Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας «πολεμάει» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά έγινε επίτιμος διδάκτορας σε ένα από αυτά

Από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο το Koc στην Κωνσταντινούπολη επέλεξε να στείλει τα μηνύματά του στον Στέφανο Κασσελάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Όμως, εκτός από τα μηνύματα, αυτό που σχολιάστηκε ήταν επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έγινε επίτιμος διδάκτορας σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο τα οποία πολέμησε τόσο ο ίδιος όσο και ο διάδοχός του, ο οποίος επίσης έχει αποφοιτήσει από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Η Αριστερά δεν είναι κρυφό ότι είναι ιδεολογικά αντίθετη στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τα έχει πολεμήσει με κάθε τρόπο. Απ’ ότι φαίνεται όμως, όταν σε αναγορεύουν επίτιμο διδάκτορα το πράγμα αλλάζει…

Οι «κακές πολιτικές γλώσσες» σχολίαζαν και κάτι άλλο. Θυμίζουν ότι ΜΜΕ προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ προέβαλαν πολλάκις τις καλές σχέσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ζάμπλουτη οικογένεια Κοτς με τον πατριάρχη της, Ραχμί Κοτς να συγκαταλέγεται στους 50 πλουσιότερους του πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι η δυναστεία Κοτς, πάντα ήταν υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους μέλος της φιλοδυτικής ελίτ της Τουρκίας και όχι τόσο συμπαθής στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους υποστηρικτές του.

Η οικογένεια Κοτς έχει περιουσία άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Κοτς είναι επίσης επικεφαλής της MESS με τις εταιρείες του, όπως η Ford, η Arcelik και η TOFAS. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, μόνο η Arcelik αύξησε τα κέρδη της από την παραγωγή κατά 151%. Όμως, στα μεγάλα εργοστάσια του ομίλου, οι μισθοί των εργατών έχουν πέσει στις 13-15 χιλιάδες λίρες (400-500€), ενώ μαζί με την πτώση των μισθών, έχουν επιδεινωθεί και οι συνθήκες εργασίας.

Πρόσφατα άρχισε να ψάχνει φτηνά εργατικά χέρια στην Αίγυπτο κι αυτό γιατί ο κατώτατος μισθός στην Αίγυπτο είναι 3.500 αιγυπτιακές λίρες, δηλαδή 113 δολάρια. Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία αντιστοιχεί σε 392 δολάρια. Λεπτομέρειες θα πείτε…

Το πανεπιστήμιο Κοτς

Το 1993 ο επιχειρηματίας Βεχμπί Κότς ίδρυσε το ομώνυμο Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη. Ένα πανεπιστήμιο εγνωσμένου κύρους με υψηλό επίπεδο σπουδών στους τομείς της οικονομίας, της ιατρικής, της διοίκησης επιχειρήσεων, της επιστήμης και μηχανολογίας καθώς και των κοινωνικών και ανθρωπιστικών πεδίων.

Και αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα μέχρι πρότινος θεωρούνταν ταμπού η ιδιωτική εκπαίδευση η Τουρκία μοιάζει έτη φωτός μπροστά σε αυτό τον τομέα. Κι αν όχι έτη φωτός, σίγουρα πάνω από 30 χρόνια. 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα