Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Γαλλία: Βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή και άλμα στο εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο

Γαλλία: Βουτιά στη βιομηχανική παραγωγή και άλμα στο εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο

Άσχημα είναι τα νέα για δύο βασικούς οικονομικούς δείκτες στη Γαλλία κατά το μήνα που προηγήθηκε των ευρωεκλογών (09.06.24) και του πρώτου γύρου των πρόωρων γαλλικών βουλευτικών εκλογών (30.06.24).

Ο λόγος για τη βιομηχανική παραγωγή και το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή και αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα, πριν το μπαράζ των εκλογών, δηλαδή το Μάιο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση για την κατακόρυφη αύξηση του μηνιαίου δημόσιου ελλείμματος (στα 113 δισ. ευρώ), ανακοινώθηκε πως η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απότομα τον Μάιο. Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι τελωνειακές αρχές δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος της Γαλλίας τον Μάιο.

Υπολογιζόμενο ως κυλιόμενος μέσος όρος τριών μηνών, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 7,8 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερο από τα 7 δισ. που καταγράφηκαν τον Απρίλιο.

Ως άμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης, το δωδεκάμηνο σωρευτικό εμπορικό ισοζύγιο, «το οποίο αυξανόταν σταθερά από τον Φεβρουάριο του 2023, σταμάτησε να βελτιώνεται τον Μάιο του 2024», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των τελωνείων.

Σήμερα διαμορφώνεται στα 85,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως και το 2023, παραμένει κάτω από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μακριά από το επίπεδο ρεκόρ του 2022 (162,7 δισ. ευρώ). Αναλυτικότερα, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. ευρώ (στα 58,4 δισ. ευρώ), ενώ από την άλλη μεριά, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ (στα 50,6 δισ. ευρώ).

Στην πραγματικότητα, όλα τα τομεακά ισοζύγια παρουσιάζουν κακές τάσεις. Ξεκινώντας από το ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο επιδεινώθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλότερων ποσοτήτων εισαγόμενων προϊόντων και των αντίθετων κινήσεων των τιμών: οι τιμές των εξαγωγών μειώθηκαν περισσότερο από τις τιμές των εισαγωγών.

Αλλά αυτή η αύξηση του ενεργειακού λογαριασμού της Γαλλίας δεν εξηγεί τα πάντα. Εξαιρουμένης της ενέργειας, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ σε 3,7 δισ. ευρώ σε κυλιόμενη βάση σε διάστημα τριών μηνών. Η υποαπόδοση του Μαΐου οφειλόταν επίσης στις κακές επιδόσεις των βιομηχανικών προϊόντων και, σε μικρότερο βαθμό, της γεωργίας.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κεφαλαιουχικών αγαθών σε διάστημα τριών μηνών «σταμάτησε», ενώ το εμπορικό ισοζύγιο ενδιάμεσων αγαθών «υποχώρησε ελαφρώς». Όσον αφορά τα καταναλωτικά αγαθά, ενώ παραμένει «ελαφρώς πλεονασματικό», μειώνεται για τέταρτο συνεχή μήνα.

Τα άλλα κακά νέα της ημέρας εντοπίζονται στη βιομηχανική δραστηριότητα. Ακόμη και αν, σε τελική ανάλυση, είναι λιγότερο ανησυχητικά από ό,τι φαίνεται. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,1% σε διάστημα ενός μήνα τον Μάιο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση 0,6% τον Απρίλιο.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις