριστεί στα πέναλτι. Αυτό το κριτήριο ισχύει μόνο για ισοβαθμία δύο ομάδων (και όχι σε τριπλή ή τετραπλή).

8. Λιγότεροι πόντοι fair play σε όλα τα ματς των ομίλων. Μια κίτρινη κάρτα δίνει έναν πόντο, 3 πόντους δίνει η κόκκινη κάρτα (είτε με δύο κίτρινες είτε απευθείας κόκκινη) και τέσσερις η κίτρινη κάρτα μετά από απευθείας κόκκινη.

9. Υψηλότερη θέση στη συνολική βαθμολογία των προκριματικών του Euro 2024. Αν η σύγκριση περιλαμβάνει τη Γερμανία θα γίνει κλήρωση, μιας και οι οικοδεσπότες δεν συμμετείχαν στα προκριματικά.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των τρίτων του κάθε ομίλου, ισχύουν τα εξής κριτήρια:

1) Βαθμοί

2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων

3) Καλύτερη επίθεση

4) Νίκες

5) Λιγότεροι βαθμοί ποινής

6) Υψηλότερη κατάταξη στην προκριματική φάση

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις