Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Κατατέθηκε αίτηση για άδεια αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Καβάλα – Μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ

Κατατέθηκε αίτηση για άδεια αποθήκευσης  διοξειδίου του άνθρακα στην Καβάλα – Μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ

Στην κατάθεση αίτησης για την άδεια αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο της Καβάλας προχώρησε η EnEarth, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Energean.

Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε προς έγκριση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η αποθηκευτική δυναμικότητα της πρώτης φάσης του project στην Καβάλα θα είναι έως 1 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, η αποθηκευτική δυναμικότητα μπορεί να φθάσει τα 3 εκατ. τόνους ετησίως.

Με την αίτηση που κατέθεσε η EnEarth ζητά:

  • τη διαπίστωση της καταλληλότητας ως τόπου αποθήκευσης CO2 της περιοχής όπως αυτή έχει οριοθετηθεί και προσδιορίζεται στην άδεια διερεύνησης και
  • την ενεργοποίηση του δικαιώματος αποθήκευσης CO2.

Με αφορμή την κατάθεση της αίτησης για την άδεια αποθήκευσης, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα δήλωσε τα εξής: «Η κατάθεση της αίτησης αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του project και αποδεικνύει την δέσμευση της EnEarth και του ομίλου Energean για μία επένδυση, η οποία στην πρώτη της φάση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Η χορήγηση της άδειας αποθήκευσης θα αποτελέσει ένα ορόσημο που θα εγγυηθεί την πραγματοποίηση του project της αποθήκευσης του Πρίνου έγκαιρα και σε ρεαλιστικές βάσεις.

Η σημασία του project είναι τεράστια για την βιομηχανία της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής και τις θέσεις εργασίας στον τομέα, καθώς φυσικά και για το περιβάλλον, την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Η ατυχής εξέλιξη του project της αποθήκευσης φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό, ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες του παρελθόντος και το νέο αυτό έργο να προχωρήσει με ασφάλεια και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται ότι την αίτηση συνοδεύουν σειρά μελετών και τεχνικών εκθέσεων για την επάρκεια του ομίλου και την καταλληλόλητα της υπόγειας αποθήκης.

Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας προ-κοινοποίησης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, αναμένεται η επίσημη κοινοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση του αιτήματος για έγκριση της κρατικής ενίσχυσης του project , με βάση τις κατευθύνσεις για ενισχύσεις στους τομείς του Κλίματος, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος (Climate, Energy & Environmental Aid Guidelines – CEEAG), προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση του project όπως έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Facility -RRF)
  2. Η EnEarth θα ολοκληρώσει και θα υποβάλει την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων εντός του θέρους.
  3. Επίσης εντός του θέρους θα ξεκινήσει η διαδικασία του μη δεσμευτικού market test, με στόχο το δεσμευτικό market test να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ώστε εντός του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, έχουν υπογραφεί 10 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις (ρυπαντές) από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες.

Τελευταίες ειδήσεις