Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλλας «κλείδωσαν» για τα κορυφαία αξιώματα

Σύνοδος Κορυφής: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλλας «κλείδωσαν» για τα κορυφαία αξιώματα
ΦΩΤΟ Reuters

Με «χάπι εντ» ολοκληρώθηκε αυτή τη φορά η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα και η Κάγια Κάλλας πήραν το πράσινο φως από τους 27 ηγέτες για να είναι οι επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Οι 27 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν μετά τα μεσάνυχτα σε συμφωνία για τα ονόματα της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Κομισιόν, δήλωσαν διπλωμάτες στο «Politico».

Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επέλεξαν, επίσης, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα και την Εσθονή Κάγια Κάλλας για τις υψηλότερες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αντίστοιχα.

Την Τρίτη 25 Ιουνίου, έξι διαπραγματευτές από τις τρεις κύριες κεντρώες πολιτικές ομάδες ενέκριναν τις φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας για τους ρόλους. Απόψε, σχεδόν 72 ώρες αργότερα, οι άλλοι ηγέτες υποστήριξαν αυτές τις αποφάσεις.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατέστησε σαφές στους άλλους ηγέτες ότι ήταν θυμωμένη που έμεινε εκτός διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το βράδυ της Πέμπτης (27.06.2024) η Μελόνι απείχε από την υποστήριξη της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν και καταψήφισε Κόστα και Κάλλας.

Μετά την έγκρισή της από τη Σύνοδο Κορυφής, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Η στρατηγική Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού προγράμματος, με έμφαση στην αεράμυνα, τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που οι «27» στις Βρυξέλλες έδειχναν έτοιμοι, σε αντίθεση με την έκτακτη Σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους προτείνοντας:

Σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των κυρίων Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των κυρίων Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών «οικογενειών» όσον αφορά στα πρόσωπα.

Οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξουν οι Βρυξέλλες, σε μία εποχή κρίσιμων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει, όπως έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός όλες τις ελληνικές προτεραιότητες, καθώς είναι εστιασμένη:

* Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

* Στη στήριξη του αγροτικού τομέα

* Στη διεύρυνση

* Στο μεταναστευτικό

* Στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Όπως σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θα επανέφερε εντός του Συμβουλίου την κοινή πρόταση την οποία έχει διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχει στη Σύνοδο και υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο «λευκός καπνός» για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής ηγεσίας και, στη συνέχεια, η εντός του Ιουλίου διαδικασία ψηφοφορίας στο Στρασβούργο ήταν τα «κλειδιά», προκειμένου οι 27 να στρέψουν το βλέμμα τους στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας.

φωτογραφίες: Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις