Πέμπτη, 4 Ιουλ.
23oC Αθήνα

Καιρός: «Πάνω από 1.100 κεραυνοί σε Αττική, Εύβοια και Κορινθία» λέει στο newsit.gr o Κώστας Λαγουβάρδος

Καιρός: «Πάνω από 1.100 κεραυνοί σε Αττική, Εύβοια και Κορινθία» λέει στο newsit.gr o Κώστας Λαγουβάρδος
eurokinissi

«Πάνω από 1.100 κεραυνοί κατεγράφησαν στην Αττική, τη νότια Εύβοια και την Κορινθία από τις 12 η ώρα το μεσημέρι» που άρχισε η κακοκαιρία να πλήττει τη χώρα, όπως είχε προειδοποιήσει η ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο newsit.gr, αναφέρει ότι ο μεγάλος αριθμός των κεραυνών έχει καταγραφεί «μέχρι τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, νότιας Εύβοιας και τμήματα της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κορινθίας, δηλαδή το κομμάτι γύρω από την Αττική, μέσα στις τελευταίες έξι ώρες».

Όσον αφορά στην βροχή, ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί ότι «έδωσε μεγάλα ύψη κυρίως στα βόρεια του λεκανοπεδίου, εκεί δηλαδή που είχαμε και τα περισσότερα προβλήματα, στον Άγιο Στέφανο, την Σταμάτα, την Δροσιά, την Βαρυπόμπη, το Τατόι κτλ. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης (4.07.2024) το μεγαλύτερο ύψος βροχής έφτασε στον Άγιο Στέφανο τα 53 χιλιοστά. Μιλάμε για πάρα πολύ μεγάλο όγκο βροχής, καθώς έπεσε μέσα σε διάστημα μίας ώρας».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, «το δεύτερο μεγάλο «κύμα» βροχής σημειώθηκε στο Πέραμα και την Σαλαμίνα που είδαμε 37 χιλιοστά νερού μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αλλά και στα Σπάτα με 32 χιλιοστά. Και σε άλλες περιοχές υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις με το νερό να φτάνει στα 27 με 30 χιλιοστά ύψος».

Ειδικότερα αναφέρει ότι «στην υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζει να βρέχει πολύ στην Βοιωτία, την Φθιώτιδα και σε περιοχές της Θεσσαλίας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έχουν εντοπιστεί στην Στεφάνη Βοιωτίας στα 57 χιλιοστά όπου ακόμα βρέχει αλλά και το πρωί της Πέμπτης στην Κασσάνδρεια της Χαλκιδικής με το νερό να φτάνει στα 55 χιλιοστά αλλά στην περιοχή αυτή έχει σταματήσει να βρέχει από το μεσημέρι και μετά. Είναι μεγάλα ύψη βροχής για την εποχή».

Τώρα το απόγευμα της Πέμπτης (4.07.2024) «θα συνεχίσει να βρέχει σε αρκετές περιοχές στα νότια, στον Κορυδαλλό, το Φάληρο, τον Άλιμο, ενώ συνεχίζεται λίγο στο Πέραμα, στον Πειραιά και προς το Χαϊδάρι όπως και στην Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία. Μέχρι να νυχτώσει θα έχουν σταματήσει τα φαινόμενα. Αύριο Παρασκευή (05/07/2024) δεν θα έχει βροχές».

Ο κ. Λαγουβάρδος μιλώντας στο newsit.gr επισημαίνει το γεγονός ότι «είχαμε έντονη κεραυνική δραστηριότητα στην Αττική και γι’ αυτό είχαμε και τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε κάποια σημεία. Να τονίσουμε ότι αυτό δείχνει το πόσο ξηρές είναι οι συνθήκες και πόσο εύκολα ‘’άρπαζε’’ και έμπαιναν φωτιές από τους κεραυνούς.

Και αυτό λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας του Ιουνίου που συνετέλεσαν να γίνουν όλα εξαιρετικά εύφλεκτα» καταλήγει ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος για το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε αρκετές περιοχές της χώρας αρχές Ιουλίου.
.                                                   

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις