Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Αντίδραση Μητσοτάκη σε γαλλογερμανική πρόταση στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας

Σύνοδος Κορυφής: Αντίδραση Μητσοτάκη σε γαλλογερμανική πρόταση στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Πληροφορίες για αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Αφορμή για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσε γαλλογερμανική πρόταση στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας.

Την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσε η γαλλογερμανική πρόταση σημαντικών τροποποιήσεων την τελευταία στιγμή στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας που είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε έντονα εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας, υπενθυμίζοντας ότι το κείμενο είχε συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων και ζήτησε να μείνει ως έχει.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι στήριξε αμέσως τη στάση Μητσοτάκη και ζήτησε να παραμείνει το κείμενο ως έχει.

Η παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κειμένου χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των εταίρων, μεταξύ των οποίων της Κύπρου, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Τσεχίας, της Λιθουανίας και του Βελγίου.

Τα κύρια σημεία που ήθελαν να προσθέσουν Γαλλία και Γερμανία στα συμπεράσματα της Συνόδου, ήταν τα εξής:

* Για την πολιτική για το κλίμα: «Να συνεχίσουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».

* Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».

* Για την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».

* Σχετικά με τη διεύρυνση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις».

Βερολίνο και Παρίσι ήθελαν να διαγραφεί μία παράγραφος σχετική με την άμυνα: «Εμβληματικά έργα και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ».

Οι 27 Eυρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων, ως γνωστόν, των προσώπων που θα αναλάβουν την ηγεσία της ΕΕΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα, Κάγια Κάλλας, και της «Στρατηγικής Ατζέντας» για την πενταετία 2024 – 2029.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις