Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτο το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν στις δημοσκοπήσεις – Παραμένει τρίτος ο Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτο το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν στις δημοσκοπήσεις – Παραμένει τρίτος ο Μακρόν

Νέα δεδομένα στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο, Κυριακή (30.06.2024), στη Γαλλία, έφερε η νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «Les Echos», η οποία θέλει το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός», της Λε Πεν όχι απλά να βρίσκεται πρώτο αλλά να αυξάνει τη δύναμή του.

Ο «Εθνικός Συναγερμός», αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της OpinionWay για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει το 37% των ψήφων, δηλαδή 2% παραπάνω από την τελευταία δημοσκόπηση, σε σύγκριση με το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «Αναγέννηση», το οποίο συγκεντρώνει το 20% των ψήφων, δηλαδή 2% λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η αριστερή συμμαχία της χώρας το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει το 28% των ψήφων, ποσοστό που δεν άλλαξε από την τελευταία δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση δεν έχει προβλέψει αριθμό εδρών για την επόμενη Εθνοσυνέλευση, η οποία, εξαιτίας του απλού πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος δύο γύρων, πιθανόν να διαφέρει σημαντικά από την ψήφο του κόσμου.

Οι πιθανές έδρες

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe που προέβλεψε και τον αριθμό των εδρών, αποκάλυψε πως ο «Εθνικός Συναγερμός» πιθανόν θα περάσει το όριο των 289 εδρών που θα του δώσει απόλυτη πλειοψηφία, «χαρίζοντάς» του από 260 ως και 295 έδρες.

Παρά τις δημοσκοπήσεις, το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης θα γίνει γνωστό μετά τον β’ γύρο εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου, κάτι που θα επηρεαστεί από το αν θα ενωθούν οι δυνάμεις των αντίπαλων κομμάτων του «Εθνικού Συναγερμού» και αν αποσύρουν τους υποψήφιούς τους στον β’ γύρο με σκοπό να ρίξουν «μπλόκο» στην πορεία της ακροδεξιάς.

Χθες Πέμπτη (27.06.2024), ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ «επιτέθηκε» στον αρχηγό του «Εθνικού Συναγερμού» Ζορντάν Μπαρντελά λέγοντας πως ο ίδιος αφήνει τον ρατσιστικό λόγο να διαρρεύσει εντός της ακροδεξιάς, κατά τη διάρκεια μάλιστα του επεισοδιακού τελευταίου debate, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις