Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν σε Κιρ Στάρμερ: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο»

Τζο Μπάιντεν σε Κιρ Στάρμερ: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο»
Φωτογραφία: Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του, δηλώνοντάς του ότι επιθυμεί να ενισχύσει την «ειδική σχέση» των δύο χωρών.

Οι Τζο Μπάιντεν και ο βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ επαναβεβαίωσαν την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των εθνών τους και τη σημασία της συνεργασίας για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετέφερε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με τον Βρετανό πρωθυπουργό σε όλο το φάσμα των κρίσιμων θεμάτων που επηρεάζουν τις χώρες τους και δεσμεύτηκε να εμβαθύνει τη συνεργασία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Επανέλαβαν τη συνεχή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προστασία των κεκτημένων της Συμφωνίας του Μπέλφαστ/Γκουντ Φράιντεϊ και τη συνεργασία με τους ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας για τη δημιουργία και τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και των ευκαιριών.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Τζο Μπάιντεν, έγραψε:

«Χαίρομαι για την κοινή δουλειά μας υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον κόσμο και για την ενίσχυση της ειδικής σχέσης των δύο χωρών μας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανυπομονεί να υποδεχτεί τον Στάρμερ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ ανέφερε στο ίδιο μπρίφινγκ ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί» από την απόφαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να επισκεφθεί τη Μόσχα. Το ταξίδι αυτό «δεν θα προωθήσει την ειρήνη και είναι αντιπαραγωγικό όσον αφορά τη στήριξη της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, σημείωσε η εκπρόσωπος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις