Σάββατο, 23 Νοε.
17oC Αθήνα

Ογκολογικοί ασθενείς: Αναγκαία η πολύπλευρη αντιμετώπισή τους στη σύγχρονη χειρουργική

Ογκολογικοί ασθενείς: Αναγκαία η πολύπλευρη αντιμετώπισή τους στη σύγχρονη χειρουργική

Τη διεπιστημονική θεραπεία ως απάντηση στις ανάγκες του σημερινού ογκολογικού ασθενή, προκρίνει ο καθηγητής δρ. Αριστοτέλης Περράκης, χειρουργός, Διευθυντής της Κλινικής Γενικής Ογκολογικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας.

Άρτι αφιχθείς από τη Γερμανία, όπου σπούδασε και εργάστηκε επί 23 χρόνια, αξιολογεί τη διεπιστημονική προσέγγιση ως τη βέλτιστη θεραπευτική μέθοδο για τους ογκολογικούς ασθενείς, που χρειάζονται μέριμνα από διαφορετικές επιμέρους ειδικότητες.

Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των πρόσφατων στοιχείων που δημοσιεύτηκαν, ο αριθμός των ασθενών με πρώτη διάγνωση κολοορθικού και παγκρεατικού καρκίνου αυξάνονται ραγδαία στο δυτικό κόσμο. Εκτός από την αναζήτηση της αιτίας, εκείνο που επείγει είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εν λόγω περιστατικών μέσω σύγχρονων μεθόδων θεραπείας. Βασική επιδίωξη είναι η εφαρμογή πολυεπίπεδων διεπιστημονικών πρωτοκόλλων με τελικό στόχο την πλήρη ίαση του ασθενή.

Ακριβώς αυτή η δυνατότητα παροχής πολύπλευρης φροντίδας, είναι εκείνη που ώθησε τον δρ. Αριστοτέλη Περράκη να πει το ναι και να επιστρέψει στην Ελλάδα ώστε να συνεργαστεί με ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. «Είναι λίγες οι μονάδες υγείας που λειτουργούν βάσει αυτής λογικής, όπου ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως πολύπλευρο ιατρικό περιστατικό και όχι ως περιστατικό μίας ειδικότητας αποκλειστικά. Η συνέργεια διαφορετικών μονάδων εντός ενός θεραπευτικού ιδρύματος είναι εκείνη που διασφαλίζει τη διεπιστημονικότητα και η διεπιστημονικότητα μας οδηγεί σε καλύτερη διάγνωση, καλύτερη περίθαλψη και τελικά καλύτερη θεραπεία», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Από μαθητής στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου

Όταν ως αριστούχος απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών προετοίμαζε την αίτησή του για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ερλάνγκεν/Νυρεμβέργης, δεν περίμενε ότι το βήμα αυτό θα ήταν τόσο καθοριστικό για την πορεία του, ώστε να διαρκέσει 23 χρόνια. Στη Γερμανία ο Αριστοτέλης Περράκης ειδικεύτηκε στη Χειρουργική, τη Σπλαχνική Χειρουργική, την Ογκολογική Χειρουργική και τη Χειρουργική των Μεταμοσχεύσεων, ενώ το 2008 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Ερλάνγκεν/Νυρεμβέργης με τον βαθμό «Άριστα μετ’ επαίνου». Στη συνέχεια, εξειδικεύτηκε περαιτέρω στη Ρομποτική Χειρουργική, την Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τη Χειρουργική Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων, καθώς και στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου σε κέντρα αναφοράς της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με υποτροφία από την Γερμανική Χειρουργική Εταιρεία. Έλαβε, επίσης, τον τίτλο του MHBA (Master of Health and Business Administration), με εστίαση στα οικονομικά της υγείας και στην οργάνωση νοσοκομειακών μονάδων και αυτόνομων μονάδων υγείας από το Πανεπιστήμιο Ερλάνγκεν/Νυρεμβέργης.

Το 2014 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ερλάνγκεν/Νυρεμβέργης και διορίστηκε στην αντίστοιχη θέση στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική. Αξίζει να τονιστεί, ότι υπήρξε ο νεαρότερος Καθηγητής στην ιστορία του Πανεπιστημίου σε ηλικία μόλις 32 ετών.

Έως το 2017 υπηρέτησε ως Υπεύθυνος Καθηγητής για τις χειρουργικές παθήσεις ήπατος και τις μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρού/παγκρέατος, ενώ τα επόμενα επτά χρόνια διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής και Επικεφαλής του τμήματος Ογκολογικής Χειρουργικής στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου. Εκεί ανέλαβε την οργάνωση των Ογκολογικών Κέντρων Ήπατος, Παγκρέατος και Κολοορθικού Καρκίνου, τα οποία -κατά την περίοδο της διευθύνσεως του- πιστοποιήθηκαν και παραμένουν πιστοποιημένα κέντρα αριστείας (Excellence Centres) από τη Γερμανική Ογκολογική Εταιρεία.

Σήμερα, αν και βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου ως Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Χειρουργικής, θέση στην οποία εξελέγη το 2019, όντας και πάλι ο νεαρότερος Πρωτοβάθμιος Καθηγητής στην ιστορία του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2024, επελέγη στους τρεις τελικούς υποψηφίους για την έδρα της Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιου του Μπόχουμ και για τη διεύθυνση της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Παρά το γεγονός ότι, ακόμη, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής επιλογής, εκείνος προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα του.

Harvard Medical School

Έχοντας την πολύτιμη εμπειρία της Αμερικής, όπου ολοκλήρωσε ένα κορυφαίο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στο Πανεπιστήμιο Harvard στον τομέα του Surgical Leadership, ο δρ. Αριστοτέλης Περράκης θεωρεί πως η σύγχρονη ιατρική εμπεριέχει το στοιχείο της ομαδικότητας περισσότερο από ποτέ. «Σε μια εποχή ισχυρής τεχνολογικής αλλά και επιστημονικής διασύνδεσης, η μονοδιάστατη αντιμετώπιση της ασθένειας είναι απαγορευτική. Ειδικά στη χειρουργική, η ομαδική δουλειά αποτελεί μια sine qua non συνθήκη. Σκεφτείτε μια περίπτωση μεταστατικού κολοορθικού καρκίνου ή ενός ασθενή με ηπατικές μεταστάσεις. Εκεί εφαρμόζονται διεπιστημονικά θεραπευτικά πρωτόκολλα και υπάρχει ενεργή εμπλοκή χειρουργού, ογκολόγου, ειδικού παθολόγου και επεμβατικού ακτινολόγου. Οι σημερινές ασθένειες είναι σύνθετες. Σύνθετες οφείλουν να είναι και οι θεραπείες».

Είναι, λοιπόν, προφανές, κατά τον ίδιο, ότι ο επικεφαλής χειρουργός θα πρέπει να πλαισιώνεται από μια δυναμική ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι θα είναι παρόντες όχι μόνο επικουρικά αλλά εκπροσωπώντας την ειδικότητά τους και θέτοντας εαυτούς στην υπηρεσία του ασθενή από την αρχική διάγνωση μέχρι και την ολοκλήρωση της θεραπείας του. Με άλλα λόγια, τόσο η διεπιστημονικότητα, όσο και η ορθή διαχείριση του ιατρικού δυναμικού λειτουργούν ως επιχειρησιακά εχέγγυα για αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Ακόμη, στο πλαίσιο της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο δρ. Αριστοτέλης Περράκης αναγορεύθηκε σε μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (American College of Surgeons), ενώ έλαβε έπαινο για το Capstone project που παρουσίασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard. «Τα τελευταία χρόνια ιατρική και τεχνολογία πορεύονται μαζί προς όφελος των ασθενών. Αυτό που μπορώ να πω προς το παρόν, είναι ότι η εν λόγω εργασία αφορά στη συνεκτική διασύνδεση της ιατρικής παρακολούθησης με την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα σχήμα το οποίο θα διευκολύνει ουσιαστικά τους ασθενείς κατά την μετεγχειρητική περίοδο. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε πολλά περισσότερα».

Excellence Centers

Πρόκειται για ιατρικές μονάδες οι οποίες εφαρμόζουν διεθνή πρότυπα ποιότητας και λαμβάνουν επίσημη πιστοποίηση από αρμόδιους φορείς. Πέραν της επιστημονικής τους επάρκειας, τα Κέντρα Αριστείας χαρακτηρίζονται από το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Ο δρ. Αριστοτέλης Περράκης έχοντας υπάρξει υπεύθυνος για την πιστοποίηση των Ογκολογικών Κέντρων του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου, γνωρίζει πως η αναγνώριση μιας μονάδας ως Excellence Center πιστοποιεί τη σκληρή και διαρκή προσπάθεια βελτίωσης και συμμόρφωσης με διεθνείς οδηγίες και προδιαγραφές. Όλα αυτά δεν τονώνουν μόνο τη φήμη ενός νοσοκομείου, αλλά κατά κύριο λόγο, διασφαλίζουν μια ακόμη καλύτερη περίθαλψη, μια ακόμη πιο αποτελεσματική ίαση για τους ασθενείς. Η πιστοποίηση εγχώριων νοσοκομειακών τμημάτων ως Κέντρων Αριστείας είναι εφικτός στόχος για τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγάλη τύχη να διαθέτει σπουδαίο επιστημονικό προσωπικό.

Η επιστροφή στην Ελλάδα με το βλέμμα στο μέλλον

Ο δρ. Αριστοτέλης Περράκης έχει αναλάβει από τον Απρίλιο τη θέση του Διευθυντή στην Κλινική Γενικής Ογκολογικής (Ήπαρ – Πάγκρεας – Κολοορθικός Καρκίνος) και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Η επιστροφή στην Ελλάδα μετά από 23 χρόνια αποτελεί για τον ίδιο προσωπικό στοίχημα.

«Ήταν μια δύσκολη αλλά απολύτως συνειδητή απόφαση. Αν και δεν είναι εύκολο να αγνοήσει κανείς την επαγγελματική του καταξίωση στο εξωτερικό και την όποια επιτυχία έχει σημειώσει, για εμένα, η επιστροφή στη χώρα μου ήταν πάντα ένα υπαρκτό ενδεχόμενο. Όταν λοιπόν, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας με τίμησε με μία σοβαρή και αξιόλογη πρόταση, δεν μπορούσα παρά να το σκεφτώ».

Ανήκοντας πια στο δυναμικό ενός νοσοκομειακού ιδρύματος το οποίο διασφαλίζει υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών, σήμερα μοιράζεται την τεχνογνωσία και την πολύτιμη εμπειρία του εντός συνόρων.

«Ο σκοπός μου είναι να προσφέρω το μέγιστο στους ασθενείς μου κατά τα σύγχρονα πρότυπα του εξωτερικού. Αρχή που με συνοδεύει από τα πρώτα βήματά μου, είναι πως η μοναδικότητα των περιστατικών είναι η μοναδικότητα των ίδιων των ανθρώπων.

Όλη μου η πορεία μέχρι στιγμής, ξεκινά και καταλήγει στον ασθενή. Ογκολογικός ή όχι, ο σημερινός ασθενής δεν είναι απλώς το αντικείμενο της ιατρικής πράξης. Αντιθέτως, είναι συμμέτοχος της διαδικασίας, συναγωνιστής και σύμμαχος με τον οποίο αποφασίζουμε να αναμετρηθούμε με την ασθένεια και να την νικήσουμε από κοινού».

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις