Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής

Έρχονται «ντοκουμέντα» μετά τις καταγγελίες Κασσελάκη για «μαύρα»; Η οργή στελεχών και η σιωπή Τσίπρα, γιατί ο Δούκας πρόλαβε τον Ανδρουλάκη, το θερμό καλοκαίρι με γάμους και διαζύγια στην ενέργεια, οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, η άποψη Στουρνάρα για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και το νέο επενδυτικό El Dorado της Λαυρεωτικής

Μανιφέστο με «μαύρα»

Άνω κάτω είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το μανιφέστο Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται εδώ και μια βδομάδα, ότι «ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα, δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης». Ο τρόπος που το είπε έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και προφανώς όχι τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέκου Αλαβάνου. Λάδι στη φωτιά έριξε και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. « Υπάρχει κόμμα που να μην έχει πάρει μαύρα;» αναρωτήθηκε στο «Μπρα ντε φερ», στα «Παραπολιτικά 90,1». «Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές» τόνισε.

Διαφάνεια ή εκβιασμός;

Ούτε ο Κασσελάκης, ούτε ο Αποστολάκης διαχώρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ από τα «μαύρα». Πήγε να το μαζέψει η Κουμουνδούρου ανεπιτυχώς. Ο Κασσελάκης επανήλθε με νέα ανάρτηση στο X και στόχευσε τη ΝΔ. «Σε ό,τι με αφορά, το σύστημα του μαύρου χρήματος στα ελληνικά κόμματα θα το σπάσω, ακόμη κι αν χρειαστεί να πέσω μαζί του» τόνισε. Αν έχει, να δώσει τα στοιχεία στις Αρχές τον προκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Θέλει όντως την διαφάνεια στα οικονομικά ή είδε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Τσίπρα να προηγείται στο ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί ενός ενιαίου κέντρου αριστερού πόλου και επιχειρεί να τον ψαλιδίσει;» σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνομίλησε η στήλη. Άλλα έκαναν ένα βήμα παραπάνω. Ερμήνευσαν τις δηλώσεις Κασσελάκη ως έμμεσο «εκβιασμό» στον Τσίπρα να μην κατεβεί υποψήφιος αν και οπότε προκύψει τέτοιο θέμα, γιατί θα του βγάλει τα άπλυτα στη φόρα! Ώ τι κόσμος μπαμπά αγγελικά πλασμένος!

Οικονομική ασφυξία

Το «άδειασμα» στον Αλέξη Τσίπρα αφορά και την προεκλογική περίοδο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023 σε ό,τι αφορά στις προεκλογικές δαπάνες που ήταν υψηλές ενώ ήταν περίπου γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πτώση που είχε καταγράψει θα έπαιρνε χαμηλότερη κρατική επιχορήγηση. Με το 17,8% που πήρε, η κρατική αποζημίωση έπεσε από τα περίπου 7 εκατ. ευρώ το χρόνο στα 3,5-3,8 εκατ. Επί Κασσελάκη για την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε γύρω στις 880.000 ευρώ. Αλλά τα έξοδα είναι πολλά περισσότερα και επικρατεί μία αναρχία ως προς το τι δίνεται και που. Αυτό επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χάος φέρνει ντοκουμέντα;

Μετά το « παρέλαβα χάος» στα οικονομικά και τα οργανωτικά, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι θα παρουσιάσει και ντοκουμέντα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στενοί του συνεργάτες, προκειμένου να δείξει πως το τεκμηριώνει αυτό που λέει. Το επόμενο βήμα στην «επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» όπως την χαρακτηρίζει, θα είναι το ξήλωμα του τσιπρικού συστήματος.

Σιωπή Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έμαθε τα «καρφιά» του διαδόχου του ενώ βρισκόταν στο Στρασβούργο για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήταν μαζί του ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης. «Δεν πειράζει…» σχολίασε στενός του συνεργάτης. Όπως φαίνεται ο Τσίπρας δεν πρόκειται να απαντήσει στον Κασσελάκη.

Βασικά δεν θέλει καμία απολύτως σχέση μαζί του. Περιμένει και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει πιθανόν στις 6 Ιουλίου – η συνεδρίαση της Κ.Ο ακυρώθηκε. Το κλίμα είναι βαρύ. Οργή επικρατεί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Άρχισαν συζητήσεις για νέα διάσπαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη οδεύει σε νέο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Μαχαίρι στις δαπάνες

Η αναστολή από χθες της κυκλοφορίας του καθημερινού φίλου της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς «Αυγή» που εκδόθηκε το 1952, προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων, καθώς μέχρι πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε ότι δεν θα αγγίξει τα κομματικά ΜΜΕ. Θα κυκλοφορεί η κυριακάτικη Αυγή και θα συνεχίσει το site. Έρχονται κι άλλες απολύσεις όμως. «Αργομισθίες τέλος» είναι η εντολή Κασσελάκη. Στο στόχαστρο μπαίνει η μισθοδοσία κομματικών υπαλλήλων οι οποίοι έχουν την καρδιά τους στη «Νέα Αριστερά» αλλά παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ για να παίρνουν τον μισθό τους κάνοντας παράλληλα λευκή απεργία στον Κασσελάκη.

Το στέκι και η ΔΕΗ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Μάρτιο πλήρωνε το ενοίκιο σε ένα στέκι νεολαίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι οποίοι, όμως, μετακόμισαν στη «Νέα Αριστερά». Μετακλητούς υπαλλήλους που δεν θέλουν τον Κασσελάκη αρχηγό, δεν σκοπεύει να τους κρατήσει η Κουμουνδούρου. Από κάποιους ζητήθηκε να φύγουν από μόνοι τους. Και η απάντηση που φέρεται να πήρε ο οικονομικός διευθυντής ήταν «να μας απολύσεις» ώστε να πάρουν και την αποζημίωση. Άρχισε η καταγραφή και των αποσπασμένων. Η «Νέα Αριστερά» δεν δικαιούται να έχει δικούς της. Οπότε αυτοί που δεν είναι του Κασσελάκη σύντομα θα πάρουν φύλλο πορείας για το δημόσιο όπου εργάζονταν πριν. Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Για πολλούς, οι απολύσεις είναι «εκκαθαρίσεις».

Αιφνιδιασμός Δούκα

Εκεί που όλοι είχαν στραμμένο το βλέμμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή, 30 Ιουνίου όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για τον πολιτικό διάλογο που θα αφορά το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος αλλά και τις εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή ηγεσίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας προχώρησε σε μια κίνηση αιφνιδιασμού. Κατέθεσε την δική του πρόταση να συνεδριάσει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στις αρχές Οκτώβρη όπου οι υποψήφιοι θα καταθέσουν το μανιφέστο τους και να στηθούν οι κάλπες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου. « Κουραστήκαμε με τα μυστικά του Ανδρουλάκη και ο Δούκας βγαίνει μπροστά στις εξελίξεις» σχολίασε στενός συνεργάτης του δημάρχου στην στήλη. Η Χαριλάου Τρικούπη κάρφωσε τον Δούκα ότι στις 10 Νοεμβρίου είναι ο μαραθώνιος και πως είναι δυνατόν να μην το ξέρει ο δήμαρχος και να προτείνει να γίνουν εσωκομματικές εκλογές. Η πλατεία Κοτζιά όμως απάντησε ότι ούτε ο Ανδρουλάκης δίστασε το 2017, να συναινέσει με την Φώφη Γεννηματά να γίνουν εκλογές για τη ηγεσία σε ημέρα μαραθωνίου. Το πινγκ πονγκ είναι ακόμη σχετικά ανώδυνο. Τα πολυβόλα θα βγουν όταν θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση!

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης η φλόγα!

Η ιδέα ήταν του εκλεγμένου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόδωρου Ρουσόπουλου και αγκαλιάστηκε από τις γαλλικές αρχές. Σήμερα το απόγευμα η ολυμπιακή φλόγα θα μπει από τους δρόμους του Στρασβούργου, στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φέτος κλείνει 75 χρόνια ζωής. Όλοι την περιμένουν με ενθουσιασμό. Βοήθησαν σε αυτόν το σκοπό η Ντόρα Μπακογιάννη, η Δέσποινα Χατζηβασιλείου, γενική γραμματέας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και ο Γιάννης Έξαρχος, ο άνθρωπος κλειδί στην προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλο τον κόσμο.

Θρυαλλίδα ευρύτερων εξελίξεων η επόμενη ημέρα της Helleniq Energy

Η στήλη έχει αναφερθεί πολλές φορές και εκτεταμένα στα ανοικτά μέτωπα της Helleniq Energy και τους σχεδιασμούς της Διοίκησής της εταιρείας. Είτε αυτά αφορούσαν την επίτευξη κάποιας συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ που θα κλείσει (επιτέλους) το ανοικτό μέτωπο της συμμετοχής της εταιρείας στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, είτε το επιχειρούμενο διαζύγιο με την Edison στην Elpedison, είτε τέλος το δρομολογούμενο νέο placement από τον Όμιλο Λάτση και το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή τους βασικούς μετόχους της Helleniq Energy και το ενδιαφέρον άλλων ενεργειακών ομίλων (κυρίως της Metlen) να αποκτήσει σημαίνουσα συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διύλισης. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, οποιαδήποτε εξέλιξη σε οποιοδήποτε από τα ανωτέρω μέτωπα θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ενεργειακή αγορά. Και το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου συγκέντρωσης δυνάμεων στο χώρο της λιανικής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μπορεί να αποδειχθεί μόνο η απαρχή ευρύτερων εξελίξεων και μετοχικών ανακατατάξεων, που δεν θα περιοριστούν στο επίπεδο των παρόχων. Όμως, πριν προχωρήσουμε σε βαθυστόχαστες αναλύσεις και άκρατη σεναριολογία, καλό θα είναι να περιμένουμε πρώτα να δούμε αν και ποιες λύσεις θα δοθούν στα πολλά σταυρόλεξα που καλείται να επιλύσει ο επικεφαλής του Ομίλου Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης. Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι για τα πρώην ΕΛΛ.ΠΕ. αναμένεται περισσότερο από καυτό, με διαζύγια και γάμους να εναλλάσσονται.

Φοβούνται εκπλήξεις από το νέο ΕΣΕΚ

Μένουμε στο χώρο της ενέργειας που βράζει αυτή την περίοδο και περνάμε σε πιο θεσμικά θέματα. Αυτή ή την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στην τελική του μορφή, μετά από πολύμηνες διεργασίες. Δεδομένου του εξορθολογισμού και της οικονομικότητας που θέλει πλέον η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, δίχως τις υπερβολές του παρελθόντος, η αγορά ανησυχεί για τυχόν εκπλήξεις στο τελικό κείμενο που θα προκαλέσουν “σεισμό” στις προσδοκίες και τα ίδια τα επενδυτικά σχέδια. Μια πρώτη γεύση έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης, όταν έστειλε το μήνυμα στην αγορά του υδρογόνου ότι κρατάει πολύ μικρό καλάθι για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς τη θεωρεί ανώριμη προς το παρόν. Τόσο ο ίδιος ο υπουργός, όσο και το Μαξίμου, δεν θέλουν να μπλέξουν σε περιπέτειες δαπανώντας χρήματα άσκοπα σε “στοιχήματα”. Το σύνθημα είναι ο ρεαλισμός και θα προκριθούν μονάχα έτοιμες και δοκιμασμένες λύσεις στην ενέργεια.

Στο 1% του ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα στο ρεύμα

Την ώρα που τα deals και τα σενάρια για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς δίνουν και παίρνουν, υπάρχει και η γκρίζα πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά. Η ενεργειακή κρίση των προηγουμένων ετών αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ έδειξαν ότι πέρυσι έφτασαν σωρευτικά τα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 1% του ΑΕΠ της χώρας. Σε συνδυασμό με τις ρευματοκλοπές, συνιστούν ένα άδικο βάρος για τους συνεπείς καταναλωτές, αφού οι εταιρείες προμήθειας αναγκάζονται να ανακτούν ένα μέρος αυτού του βάρους μέσω των λογαριασμών, διαφορετικά θα κινδυνεύσουν. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση των τιμών φέτος θα εξομαλύνει την κατάσταση, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πληρώνουν ευκολότερα. Όμως, υπάρχουν διαρκείς εξωγενείς απειλές που μπορεί να ανατρέψουν εκ νέου τα δεδομένα…

«Στην Ελλάδα ζούμε καλά»

Παρά την ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα, κάποιοι δεν τα βλέπουν όλα μαύρα κι επιχειρούν μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση. «Καλά ζούμε στην Ελλάδα» πιστεύει π.χ. ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως δήλωσε μιλώντας σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως με βάση τους δείκτες των Ηνωμένων Εθνών, θεωρείται πως η χώρα μας είναι μέσα στο 5% ή 8% των χωρών που ο κόσμος γενικά έχει στη διάθεσή του αγαθά και υπηρεσίες για να περνά καλά.

Αφού ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως οι Έλληνες γκρινιάζουν για την ζωή τους επειδή είναι στην φύση τους, προσέθεσε πως «ακόμα το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν έχει φτάσει εκεί που ήταν πριν από την κρίση» και πως έγινε ό,τι θα μπορούσε να γίνει, και τίποτα καλύτερο δεν θα μπορούσε να συμβεί. Πράγματι, προς επίρρωσιν όσων αναφέρει ο τραπεζίτης, η Ελλάδα αν και αυξάνει με γοργούς ρυθμούς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, βρίσκεται ακόμα στην προτελευταία θέση μπροστά μόνο από την Βουλγαρία, όταν μετράται σε όρους αγοραστικής δύναμης.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα πράγματα ούτε σε αυτή την περίπτωση είναι όπως φαίνονται. Επικαλούμενος μελέτες, αναφέρει πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σήμερα, δεν είναι αυτό που δείχνουν οι επίσημοι λογαριασμοί της Eurostat, αλλά είναι μεγαλύτερο, εξαιτίας της υψηλής παραοικονομίας.

«Εμείς και η Ιταλία στην Ευρώπη έχουμε τη μεγαλύτερη παραοικονομία και φτάνει γύρω στο 25% περίπου», εκτιμά ο τραπεζίτης. Ενδιαφέρον θα είχε αν ο κ. Στουρνάρας το «πήγαινε παρακάτω», δίνοντας μία εκτίμηση για το πόσο είναι το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αν συνυπολογιστούν και τα «κρυμμένα» εισοδήματα, και, κυρίως, πώς αντανακλάται αυτό στην πραγματική ζωή.

Το «ισοζύγιο» της κλιματικής μετάβασης

Και πάλι ο διοικητής της ΤτΕ, σε ομιλία του στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών αυτή τη φορά, μίλησε για τα δεδομένα που γεννά η κλιματική αλλαγή και η εκστρατεία αντιμετώπισής της.

Αναφέρθηκε στην υψηλή χρηματοδότηση που απαιτείται για την μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν επιπλέον 620 δισ. ευρώ ανά έτος για το διάστημα 2023-2030, ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Την ίδια στιγμή η προσδοκία είναι πως οι τελευταίοι μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων, η οποία εκτιμάται ότι θα προσέθετε επιπλέον έως και 470 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις ετησίως και θα διευκόλυνε τις επενδύσεις και τις ροές κεφαλαίων.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, υπολογίζεται πως ακόμα και αν η ΕΕ ολοκληρώσει την ενοποίηση της κεφαλαιαγοράς της «αύριο» και είναι έτοιμη για την κλιματική μετάβαση, και πάλι υπάρχει μια διαφορά περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως που… αναζητούνται για να πέσουν στην οικονομία.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας εξηγεί πως όσο περισσότερο προχωρεί η ενοποίηση των αγορών και αυξάνεται ο συντονισμός των πολιτικών στη Νομισματική Ένωση, με τη δημιουργία μιας πλήρως λειτουργικής Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος στις τρέχουσες προκλήσεις και τις μελλοντικές διαταραχές.

Η κατά Χατζηδάκη νέα σχέση κυβέρνησης – τραπεζών

Επίσης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε έναν (επανα)προσδιορισμό της σχέσης της κυβέρνησης με τις τράπεζες. «Θέλουμε εύρωστο τραπεζικό σύστημα ως μοχλό ανάπτυξης. Να είναι ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό επίσης, για να παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες έχουν ανοίξει πανιά για καινούργιους προορισμούς. Και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε τεχνητά εμπόδια στην πορεία τους γιατί γνωρίζουμε ότι αν το κάνουμε, δεν μπορούμε να προσελκύσουμε επενδυτές. Όπως όμως συμβαίνει και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τράπεζες πρέπει να είναι ανταγωνιστικές και να αναπτύσσουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ακολουθούμε (σ.σ. η κυβέρνηση) έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο, μακριά από λαϊκισμούς που μπορεί να οδηγήσουν ξανά τις τράπεζες σε περιπέτειες. Μακριά από λαϊκίστικες αντιλήψεις που στοχοποιούν τις τράπεζες». Αυτά είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και μένει να δούμε αν ήρθε η ώρα να αλλάξει ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο έχουν χειριστεί διαχρονικά οι κυβερνήσεις τη σχέση τους με το τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της εικόνας του τραπεζικού συστήματος στην κοινωνία, για πρώτη φορά οι τράπεζες παρουσίασαν χθες και το κοινωνικό τους έργο. Οι δράσεις που έχουν αναλάβει σε διάφορους τομείς για την κοινωνική αρωγή (και που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναρτημένες σε βίντεο στο site της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών) ανέρχονται σε 390,5 εκατ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό.

«Λευκή σημαία» στους ελεύθερους επαγγελματίες – Αναμένεται «καυτό» φθινόπωρο

Η παράταση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, για τη σύνδεση των ελευθέρων επαγγελματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, δεν αποτελεί έκπληξη βάσει του πώς κινήθηκαν οι εγγραφές έως τώρα. Με περίπου το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών να έχουν συνδεθεί, μόλις 5 ημέρες πριν την λήξη της αρχικής διορίας, το οικονομικό επιτελείο ζύγισε με σοβαρότητα, τι θα έπρεπε να πράξει από 1η Ιουλίου, και αποφάσισε ορθά.

Διότι αν άρχιζαν να έρχονται μαζικά «ραβασάκια» 1.500 ευρώ σε περίπου 600.000 επαγγελματίες που παραμένουν ασύνδετοι, ουσιαστικά θα έπεφτε στο κενό η προσπάθεια μετεκλογικής επαναπροσέγγισης των ελευθέρων επαγγελματιών από την κυβέρνηση, με τις εξαγγελίες για ευνοϊκές αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα από τον Σεπτέμβριο.

Και αυτό, παρά το γεγονός πως στην κυβέρνηση δηλώνουν πως δεν «έχασαν» στην κάλπη ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες.

Ωστόσο, τα οικονομικά «μέτωπα» (που μετατρέπονται σε πολιτικά) πληθαίνουν… Αμέσως μετά τους επαγγελματίες, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το τεκμαρτό εισόδημα, την πόρτα του ΣτΕ χτύπησαν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διατίθενται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, διαμαρτυρόμενοι για το τέλος επιτηδεύματος, ενόψει και των νέων εξαγγελμένων παρεμβάσεων στον κλάδο, και πάλι από φθινόπωρο…

Το μπαράζ των επενδύσεων που αλλάζει το Λαύριο

Σε νέο επενδυτικό προορισμό real estate έχει εξελιχθεί το Λαύριο, καθώς όλα τα οικόπεδα – φιλέτα γύρω από το λιμάνι, αναμένεται να αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Την αρχή έκανε χθες o Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand και ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη ριζική ανάπλαση του εργοστασίου Καρέλλα, γνωστό και ως Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, στο οποίο θα δημιουργηθεί ένα project μικτής χρήσης αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Πλησίον αυτής της έκτασης, θα γίνει και μία ακόμη επένδυση που αφορά το εργοστάσιο ΔΕΔΕ, το οποίο θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα ανεγερθούν κατοικίες πολυτελείας. Σε ακίνητο, επίσης, που σήμερα βρίσκεται το  Κέντρο Αλλοδαπών του Λαυρίου, θα δημιουργηθεί  ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Την προσοχή τους έχουν στραμμένη στην περιοχή και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Κέκροψ, στην οποία συμμετέχει μετοχικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς από κοινού ελέγχουν περίπου το 20% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών που θα αξιοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την Dimand.

Ο δρόμος, ωστόσο, για τις εν λόγω ιδιωτικές επενδύσεις άνοιξε όταν ο Δήμος Λαυρίου μετά από προσπάθειες 20 χρόνων κατάφερε να ολοκληρώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής και έτσι όλες οι εκτάσεις πέριξ του λιμανιού απέκτησαν χρήσεις γης. Ο δήμος υπενθυμίζεται ότι έχει δημιουργήσει και μια ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων από το 2017 με την ονομασία ΔΑΝΕΤΑΛ Α.Ε. στην οποία υπάρχουν συνολικά 9.500 στρέμματα, τα οποία σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, το εγχείρημα αξιοποίησης του τοπικού Λιμένα Λαυρίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο λιμένας του Λαυρίου αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής και προσφέρεται ιδιαίτερα για τουριστική ανάπτυξη, με δραστηριότητες όπως η κρουαζιέρα και ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής. Και πού να φτάσουν, δηλαδή, κάποια… στιγμή στο μέλλον, η Αττική Οδός και ο Προαστιακός (επεκτάσεις των δύο υποδομών) προς το λιμάνι…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύλιος για την ΑΥΓΗ,  πόσα δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η  κρατική επιχορήγηση, ο «κόφτης» – σοκ  Παπαθανάση στη ΝΔ, οι παράπλευρες απώλειες της διαιτησίας για την ΑΒΑΞ, o επιδέξιος «ακροβάτης» Ανδρέας Σιάμισιης, ο ΟΔΔΗΧ και οι ευρωεκλογές και το θολό τοπίο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία  Τα επινίκια για τα ομόφυλα «καίνε» την ΠτΔ; Τα καρφιά πίσω από τις κλειστές πόρτες, η πρώτη συμμαχία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, η σιωπηρή διαμαρτυρία των τραπεζιτών, η ανησυχία τους για τα «ψάρια», αλλάζει το τουριστικό μείγμα της χώρας, οι νέες μεταναστευτικές ροές και ο νέος «εισαγόμενος» πληθωρισμός Στο ΠΑΣΟΚ, έως τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν όλα, πιθανόν αποφυλακίζεται σήμερα ο Μπελέρης, game of thrones και στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία «χώνεψης» στο ΧΑ, το play των αναλυτών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο τοπίο στις ΑΠΕ, η κυβερνητική διγλωσσία για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις για το «γουνάκι» του Στουρνάρα Δυο πρώην πρωθυπουργοί, μία Κ.Ο και ένα τετ α τετ στο Μαξίμου, ποια ονόματα συζητιούνται για την ΠτΔ, οι φαρμακερές ατάκες και τα σενάρια για τις πράσινες κάλπες, στο μυαλό του Γιώργου Περιστέρη, τα οφέλη (για όλους) από τη συμφωνία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γιατί οι Άραβες πλήρωσαν 20 ευρώ/μετοχή, το deal της Energean που καλύφθηκε από τη σκόνη της ερήμου και ένα ωραίο ποιηματάκι για παπαγάλους!
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις