Πέμπτη, 4 Ιουλ.
24oC Αθήνα

Σκληρή κριτική και διαφωνίες από 7 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Τους άκουγε ήρεμος ο Κασσελάκης

Σκληρή κριτική και διαφωνίες από 7 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Τους άκουγε ήρεμος ο Κασσελάκης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα 7 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, διαφώνησαν με την εισήγηση για την Κεντρική Επιτροπή. Μάλιστα οι 7 έκαναν σκληρή κριτική με αλήθειες αλλά ο Στέφανος Κασσελακης τους άκουγε ήρεμα…

Πρόκειται για τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: Όλγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννη Ραγκούσης και Ελένη Συμεωνίδου.

Οι παραπάνω 7 διαφώνησαν με την εισήγηση και σύμφωνα με πληροφορίες, η Ράνια Σβίγκου τους είπε να στείλουν μέχρι το βράδυ τις προτάσεις τους για να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή.

Τα στελέχη που διαφώνησαν, είναι ανάμεσα στα 87 που είχαν υπογράψει την επιστολή με την έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το λουκέτο στο καθημερινό φύλλο της Αυγής ενώ από την Πολιτική Γραμματεία λείπει ο Αλέκος Φλαμπουράρης που επίσης είχε υπογράψει το κείμενο των 87.

Στην πρωτολογία και τη δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ενωτικός κρατώντας χαμηλούς τόνους.

Είπε μεταξύ άλλων ότι «μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών… Χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα… Μπορούμε να βρούμε τομείς και πεδία για κοινοβουλευτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ…

Η εισήγηση

Η εισήγηση αφορά μεταξύ άλλων την επικράτηση της Ακροδεξιάς στις γαλλικές αλλά και στις ευρωπαϊκές εκλογές με την εισήγηση να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα ευρωπαϊκά θέματα υποβαθμίστηκαν στην προεκλογική συζήτηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι το μόνο κόμμα που παρουσίασε ολοκληρωμένη διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης».

Την εισήγηση τονίζεται ότι «στη χώρα μας, οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό
χάρτη: Η ηχηρή αποδοκιμασία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υπέστη μια μεγάλη απώλεια ψήφων και ποσοστών, η σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη δεύτερη θέση, μετά από μια περίοδο διασπάσεων και εσωστρέφειας, η
αποτυχία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πιάσει τους στόχους που έθεσε το ίδιο, η αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς, όπως και η πολύ μεγάλη αποχή, σηματοδοτούν μια αλλαγή του πολιτικού πεδίου, αλλά και μια κρίση αντιπροσώπευσης».

Και συμπληρώνεται ότι «παρά τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, τη διπλή διάσπαση και την περίοδο εσωστρέφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέψευσε όσους τον είχαν τελειωμένο λίγο καιρό πριν».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, στις νέες συνθήκες, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα, δημιουργεί πολλαπλές ευθύνες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες έδωσαν εντολή για δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα κι έξω από τη βουλή, ενάντια στις αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, έδωσαν το μήνυμα για μια νέα αφετηρία, με συλλογική λειτουργία, και ένα
συνολικό, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα με κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

«Σε αυτή τη νέα αφετηρία, πρώτιστος στόχος αποτελεί η ισχυροποίηση και η ενδυνάμωση του κόμματος. Με σκληρή δουλειά, όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, στα επιμελητήρια και τις επαγγελματικές οργανώσεις, στους
συνδικαλιστικούς φορείς, στην Αυτοδιοίκηση, στους συλλόγους. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη νέων στελεχών από τους φορείς της οργανωμένης κοινωνίας».

Τονίζεται επίσης ότι «η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι πολιτικά επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά έχει υπηρετήσει την ανάγκη διαλόγου, συγκλίσεων και συνεργασιών, αφενός με τη συγκρότηση και την εξέλιξή του, αφετέρου και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στην ψήφιση της απλής αναλογικής, που όμως βρήκε την αντίθεση των άλλων κομμάτων του προοδευτικού χώρου».

Σε άλλο σημείο της εισήγησης, αναφέρεται ότι « οι συνεργασίες χτίζονται με θεμέλιο το κοινό πρόγραμμα, με ενεργοποίηση της βάσης, αλλά όχι με απενεργοποίηση των Κομμάτων. Οι συνεργασίες χτίζονται από συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις, με την κύρια πρόσκλησή μας να αφορά το ΠΑΣΟΚ, και με ανοιχτές τις πόρτες σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κάθε προοδευτικό πολίτη»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις