Παρασκευή, 5 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Πώς θα αλλάξει η εικόνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Πώς θα αλλάξει η εικόνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, και με ορίζοντα το 2027, φιλοδοξεί η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να έχει αντικατασταθεί το σύνολο των λεωφορείων του στόλου της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) στην Αθήνα.

Στόχος είναι σταδιακά να αποσύρονται από την κυκλοφορία λεωφορεία τα οποία εξακολουθούν να εκτελούν δρομολόγια, έχοντας όμως ήδη διανύσει… εκατομμύρια χιλιόμετρα, δεδομένου ότι ορισμένα έχουν πιάσει και την 30ετία. Να προσθέσουμε ότι σημαντικό μέρος των οχημάτων εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμα στα άτομα με κινητικές δυσκολίες, κάτι για το οποίο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει δεσμευτεί ότι θα λήξει εντός της επόμενης χρονιάς.

Στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, κυκλοφορεί ήδη από τα μέσα Ιουνίου το σύνολο των 250 καινούριων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου για την ανανέωση του στόλου προβλέπεται έως το τέλος του 2025 να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας επιπλέον 300 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Τα 100 από αυτά θα είναι αρθρωτά 18 μέτρων και τα υπόλοιπα 12 μέτρων.

Στόχος είναι τα πρώτα 10 απ’ αυτά να βρίσκονται στην Αθήνα εντός του καλοκαιριού. Τις επόμενες εβδομάδες, θα βγει σε διαβούλευση ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 700 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων βραδείας και ταχείας φόρτισης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τρόλεϊ για την περιοχή Αθηνών.

Η προκήρυξη διαγωνισμού προβλέπεται τον Οκτώβριο του 2024. Στο μίγμα λεωφορείων του νέου διαγωνισμού θα περιλαμβάνονται κατά πληροφορίες περίπου 180 τρόλεϊ, 380 οχήματα αργής φόρτισης, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι ταχείας φόρτισης. Πάντως, ευρύτερος στόχος είναι να υπάρχουν στους δρόμους έως 900 νέα λεωφορεία το 2025.

Παράλληλα, προχωρούν διαγωνισμοί για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ έως το 2035. Ειδικά οι διαγωνισμοί του ΟΑΣΑ έχουν προσωρινό ανάδοχο, ο οποίος πρόκειται να θέσει σε λειτουργία καινούργια λεωφορεία στους δρόμους της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, 96 και 115 αντίστοιχα.

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού του ΟΑΣΑ για την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου στην Αθήνα ανέρχεται σε 452 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ η παραχώρηση αφορά διάστημα οκτώ ετών και περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για την επαύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου έως 4% κατά την διάρκεια της σύμβασης.

Στις υποχρεώσεις του αναδόχου εντάσσεται η κάλυψη των δρομολογίων με 211 καινούρια λεωφορεία. Ο διαγωνισμός της Θεσσαλονίκης αφορά σε έργο περίπου 22,5 εκατ. οχηματοχιλιομέτρων ετησίως για 10 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης έως πέντε χρόνια επιπλέον και πρόβλεψη αύξησης του έργου έως 20%.

Περιλαμβάνει μοναδιαίο κόστος χιλιομέτρου στα 2 ευρώ αλλά και κινητροδότηση του αναδόχου ανάλογα με την επιπλέον επιβατική κίνηση που θα ελκύσει, κάτι που δεν περιλαμβάνει η σύμβαση της Αττικής. Ο εκτιμώμενος αριθμός οχημάτων για το έργο θα ανέλθει έως 250 μαζί με τα εφεδρικά και θα καθοριστεί ο τύπος και η χωρητικότητά τους στη Β΄ φάση του διαγωνισμού.

Να αναφέρουμε ότι δρομολογούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 300 και 164 μισθώσεις λεωφορείων αντίστοιχα. Τέλος, μέσα στο 2025, θα δημοσιευθεί διαγωνισμός για προμήθεια 50-100 λεωφορείων κυψελών υδρογόνου.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις