Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ο Κασσελάκης βγάζει τον λογαριασμό στην Π.Γ, Σαμαράς και Καραμανλής «δεν είναι εχθροί της παράταξης», το ταξίδι στο Νεπάλ, πως προχωρά το παζάρι Δημοσίου – Παντελή Μαντωνανάκη, με τον αραμπά έργα ψηφιοποίησης ενός δισ. ευρώ, μέχρι και ενάμισι χρόνο για την επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Ο Κασσελάκης βγάζει τον λογαριασμό στην Π.Γ, Σαμαράς και Καραμανλής «δεν είναι εχθροί της παράταξης», το ταξίδι στο Νεπάλ, πως προχωρά το παζάρι Δημοσίου – Παντελή Μαντωνανάκη, με τον αραμπά έργα ψηφιοποίησης ενός δισ. ευρώ, μέχρι και ενάμισι χρόνο για την επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

…Εθελούσιο exit!

Τώρα που κάθεται η σκόνη και φαίνεται ότι κανείς ή καμία στον ΣΥΡΙΖΑ -ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφωνιών που μπορεί να έχουν με τον πρόεδρο- δεν πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία απέναντι του, ο Στέφανος Κασελάκης αλλάζει στρατηγική και δεν σκοπεύει στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει σήμερα και στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, να ζητήσει προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες. Όσον αφορά στους «αντάρτες» δεν θα τους διαγράψει αλλά θα τους ξεκαθαρίσει  ότι πολιτικές διαφωνίες τις οποίες συζητούν μέσα στα όργανα μπορούν να έχουν, όχι όμως να εμποδίσουν τον πρόεδρο του κόμματος να φτιάξει το νέο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει. Θα τους πετάξει το γάντι. Θα τους καλέσει εκείνοι να αποφασίσουν αν χωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη ή θα ήταν καλύτερα να φύγουν! Κάτι σε… εθελούσια έξοδο παραπέμπει και μάλιστα χωρίς αποζημίωση η νέα τακτική. Σύντομα θα φανεί αν κάποιος ή κάποιοι αρπάξουν το γάντι ή θα κάνουν ότι δεν το είδαν.

Γόρδιος δεσμός τα οικονομικά

Τα οικονομικά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι παρέλαβε ένα χάος από τον Αλέξη Τσίπρα, σκοπεύει να παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία του συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 2 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης που μπήκαν στα κομματικά ταμεία για το 2024, το 1.250.000 ευρώ πήγε στην ΑΥΓΗ και στο Κόκκινο και τα 750.000€ στη μισθοδοσία κομματικών στελεχών, για τα λειτουργικά έξοδα της Κουμουνδούρου, τις προεκλογικές δαπάνες κλπ.

Μόνο 25.000 ευρώ στη Google

Εκεί που ξόδεψε πραγματικά λίγα ο Κασσελάκης ήταν στην προβολή του κόμματος στο διαδίκτυο μέσω Google. Έφτασε μόλις τα 25.000 ευρώ. Πάντως μπορεί να μη χρειαζόταν και περισσότερα καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης με τα TikTok που έκανε συγκέντρωνε αρκετά εκατομμύρια θεάσεις. Τα μηνιαία έξοδα του κόμματος -χωρίς τα χρέη που τρέχουν- είναι 270.000 ευρώ για τα κομματικά ΜΜΕ και 120.000 ευρώ για την Κουμουνδούρου, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν η κρατική επιχορήγηση έχει πέσει γύρω στα 3,8 εκατ. ευρώ το χρόνο από τα 7,5 που έπαιρνε με το σχεδόν διπλάσιο εκλογικό ποσοστό, θα πρέπει να πέσει άγριος κόφτης.

Μάθημα για όλους!

Η διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ μετά την χειροδικία σε βάρος του εργαζόμενου στο αεροδρόμιο, ήταν μονόδρομος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αποκάλυψε το LIVENEWS ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε σε συνομιλητές του: «Συμπεριφορές του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε!» ειδικά σε εργαζόμενο, δεν μπορώ να τις δεχτώ». Λυπάμαι γιατί ο Αυγενάκης έχει προσφέρει στο κόμμα αλλά πρέπει όλοι να πάρουν ένα μάθημα. Δεν λέω ναι στη διαγραφή για πολιτική κριτική. Δεν διέγραψα τον Σαλμά. Του απάντησα. Την αρνητική συμπεριφορά όμως δεν την δέχομαι». Το μήνυμα που έστειλε έχει πολλούς αποδέκτες.

Καλαμοκαβαλάρηδες

Γνωστός καθηγητής πανεπιστημίου κατήγγειλε στο NEWSIT ότι η ασφάλεια εμπόδιζε τους επιβάτες πτήσης να ανέβουν στο πίσω μέρος του λεωφορείου που θα τους οδηγούσε στο κτίριο του αεροδρομίου, για να μην ενοχλήσουν τον υπουργό! Αν είναι δυνατόν. Εξεμάνη ο κύριος καθηγητής. Αρνήθηκε. Στο τέλος οι αστυνομικοί υποχώρησαν. Οι καλαμοκαβαλάρηδες δυστυχώς είναι πολλοί και ο Μητσοτάκης θα πρέπει να τους βάλει άγριο χαλινάρι.

«Δεν είναι εχθροί της παράταξης»

Άρχισαν να πέφτουν οι τόνοι, να λύνονται παρεξηγήσεις και να διαψεύδονται σενάρια …συνωμοσίας, στον απόηχο των ομιλιών του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» με τις οποίες άφηναν σοβαρές αιχμές για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Αντώνη Σαμαρά Νίκος Τσιούτσιας σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1, μιλώντας στην ουσία εξ ονόματος του πρώην πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε το τοπίο, απαντώντας στα ερωτήματα που γεννήθηκαν από την εσωκομματική ρήξη.

Εσωκομματικές αναταράξεις

Η αντιπολίτευση «χρησιμοποίησε» τις ομιλίες Σαμαρά – Καραμανλή για να επιτεθεί στην ΝΔ. Βουλευτές της προβληματίστηκαν κατά πόσο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί συγκροτούν μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναρωτιόντουσαν αν θα υπάρξουν επόμενες επιθετικές κινήσεις εκ των έσω, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από τις εθνικές εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές, με το 1 εκατομμύριο των ψηφοφόρων που έμεινε σπίτι ή ψήφισε άλλα μικρά δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.

Μηνύματα

Ο εξ απορρήτων του Αντώνη  Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας, χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί δημιουργίας δεξιού κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό. Επισήμανε ότι όταν δύο πρώην πρωθυπουργοί -και δυο πρώην πρόεδροι, Μειμαράκης και Πλακιωτάκης που χειροκροτούσαν- επισημαίνουν δημόσια τα λάθη και τις αστοχίες που επιβεβαιώθηκαν από το εκλογικό αποτελέσμα, θα έπρεπε η ανάλυση τους να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν. «Δεν είναι εχθροί της παράταξης» τόνισε. Σαμαράς και Καραμανλής ήταν και είναι ΝΔ. Ο Σαμαράς προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι. Δεν έχει πάντως κάποιο σχεδιασμό, η πρωτοβουλία είναι στα χέρια της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Τσιούτσιας.

Τα άκουσε η Θάνου

Δόθηκε απάντηση  και για την παρουσία στην εκδήλωση της Βασιλικής Θάνου, πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, μέλους του συστήματος Παπαγγελόπουλου που κρέμασε στα μανταλάκια τον Α. Σαμαρά και άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα για την Novartis. Οι προσκλήσεις δεν εστάλησαν από το γραφείο του κ. Σαμαρά και εκείνος εξεπλάγη αλλά τοποθετήθηκε δημοσίως και αν κάποιος δεν αισθάνθηκε άνετα προφανώς ήταν η κυρία Θάνου, σύμφωνα με τον Τσιούτσια. Το δια ταύτα είναι ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αισθάνονται ότι αυτά που λένε αγγίζουν ένα σημαντικό κομμάτι της παράταξης -εδώ δεν έχουν άδικο- και θέλουν να τους ακούν και προφανώς να τους σέβονται και στο Μαξίμου. Και βέβαια θα συνεχίσουν να τα λένε αυτά που πιστεύουν.

7 υποψήφιοι από 5.000 υπογραφές

Τους εφτά έφτασαν τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ (4.7.2024) οι υποψήφιοι για την προεδρική κούρσα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Μιλένα Αποστολάκη, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ «στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για  την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)». Τα ίδια μέλη δεν μπορούν να υπογραφούν ταυτόχρονα για δύο υποψηφιότητες. Άλλοι θα κάνουν επίδειξη ισχύος συγκεντρώνοντας περισσότερες από τις απαιτούμενες υπογραφές και άλλοι πιθανόν να μην τα καταφέρουν και να μη φτάσουν στην πηγή να πιούν νερό. Όλες οι υποψηφιότητες θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Επιτροπή, στα μέσα Σεπτεμβρίου, τρεις εβδομάδες πριν στηθούν κάλπες στις 6 Οκτωβρίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει μία πιθανή υποψηφιότητα της πρώην υπουργού και Επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου. Είναι διάφορες δημοσκοπήσεις σε εξέλιξη. Ερευνάται και το κατά πόσο η απομάκρυνση της από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά η θετικά με την έννοια ότι μπορεί να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, μεγαλύτερο από αυτό που έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Στο Νεπάλ!

Ταξίδι στο Νεπάλ το οποίο έκλεισε από πέρυσι, θα πάει ο Χρήστος Πρωτόπαππας, εξ απορρήτων του δημάρχου Αθηναίων και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα. Πιθανόν να γυρίσει σοφότερος και με περισσότερη υπομονή την οποία θα χρειαστεί για να στηρίξει τον δήμαρχο Αθηναίων στην προεκλογική περίοδο που μόλις άρχισε.

Πως προχωρά το παζάρι Δημοσίου – Παντελή Μαντωνανάκη

Σε αρχικό στάδιο είναι η συζήτηση για συμβιβαστική λύση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Παντελή Μαντωνανάκη, παρά την ομοβροντία δημοσιευμάτων, όπως πληροφορείται η στήλη από έγκυρες πηγές. Η κυβέρνηση δε μπορεί παρά να αναζητεί λύση ώστε να μην λειτουργεί υπό την δαμόκλειο σπάθη των 800 εκατ. ευρώ που έχει κερδίσει ο κρητικός ξενοδόχος από την ΕΤΑΔ με αμετάκλητες διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Αλλά και ο επιχειρηματίας αναζητεί λύση ώστε να λήξει τις εκκρεμότητες με τις τράπεζες για δάνεια 400 – 500 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει το επενδυτικό του σχέδιο στο Grand Resort Lagonissi. Είναι, όμως, γνωστό πως ο Παντ. Μαντωνανάκης δεν είναι εύκολος στη διαπραγμάτευση. Ειδικά όταν θεωρεί πως έχει αδικηθεί κατάφωρα και έχει κερδίσει απανωτές δικαστικές αποφάσεις.

«Άστο, έχει φτύσει ο …»!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν επικράτησε ο παραλογισμός που οδήγησε στη μεγάλη φούσκα του χρηματιστηρίου υπήρχε ένας (μακαρίτης σήμερα) επιχειρηματίας ο οποίος πήγαινε και αγόραζε μικρά ποσοστά σε εταιρείες του κλάδου του. Είχε την ελπίδα πως στη συνέχεια θα πείσει τους βασικούς μετόχους να του πωλήσουν πρόσθετο ποσοστό. Όμως κάποιοι πονηροί από αυτούς, αφού είχαν δώσει π.χ. μόλις 10% στον εν λόγω επιχειρηματία, αναζητούσαν διαφορετικούς στρατηγικούς επενδυτές. Όμως εισέπρατταν την απάντηση «άστο αυτό το ποτήρι, έχει φτύσει ο …»! Το ίδιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με βιοτέχνη (όχι στο μέγεθος, αλλά στην επιχειρηματική λογική) μη εισηγμένο επιχειρηματία που ανακατεύεται με διάφορες δουλειές με αποτέλεσμα ενίοτε ούτε αυτός να προχωρά στην επένδυση που υποσχέθηκε, αλλά και να φεύγουν άλλοι υποψήφιοι με το ίδιο επιχείρημα: «Άστο, το έχει φτύσει ο…». Τελευταίο κρούσμα η πρόταση που κατέθεσε για άλλη μία κρατική εταιρεία.

Με τον αραμπά έργα ψηφιοποίησης ενός δισ. ευρώ

Τα έργα ψηφιοποίησης εκατοντάδων εκατομμυρίων χαρτιού σε Κτηματολόγιο, Πολεοδομίες, Δικαιοσύνη, Υγεία και αλλού, ήταν υποτίθεται η εμπροσθοφυλακή του Ταμείου Ανάκαμψης αφού θα επιτρέψουν την ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο στους πολίτες. Ο συνολικός τους προϋπολογισμός φτάνει το ένα δις. ευρώ μαζί με τις λεγόμενες προαιρέσεις, την αύξηση κόστους με βάση τα τελικά στοιχεία για τις ποσότητες έγχαρτου υλικού που θα ψηφιοποιηθεί. Τα περισσότερα έργα είναι όμως βαλτωμένα ή προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω σειράς προβλημάτων. Έχουμε μάλιστα παραβιάσει κάθε ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης με αποτέλεσμα αρκετοί να αναρωτιούνται αν μπορούμε πλέον να ζητήσουμε τις επόμενες δόσεις. Στην κυβέρνηση τώρα υπάρχει κάποια κινητοποίηση.

Μέχρι και ενάμισι χρόνο για την επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Όταν η αρμοδιότητα για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» μεταφέρθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώθηκε πως επιταχύνθηκαν οι πληρωμές σε αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που περίμεναν επί μήνες την επιδότηση. Και όμως, υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι που αγόρασαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο πριν από 1,5 – 2 χρόνια και κάθε τόσο λαμβάνουν ενημέρωση πως κάποια στιγμή θα λάβουν και την επιδότηση. Μήπως πρέπει να γίνει κάτι ώστε να βελτιωθεί και η εικόνα του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»; Ο άνθρωπος πήρε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και έχει αρχίσει να ανησυχεί πως δεν θα πάρει ποτέ τα 7.000 ευρώ της επιδότησης!

Κάθε χρόνο τα ίδια με τις ξαπλώστρες!

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το φετινό νομοσχέδιο για την ανομία στους αιγιαλούς και στις παραλίες είναι στη σωστή κατεύθυνση. Στους περισσότερους λουόμενους δεν άρεσαν οι εικόνες των άπειρων ομπρελοκαθισμάτων που κάθε καλοκαίρι εγκαθίσταντο από άκρη σ΄ άκρη σε κάθε ωραία παραλία. Τα πρώτα βήματα έγιναν από το οικονομικό επιτελείο, καθώς αρχικά πέρασε το νομοσχέδιο έγκαιρα πριν από την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής σεζόν. Σαν δεύτερο βήμα, ετοιμάστηκε και μπήκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή MyCoast, η οποία «υποδέχεται» τις καταγγελίες των πολιτών για τυχόν παραβάσεις. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, το ΥΠΟΙΚ κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής των πολιτών, οι οποίοι συνεργάζονται κατά συρροή με τις Αρχές, υποβάλλοντας πάνω από 8.900 καταγγελίες έως τώρα.

Ωστόσο, μετά από την νομοθετική και την υλικοτεχνική «δουλειά», παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν το κράτος είναι έτοιμο (πχ από άποψης πλήθος προσωπικού σε αρμόδιες υπηρεσίες) να διαχειριστεί ένα τέτοιον όγκο καταγγελιών και να εφαρμόσει το νόμο. Από το ΥΠΟΙΚ πάντως τονίζουν πως προκειμένου να προλάβουν να ελέγξουν όσες γίνεται περισσότερες καταγγελίες, για τις οποίες ήδη έχουν θέσει κριτήρια προτεραιότητας, «θα εξαντλήσουν όλες τους τις δυνατότητες», ενώ ήδη βρίσκονται σε επαφές με τις δυνάμεις της Αστυνομίας και των κτηματικών υπηρεσιών.

Oι εκκρεμότητες του νόμου Κατσέλη

Κάποια χρόνια πριν, το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη αποτελούσε αγκάθι στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Υπήρχαν δικάσιμες μέχρι το 2032 που έβαζαν σε ασυλία οφειλέτες, σε μεγάλο βαθμό στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πλέον, σχεδόν το 99% των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έχει επιλυθεί. Από ένα σύνολο 47.779 αιτήσεων, 47.770 (99,9%) έχουν επικυρωθεί από τα δικαστήρια και 47.563 (99,5%) έχουν λάβει ημερομηνία ακρόασης, αφήνοντας μόλις 207 υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Στις αποφάσεις που εξέδωσαν τα δικαστήρια, το 54,9% ήταν θετικές και παρείχαν προστασία στους αιτούντες και το 41% αρνητικό, με ένα 4% να είναι μη καθορισμένης έκβασης (π.χ. για διαδικαστικούς λόγους). Πάντως, η αντιμετώπιση του 1% των υποθέσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο, δεδομένου ότι ορισμένες υποθέσεις που επαναπρογραμματίστηκαν έχουν πάρει ημερομηνίες εκδίκασης που φτάνουν έως το τέταρτο τρίμηνο του 2026 ή δεν έχουν λάβει ακόμη ημερομηνία ακρόασης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιος δεν θα είναι παρών στη γιορτή της Δημοκρατίας στο προεδρικό, ποιοι δεν προσκλήθηκαν, νέος χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ, o«Πολικός Αστέρας» της οικονομικής πολιτικής κατά Καραβία, ο εφοπλιστής που ψάχνει να αγοράσει ξενοδοχείο στην Πάτμο, η Τουρκία και τα καλώδια στο Αιγαίο και οι προβλέψεις για τα χρηματιστήρια Rotation, exit και νεοεισερχόμενοι στους 63 γενικούς γραμματείς, πότε θα γίνει ο «ανασχηματισμός», τα ονόματα, η «μαύρη τρύπα» του ΕΔΣΝΑ και η ίδρυση του «The Olive Legend Group» Ο Μητσοτάκης στην τελετή έναρξης των Oλυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα με Αντετοκούνμπο, πριν ή μετά κληρώνει ο ή η Επίτροπος, η «ανταρσία» και οι «μεσσίες» του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο μέτωπο των τραπεζών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεργία και οι κενές θέσεις εργασίας, τρέχουν και για άλλους συμβούλους στο Υπερταμείο και η εθνική στρατηγική για τα chips Η εφτάψυχη Ούρσουλα, τι χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Κύπρος, παράπλευρη απώλεια στον «πόλεμο» η Κουνταδάκη, 5000 συν 5000 πράσινες υπογραφές, όταν ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, ο ρόλος Σδούκου στα μέτρα για το ρεύμα, το υπόγειο τρένο στην Πάτρα που δεν θα γίνει και οι πιέσεις στην αγορά γραφείων
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις