Κυριακή, 7 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν: Γκάφες, τούμπες κι αμήχανες στιγμές του προέδρου των ΗΠΑ

Τζο Μπάιντεν: Γκάφες, τούμπες κι αμήχανες στιγμές του προέδρου των ΗΠΑ
Reuters

Αποφασισμένος να συνεχίσει την εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ του Νοεμβρίου παρά τις όλο και πιο δυνατές φωνές μέσα στο κόμμα των Δημοκρατικών, που του ζητούν ν’ αποσυρθεί, είναι ο Τζο Μπάιντεν.

«Κανένας δεν με πετάει έξω από την κούρσα, δεν φεύγω. Είμαι σε αυτόν τον αγώνα ως το τέλος και θα κερδίσουμε» είχε πει ο Τζο Μπάιντεν σε τηλεδιάσκεψη με τα στελέχη της εκστρατείας του βάζοντας φρένο στα σενάρια απόσυρσής του από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Το έκανε ξανά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τζορτζ Στεφανόπουλο: «Μόνο ο Θεός μπορεί να με κάνει να αποσυρθώ», είπε.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «πέταξε έξω» από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ταυτόχρονα εκφράστηκε υποτιμητικά για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, σε ένα βίντεο που έγινε viral σε όλον τον κόσμο.

Στο βίντεο, μία ημέρα μετά το ντιμπέιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για την απόδοση του Τζο Μπάιντεν στην τηλεμαχία, αποκαλώντας τον «κακό τύπο» και «γέρικο, διαλυμένο, σωρό από σκ@@ά», ο οποίος, όπως λέει, είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

«Εγκαταλείπει την κούρσα (…) Τον πέταξα έξω» ακούγεται να λέει ο Τραμπ.

Στη συνέχεια επιτίθεται στην Καμάλα Χάρις, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία εάν ο Μπάιντεν αποσυρόταν.

Και συνεχίζει: «Τώρα έχουμε την Καμάλα. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερη ως αντίπαλος. Είναι τόσο γ@@να κακιά».

Το προεκλογικό επιτελείο του απάντησε στον 78χρονο Τραμπ. «Όχι, Ντόναλντ. Το κακό είναι να αφαιρείς τα δικαιώματα των γυναικών. Το κακό είναι να χάνεις τις εκλογές και να ενθαρρύνεις έναν βίαιο όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο. Το κακό είναι να επιτίθεσαι σε γυναίκες. Το κακό είναι να μην πληρώνεις τους φόρους σου», είπε η εκπρόσωπος Σαραφίνα Τσιτίκα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα δημοσίευμα των New York Times όπου αναφέρεται ότι ο Τζο Μπάιντεν μίλησε σε συνεργάτη του για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «απολύτως ψευδές».

Οργιάζει η σεναριολογία

Το καταστροφικό ντιμπέιτ με έναν Μπάιντεν χωρίς ειρμό σκέψης απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κι αυτό γιατί οι φήμες οργίαζαν εδώ και μήνες με τις τελευταίες εμφανίσεις του Αμερικανού προέδρου να εγείρουν ερωτήματα.

Ο πλανητάρχης που πέφτει από τη μία γκάφα στην άλλη προκάλεσε αίσθηση όταν στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο αναζητούσε στο κοινό μία πρώην βουλευτή η οποία είχε σκοτωθεί πριν μήνες σε τροχαίο!

Ή όταν μπέρδεψε τον Εμανουέλ Μακρόν με τον νεκρό Φρανσουά Μιτεράν και είπε μάλιστα ότι συναντήθηκε μαζί του.

«Αμέσως μετά την εκλογή μου πήγα σε μια σύνοδο της G7. Κάθισα και είπα: “Η Αμερική επέστρεψε!” Κι ο Μιτεράν από τη Γερμανία – εννοώ από τη Γαλλία, με κοίταξε και λέει: “ξέρετε, τι, πώς, για πόσο καιρό επέστρεψε;”», είπε ο Μπάιντεν σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη γκάφα του με τον Φρανσουά Μιτεράν, ο Μπάιντεν ξέχασε το όνομα της Χαμάς.

Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαινόταν χαμένος και δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του.

«Υπάρχει ένα κίνημα, και δεν θέλω, δεν θέλω, θέλω να προσέξω τα λόγια μου…», είπε όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, κοιτάζοντας ανέκφραστα. «Υπάρχει ένα κίνημα, υπάρχει… Μια απάντηση από τους ε…» συνέχισε κάνοντας άλλη μία παύση κοιτώντας και πάλι στο… άπειρο.

«Υπάρχει μια απάντηση… από… τους αντιπάλους, αλλά…», συνέχισε με αποτέλεσμα να προκαλέσει αμηχανία στους δημοσιογράφους. Δευτερόλεπτα μετά κοίταξε προς τα αριστερά του ακούγοντας κάποιον από τους συνεργάτες του να του λέει το όνομα της Χαμάς. «Ναι, από τη Χαμάς, συγγνώμη…», τόνισε.

Οι ατυχείς στιγμές δεν έχουν τελειωμό για τον Τζο Μπάιντεν, που κατεγράφη σε άλλη μία στιγμή σύγχυσης, αυτή τη φορά, στη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο της Συνόδου της G7, στην Ιταλία.

Ο Τζο Μπάιντεν, παρακολούθησε μαζί με άλλους ηγέτες επίδειξη πτώσης με αλεξίπτωτο.

Όταν τελείωσε άρχισε να απομακρύνεται από το σημείο όπου όλοι οι ηγέτες θα έβγαζαν φωτογραφία.

Κάτι που παρατήρησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία χωρίς να χάσει χρόνο, πήγε προς το μέρος του 81χρονου προέδρου και πιάνοντάς τον από το χέρι, τον οδήγησε πίσω στους υπόλοιπους ηγέτες.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Juneteenth στον Λευκό Οίκο, ο 81χρονος Μπάιντεν βιντεοσκοπήθηκε να στέκεται ακίνητος σαν πέτρα, ενώ όλοι γύρω του, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, χειροκροτούσαν και χόρευαν κατά τη διάρκεια συναυλίας με τον τραγουδιστή της γκόσπελ, Κερκ Φράνκλιν.

Το βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και έγινε viral, απαθανατίζει τον Μπάιντεν να κοιτάζει άναυδος και «παγωμένος» και να μην κινείται ούτε εκατοστό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μέχρι που ο Φιλόνις Φλόιντ – ο αδελφός του δολοφονημένου Τζορτζ Φλόιντ – παρατηρεί την παρατεταμένη ακινησία του και τον ακουμπά «για να ξυπνήσει».

Βέβαια, να του… δώσουμε ότι έχει πέσει και θύμα προπαγάνδας και fake news. Ποιος δεν θυμάται  το βίντεο από την τελετή για τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία όταν ο Μπάιντεν φαίνεται να προσπαθεί να κάτσει σε… αόρατη καρέκλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, στεκόνταν δίπλα από τον Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του, Μπριζίτ.

Για μια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να γέρνει προς το έδαφος σε μια προσπάθεια να κάτσει σε καρέκλα. Το βίντεο που έγινε viral δεν έδειχνε καρέκλα πίσω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ήταν όμως… “πειραγμένο” και ο Τζο Μπάιντεν είχε κανονικά καρέκλα πίσω του, όπως και οι υπόλοιποι.  

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χάσει πολλές φορές την ισορροπία του με τις τούμπες του να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Όπως όταν σκόνταψε σε ένα σακουλάκι με άμμο ενώ μοίραζε διπλώματα σε μια τελετή αποφοίτησης στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και φάνηκε να μην τραυματίστηκε μετά την πτώση.

«Μου έβαλαν σακούλες με άμμο!» αστειεύτηκε στους δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά. Έμεινε όρθιος για περίπου μιάμιση ώρα για να κάνει χειραψία σε καθέναν από τους 921 απόφοιτους.

Άλλη μία ατυχής στιγμή ήταν όταν έπεσε από το σταματημένο ποδήλατό του στο Ντέλαγουερ όπου περνάει το Σαββατοκύριακό του, όμως σηκώθηκε πολύ γρήγορα και διαβεβαίωσε ότι είναι «καλά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να σταματήσει για να μιλήσει με περαστικούς και με τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν αλλά δυσκολεύτηκε να κατεβάσει το πόδι του από το πετάλι και έπεσε πλαγίως, ενώ το ποδήλατο ήταν ακινητοποιημένο.

Αμέσως τον περικύκλωσαν οι άνδρες της ασφάλειάς του, όμως εκείνος σηκώθηκε πολύ γρήγορα. Όταν τον ρώτησαν πώς αισθάνεται, απάντησε «είμαι καλά».

Οι τούμπες του ανεβαίνοντας τα σκαλιά του προεδρικού αεροσκάφους «Air Force One» έφεραν μέχρι και αλλαγές στη σκάλα.

Τα τελευταία χρόνια, εικόνες και βίντεο έκαναν τον γύρο του κόσμου απεικονίζοντας τον 81χρονο πρόεδρο των ΗΠΑ να τρώει τούμπες ανεβαίνοντας τα σκαλιά του προεδρικού αεροσκάφους.

Οι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο σκέφτηκαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι, δίχως όμως να το επιβεβαιώνουν επισήμως.

Λέγεται ότι ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί στο αεροσκάφος «Air Force One», την μικρότερη αναδιπλούμενη σκάλα προκειμένου να γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία η επιβίβασή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις