Ήταν Σεπτέμβρης του 2023 όταν η κακοκαιρία «Daniel» προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία. 10 μήνες μετά η λίμνη Κάρλα δεν έχει επανέλθει πλήρως σε φυσιολογικά επίπεδα
Τα νερά στη λίμνη Κάρλα υποχωρούν σταδιακά και οι εικόνες που αποκαλύπτονται είναι πρωτόγνωρες και συγκλονιστικές. Ξερά δέντρα, διαβρωμένα αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα, έδαφος γεμάτο ρωγμές. Κρανίου τόπος κυριολεκτικά, δέκα μήνες μετά από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου που σάρωσαν ολόκληρη την περιοχή και άνοιξαν «πληγές» που μέχρι σήμερα δεν έχουν επουλωθεί.
Οι νέες εικόνες στη λίμνη Κάρλα αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε. Παρόλα αυτά η λίμνη εξακολουθεί να φιλοξενεί αρκετά είδη της ορνιθοπανίδας. Διάφορα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, έχουν δημιουργήσει και φέτος πληθυσμούς στις παράκτιες περιοχές.
Η αποξήρανση της λίμνης άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 και ήταν από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η αποξήρανση τότε ήταν η ανάγκη εξασφάλισης περισσότερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή.
Αποδόθηκαν τότε περίπου 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας, σε μία εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εκβιομηχάνιση.
Το 2010, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας ταμιευτήρας μεγέθους μικρότερου της αρχικής έκτασης της Κάρλας και να γεμίσει νερό έτσι ώστε να γίνει επανασύσταση της λίμνης.
Το 2023 μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» η εικόνα θύμιζε την αρχική έκταση της λίμνης, καθώς πάνω από 180.000 στρέμματα είχαν πλημμυρίσει.