Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

«Τζούλιαν Ασάνζ, μπορείτε να βγείτε από το δικαστήριο ως ελεύθερος» – Σε λίγες ώρες φτάνει στην Αυστραλία

«Τζούλιαν Ασάνζ, μπορείτε να βγείτε από το δικαστήριο ως ελεύθερος» – Σε λίγες ώρες φτάνει στην Αυστραλία

Ελεύθερος άνθρωπος είναι πλέον ο Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς επικυρώθηκε και επίσημα η συμφωνία του με την αμερικανική δικαιοσύνη, βάζοντας τέλος στη δικαστική οδύσσεια 14 ετών. Το βράδυ ο ιδρυτής του Wikileaks αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία από το νησί Σαϊπάν.

«Μπορείτε να βγείτε από αυτή τη δικαστική αίθουσα ένας ελεύθερος άνθρωπος», δήλωσε στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή του Wikileaks, η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους.

Ωστόσο, ο Ασάνζ δεν μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ χωρίς άδεια, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος».

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την ευκαιρία αυτή, πετύχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο, πιστεύω, ζητούσε η μεγάλη πλειονότητα των Αυστραλών», δήλωσε ο Αλμπανέζι ενώπιον Αυστραλών βουλευτών στην Καμπέρα.

Με βάση τη συμφωνία, ο 52χρονος Ασάνζ, ο οποίος κατηγορούνταν ότι δημοσιοποίησε χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα τη δεκαετία του 2010, δήλωσε ένοχος για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και τη αποκάλυψη πληροφοριών που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Ενθάρρυνα την πηγή μου», την Αμερικανίδα στρατιωτικό Τσέλσι Μάνινγκ, πηγή της τεράστιας διαρροής, «να μου δώσει υλικό που ήταν διαβαθμισμένο», παραδέχθηκε ο Ασάνζ ενώπιον του δικαστηρίου.

Σε λίγες ώρες θα φτάσει στην Αυστραλία

Ντυμένος με μαύρο κοστούμι και γραβάτα στο χρώμα της ώχρας, ο 52χρονος Αυστραλός μετά την ανακοίνωση της απόφασης της δικαστή αγκάλιασε τους δικηγόρους του και έγραψε αφιέρωση στο βιβλίο ενός υποστηρικτή του.

Στη συνέχεια αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

«Ύστερα από 14 χρόνια δικαστικών μαχών, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι του», είπε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον.

Χωρίς καθυστέρηση ο Ασάνζ επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό αεροσκάφος, με το οποίο αναχώρησε από τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους με προορισμό την Καμπέρα, όπου αναμένεται να φτάσει το βράδυ (ώρα Αυστραλίας).

«Προτεραιότητα τώρα είναι ο Τζούλιαν να ανακτήσει την υγεία του», «βρίσκεται σε φρικτή κατάσταση εδώ και πέντε χρόνια» και «επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τη φύση», υπογράμμισε η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, η οποία δήλωσε ότι «δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω» από χαρά μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσής του.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ «υπέφερε φοβερά στη μάχη του για την ελευθερία της έκφρασης, της ελευθερίας του Τύπου», υπογράμμισε ο Μπάρι Πόλακ, ο δεύτερος δικηγόρος του.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Ασάνζ δεν θα έπρεπε να έχει κατηγορηθεί ποτέ με βάση τον νόμο περί κατασκοπείας», πρόσθεσε. «Το έργο του WikiLeaks θα συνεχιστεί και ο Ασάνζ, δεν έχω καμία αμφιβολία, θα συνεχίσει με δύναμη τη μάχη του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και της διαφάνειας», εκτίμησε.

Ο Ασάνζ αναχώρησε τη Δευτέρα από τη Βρετανία, όπου κρατούνταν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς επί πέντε χρόνια, για να παρουσιαστεί ενώπιον του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Σαϊπάν, αφού δέχθηκε επί της αρχής συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι θα δηλώσει ένοχος για μία από τις 18 κατηγορίες που τον βάρυναν, ότι «συνωμότησε για να αποκτήσει και να αποκαλύψει πληροφορίες που άπτονται της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ. Καταδικάστηκε σε 62 μήνες φυλάκιση τους οποίους έχει ήδη εκτίσει.

Στο δικαστήριο ο Ασάνζ συνοδευόταν από τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας και νυν πρεσβευτή της χώρας στην Ουάσινγκτον Κέβιν Ραντ.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, μια Νοτιοαφρικανή δικηγόρο, έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τη συγκέντρωση των 520.000 δολαρίων που πρέπει να καταβάλει στην αυστραλιανή κυβέρνηση για τη ναύλωση του αεροσκάφους με το οποίο θα φτάσει από τη Βρετανία στην Αυστραλία.

Το δικαστήριο των Βόρειων Μαριανών Νήσων επιλέχθηκε επειδή ο Ασάνζ αρνούταν να μεταβεί στο αμερικανικό έδαφος και λόγω της εγγύτητάς του με την Αυστραλία, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε την απελευθέρωση του Ασάνζ, εκτιμώντας ότι η υπόθεσή του είχε εγείρει «σειρά ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Είμαι ευγνώμων που η περιπέτεια του γιου μου φτάνει επιτέλους στο τέλος της», δήλωσε η μητέρα του, η Κριστίν Ασάνζ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς χαρακτήρισε τη συμφωνία «δικαστικό λάθος» που «ατιμάζει την υπηρεσία και τη θυσία των ανδρών και των γυναικών των ενόπλων δυνάμεών μας».

Η Τσέλσι Μάνινγκ καταδικάστηκε στον Αύγουστο του 2013 σε 35 χρόνια κάθειρξη από στρατοδικείο, αλλά αφέθηκε ελεύθερη επτά χρόνια αργότερα αφού ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της.

Σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι πρόκειται για μια δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν «είναι πρέπον να κάνουμε σχόλια σε αυτό το στάδιο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις