Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Attica Bank: Στην ΤτΕ η συμφωνία μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Attica Bank: Στην ΤτΕ η συμφωνία μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Το σχέδιο της συμφωνίας μετόχων για την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, αναμένεται να υποβάλουν σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος οι διοικήσεις της Αttica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν στη νομική τους συγχώνευση τον Σεπτέμβριο και το ενιαίο σχήμα στη συνέχεια θα προχωρήσει τον Οκτώβριο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η συμφωνία των μετόχων (ΤΧΣ και Thrivest) για τη συμβολή καθενός στην επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί το ένα σκέλος της εξυγίανσης της Attica Bank. Το άλλο είναι η υποβολή του αιτήματος στον Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή 3». Πίσω από τις κινήσεις των δύο τραπεζών (σημειώνεται ότι η καθεμία θα υποβάλει το δικό της αίτημα για τις τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή») βρίσκεται το πόρισμα της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης, για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι μέτοχοι εδώ και καιρό. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία των μετόχων είναι ολοκληρωμένη, με εξαίρεση κάποια τελευταία τεχνικά σημεία. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των δύο τραπεζών είναι της τάξεως των 3 δις. ευρώ και στόχος είναι το ενιαίο σχήμα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας να έχει δείκτη ΝΡΕ όχι υψηλότερο του 5%. Την ίδια στιγμή, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του σχήματος θα διαμορφώσει δείκτη κυρίων βασικών εποπτικών κεφαλαίων τουλάχιστον 15%. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, ο δείκτης κύριων εποπτικών κεφαλαίων (Tier 1) της Attica Bank διαμορφώνεται σε 11,19% έναντι ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης 12,62% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 14,74% έναντι απαιτούμενου 15,24%, συμπεριλαμβανομένου του περιθωρίου κεφαλαιακής κατεύθυνσης του Πυλώνα 2.

Σημειώνεται ότι στο ενιαίο σχήμα μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου και σε ιδιωτικά χέρια να βρεθεί ποσοστό άνω του 50%. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank. H Thrivest Holding ελέγχει ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica. Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των μετοχών της σε ευρεία διασπορά, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.Σημειώνεται ότι στην ατζέντα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank στις 16 Ιουλίου βρίσκεται και η παροχή έγκρισης των μετόχων για την έξοδο της Τράπεζας από τον νόμο Χαρδούβελη (ειδικό πλαίσιο του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013) για τον αναβαλλόμενο φόρο. Η Attica Bank είναι πλέον η μόνη Τράπεζα που δεν έχει αναβαλλόμενο φόρο, καθώς ενεργοποίησε το άρθρο 27 Α και έλαβε από το Δημόσιο συνολικά περί τα 240 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2020, 2021 και 2022. Στις χρήσεις αυτές η Τράπεζα εμφάνισε ζημιές και επομένως δεν μπορούσε να συμψηφίσει αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις με φόρο εισοδήματος.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις