Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Η υποτίμηση του γιεν εκθρονίζει το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό ταμείο από τη θέση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού κουμπαρά στον κόσμο

Η υποτίμηση του γιεν εκθρονίζει το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό ταμείο από τη θέση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού κουμπαρά στον κόσμο

Εκθρονίστηκε το Κυβερνητικό Ταμείο Επενδύσεων Συντάξεων της Ιαπωνίας (GPIF) που ήταν ως τώρα η μεγαλύτερη δεξαμενή συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων στον κόσμο, καθώς η υποτίμηση του γεν μείωσε την αξία των περιουσιακών του στοιχείων σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ενώ το ταμείο συντάξεων της Ιαπωνίας κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ για τους τρεις μήνες του 2024 μέχρι τον Μάρτιο, αποδίδοντας 9,5%, η πτώση του γεν σε χαμηλό 38 ετών έναντι του δολαρίου ήταν αρκετά βαθιά ώστε να θέσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του κάτω από εκείνη του ταμείου πλούτου της Νορβηγίας σε όρους δολαρίου.

Το συνολικό ενεργητικό του GPIF έφτασε τα 245,98 τρισ. γεν (1,53 τρισ. δολάρια) στο τέλος Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα (5.7.2027) στο Τόκιο. Το ποσό αυτό συγκρίνεται με το ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο ανέρχεται σε 17,719 τρισ. κορώνες (1,677 τρισ. δολάρια).

Οι ιαπωνικές μετοχές του GPIF απέδωσαν 18,2% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ τα εγχώρια ομόλογα σημείωσαν απώλειες 0,6%. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό κέρδισαν 15,8% για τις μετοχές και 5,4% για τα ομόλογα, καθώς το δολάριο ανατιμήθηκε 7,3% έναντι του γεν. Το ταμείο σημείωσε ρεκόρ απόδοσης 45,4 τρισ. γεν για το σύνολο του οικονομικού έτους.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις