Παρασκευή, 5 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Εκλογές στη Βρετανία: Αποθέωσαν τον Στάρμερ στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός – «Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας»

Εκλογές στη Βρετανία: Αποθέωσαν τον Στάρμερ στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός – «Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας»

Σαρωτική νίκη των Εργατικών και καταποντισμό των Συντηρητικών έβγαλαν οι κάλπες των εκλογών στη Βρετανία, με τα βλέμματα τώρα να στρέφονται στην επόμενη ημέρα, με πρωθυπουργό πια τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έγραψε ιστορία, αφήνοντας μίλια μακριά πίσω του τον Ρίσι Σούνακ!

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια οι Εργατικοί επανέρχονται στην εξουσία της Βρετανίας, έχοντας επικρατήσει επί των Συντηρητικών στις χθεσινές εκλογές, με τον Ρίσι Σούνακ να παραδίδει σήμερα, Παρασκευή (05.07.24) και επίσημα τη σκυτάλη στον Κιρ Στάρμερ.

Απευθυνόμενος στον βρετανικό λαό στην τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός της χώρας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και με φόντο το βροχερό σκηνικό, ο Ρίσι Σούνακ ζήτησε «συγγνώμη» για την πανωλεθρία των Τόρις στις κάλπες, δηλώνοντας μάλιστα ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη». 

Η σκυτάλη παραδόθηκε και μόλις λίγες ώρες μετά κι αφότου πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Κάρολο, ο Κιρ Στάρμερ εκφώνησε την πρώτη του ομιλία ως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, με το πλήθος να τον αποθεώνει, χειροκροτώντας και ζητωκραυγάζοντας. «Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας», δεσμεύτηκε. 

Λεπτό προς λεπτό από την πρωθυπουργική ομιλία Στάρμερ μέχρι τα γιουχαϊσματα στον Σούνακ λίγο πριν την παραίτηση

14.51: «Είναι σίγουρα ξεκάθαρο σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση, να ανακαλύψει εκ νέου ποιοι είμαστε, διότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι καταιγίδες της ιστορίας, ένα από τα μεγαλύτερα ισχυρά στοιχεία αυτού του έθνους ήταν ανέκαθεν η ικανότητά μας να κινηθούμε σε πιο ήρεμα νερά», δήλωσε ο Στάρμερ.

14.50: «Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδιαίτερα αυτούς που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της μετριοπάθειας, όπως εγώ».

14.49: «Μας δώσατε μια ξεκάθαρη εντολή. Και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να επιφέρουμε την αλλαγή», πρόσθεσε.

14.48: «Τώρα η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά την αλλαγή, την εθνική ανανέωση και την επιστροφή της πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία».

 «Πρέπει να προχωρήσουμε μαζί».

«Η πληγή της έλλειψης εμπιστοσύνης μπορεί να γιατρευτεί μόνο με πράξεις, όχι λόγια, το ξέρω».

«Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια αρχή σήμερα».

14.47: «Θα ξαναχτίσουμε το έθνος μας, σας καλώ όλους να ενωθείτε με αυτή την κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση του κράτους μας». 

14.42: «Το δημόσιο καθήκον είναι τιμή και προνόμιο. Υποσχόμαστε ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας», δήλωσε ο Στάρμερ

14.40: Εν μέσω χειροκροτημάτων η ομιλία Στάρμερ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ

14.15: Ο Κιρ Στάρμερ έγινε πρωθυπουργός και επίσημα, αφότου πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Κάρολο. 

13.57: Ο Κιρ Στάρμερ μόλις έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον Βασιλιά.

Θα του ζητηθεί επίσημα να σχηματίσει κυβέρνηση και θα οριστεί πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Μαζί του είναι και η σύζυγός του, Βικτώρια.

Στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί στην Ντάουνιγκ Στριτ για να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός.

Ήδη, πλήθος Βρετανών έχει συγκεντρωθεί εκεί και τον περιμένει. 

13.25: Ο Ρίσι Σουνάκ παραιτήθηκε επίσημα από την πρωθυπουργία.

Σε ανακοίνωσή του, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Σουνάκ «υπέβαλε την παραίτησή του από πρωθυπουργός» σε συνάντησή του με τον Βασιλιά σήμερα το πρωί.

12.52: Ο Σουνάκ έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντήσει τον Βασιλιά και να προσφέρει επίσημα την παραίτησή του.

12.49: Ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Κιρ Στάρμερ.

«Όποιες κι αν είναι οι διαφωνίες μας, είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, τον οποίο σέβομαι», δήλωσε.

Συμπλήρωσε ότι ο Στάρμερ και η οικογένειά του «αξίζουν την καλύτερη κατανόησή μας καθώς κάνουν την τεράστια μετάβαση στη νέα τους ζωή» στο Νούμερο 10.

Φτάνοντας στο τέλος της ομιλίας του, ο Σούνακ ευχαρίστησε τους συναδέλφους του, το υπουργικό συμβούλιο και τη δημόσια διοίκηση, εκφράζοντας την  «ευγνωμοσύνη» του στη σύζυγό του και στις κόρες του.

«Ένα ”ευχαριστώ” δεν θα είναι ποτέ αρκετό για τις θυσίες που έκαναν, ώστε να μπορώ εγώ να υπηρετώ τη χώρα μας», είπε.

12.46: «Αυτή είναι μια δύσκολη μέρα στο τέλος μιας σειράς δύσκολων ημερών, αλλά ήταν τιμή μου που ήμουν πρωθυπουργός σας», είπε.

«Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο. Και είναι αποκλειστικά χάρη σε εσάς, τον βρετανικό λαό, την αληθινή πηγή όλων των επιτευγμάτων μας, τη δύναμή μας και το μεγαλείο μας. Σας ευχαριστώ».

12.45: Συνέχισε, αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, μεταξύ άλλων της πτώσης του πληθωρισμού.

12.44: Ο Ρίσι Σουνάκ επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί από ηγέτης των Τόρις, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει αμέσως, αλλά αφού υπάρξει αντικατάσταση.

 «Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, θα παραιτηθώ από αρχηγός του κόμματος, όχι αμέσως, αλλά μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι επίσημες διαδικασίες για την επιλογή του διαδόχου μου».

12.42: Ο Σούνακ ξεκίνησε την τελευταία ομιλία του έξω από την Ντάουνινγκ Στρι με ένα «συγγνώμη». 

Είπε πως οι Συντηρητικοί «τα έδωσαν όλα», αλλά οι ψηφοφόροι «έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει».

Όπως τόνισε, η κρίση του κοινού είναι η μόνη που έχει σημασία.

Σημείωσε ότι αφουγκράστηκε τον «θυμό» και την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων, επισημαίνοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συντριπτική ήττα των Τόρις.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ζήτησε «συγγνώμη» από τους συντηρητικούς υποψηφίους και αγωνιστές, λέγοντας: «Λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να φέρουμε εις πέρας αυτό που άξιζαν οι προσπάθειές σας».

13.57: Ο Κιρ Στάρμερ μόλις έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον Βασιλιά.

Θα του ζητηθεί επίσημα να σχηματίσει κυβέρνηση και θα ανακηρυχτεί και επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Μαζί του είναι και η σύζυγός του, Βικτώρια.

Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Βασιλιά, ο Στάρμερ θα κατευθυνθεί στην Ντάουνιγκ Στριτ, για να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός.

12.36: Για «ομιλία παραίτησης» κάνουν λόγο στα Social Media, περιμένοντας από λεπτό σε λεπτό τον Σούνακ. 

 

12.18: Σε 20 λεπτά αναμένεται η τελευταία ομιλία του Ρίσι Σούνακ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς παραδίδει τα ηνία στον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. 

12.10: Ίσως και η πιο σημαντική είδηση την επομένη των εκλογών.

Ο Λάρι, ο πολυσυζητημένος, διάσημος γάτος, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, περιμένοντας να υποδεχτεί τον νέο πρωθυπουργό.

11.29: Ο πρώην καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ μόλις έφυγε από τον αριθμό «11» Ντάουνινκ Στριτ μαζί με την οικογένειά του μετά την πανωλεθρία του Συντηρητικού Κόμματος στις κάλπες.

Ο Χαντ κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια Godalming and Ash με μόλις 891 ψήφους μετά από μια σειρά επανακαταμετρήσεων στη διάρκεια της νύχτας.

Αποχώρησε μαζί με τη σύζυγό του Λουτσία, τα παιδιά τους Τζακ, Άννα και Έλεονορ και τον σκύλο τους.

Η οικογένεια μπήκε στο αυτοκίνητο και αναχώρησε οριστικά από την υπουργική κατοικία.

 

 

11.13: Σπάνε όλα τα κοντέρ τα ποσοστά των Εργατικών, ξεπερνώντας και όσα προέβλεπε το χθεσινό exit poll.

Οι εκτιμήσεις ήθελαν το κόμμα να κερδίζει 410 έδρες και τελικά μόλις πρόσθεσε μία ακόμη, φτάνοντας τις 411.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την κατρακύλα των Συντηρητικών, οι οποίοι ολοένα και χάνουν έδρες.

Το exit poll προέβλεπε 131 και έχουν μείνει με 119.

10.43: Ο Ρίσι Σουνάκ μόλις έφυγε από τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος.

Κόσμος του φώναζε «το πάρτι τελείωσε» και «ετοίμασε τις βαλίτσες σου», καθώς ο ίδιος έμπαινε στο αυτοκίνητο, για να αναχωρήσει για την Ντάουνινγκ Στριτ.

 

 

10.36: Δημοσιογράφοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, περιμένοντας την άφιξη του Ρίσι Σούνακ. Η επόμενη ημέρα ξημέρωσε με βροχή στη Βρετανία, με τους ρεπόρτερ και τους τεχνικούς των διεθνών καναλιών να καλύπτουν καρέ καρέ τα δρώμενα, κρατώντας ομπρέλες. 

Ο Κιρ Στάρμερ, ένας μετριοπαθής ηγέτης της κεντροαριστεράς, θα εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά έχει πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία στη Γαλλία και που ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καλές προοπτικές για να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

«Η αλλαγή αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους οπαδούς του και ανανεώνοντας την υπόσχεσή του για μια «εθνική ανανέωση». «Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί για να αλλάξει μια χώρα. Αυτό απαιτεί δύσκολη δουλειά, υπομονετική δουλειά, δουλειά με αποφασιστικότητα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις