Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Που μπορεί κανείς να βρει φθηνά εξοχικά στην Αθήνα

Που μπορεί κανείς να βρει φθηνά εξοχικά στην Αθήνα

Ιδιαίτερες επενδυτικές ευκαιρίες φαίνεται ότι «κρύβει» η Αίγινα, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για τους ξένους και Έλληνες επενδυτές, καθώς έχει ακόμη προσιτές τιμές για αγορά εξοχικών κατοικιών. Το νησί ωστόσο έχει σημαντική έλλειψη υποδομών, ενώ έχει επενδύσεις οι οποίες για χρόνια παραμένουν στοιχειωμένες.

Η Αίγινα σήμερα είναι ιδιαίτερα ανερχόμενη περιοχή, καθώς εκτός ότι βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, οι εξοχικές κατοικίες της κοστολογούνται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για κατοικίες προς πώληση τον Ιούνιο 2024, είναι στα 2.340 ευρώ/τ.μ., με μια αύξηση του 8,84% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023 που ήταν στα 2.150 ευρώ/τ.μ..

Οι χαμηλότερες τιμές για αγορά κατοικίας βρίσκονται στην περιοχή Βίγλα με μέσο όρο τα 2.139 ευρώ/τ.μ, δεύτερη πιο φθηνή θεωρείται η Κυψέλη όπου οι τιμές κυμαίνονται στα 171 ευρώ/τ.μ. Οι υψηλότερες τιμές βέβαια εντοπίζονται στην περιοχή Πέρδικα, με  2.702 ευρώ ανά τ.μ., το κέντρο της πόλης έχει τιμές στα 2.470 ευρώ ανά τ.μ.

Παράλληλα, παρατηρείται η τάση οι ξένοι να επιλέγουν να νοικιάσουν ένα σπίτι για να μείνουν έναν χρόνο στο νησί, προτού προχωρήσουν σε κάποια αγορά ακινήτου. Η ενοικίαση κατοικίας, ωστόσο, αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για το νησί, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα, ενώ οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται μεταξύ 500 έως 1.000 ευρώ τον μήνα. Τα ακριβότερα ενοίκια τα έχει η περιοχή Κυψέλη, με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 12,6 ευρώ/ τ.μ.

Το νησί ωστόσο έχει και ένα μεγάλο αριθμό εγκαταλελειμμένων τουριστικών αναπτύξεων, τα οποία αποτελούν ημιτελή κουφάρια, τα οποία θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε πεντάστερους προορισμούς αν τα αναλάμβαναν οι κατάλληλοι επενδυτές.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα, γνωστό ως και Aegina Maris, το οποίο χτίστηκε επί χούντας και αποτελούσε μία πολύ υποσχόμενη επένδυση για τον τουρισμό της εποχής, ενώ ήταν και το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Ωστόσο, δεν άντεξε πάνω από δεκαετία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και έτσι, λόγω των μεγάλων χρεών, περί τα μέσα του ’80 το Aegina Maris έβαλε οριστικά λουκέτο.  Βέβαια, αν και βρέθηκε επενδυτής που θα του ξανά έδινε ζωή, φαίνεται ότι οι εργασίες έχουν μείνει στάσιμες και δεν υπάρχει εξέλιξη.

Στα αζήτητα έχει μείνει και το ξενοδοχείο «Μαρίζα», το οποίο ανήκει στα λεγόμενα «ξενοδοχεία της χούντας». Το «φάντασμα» της Αγίας Μαρίνας απλώνεται σε έκταση 68 στρεμμάτων, με ένα κτίριο πάνω από τον κεντρικό δρόμο και μπανγκαλόου από κάτω, σε κτιριακό σύνολο 9.000​ ​τ.μ. και δυνατότητα 480 κλινών. Αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι γνωστοί επενδυτές από το εξωτερικό ενδιαφέρονται, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να στέκει έρημο.

Να βρει επενδυτή περιμένει ακόμα η έκταση των 116 στρεμμάτων στην Πέρδικα της Αίγινας, που ανήκει στη Lamda Development. To σχέδιο για την εν λόγω έκταση αφορά ένα μεγάλο συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή με το όνομα Alkyonides Hills. Σ’ αυτήν τη φάση, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ούτε ένας υποψήφιος αγοραστής για το ακίνητο – φιλέτο.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις