Κυριακή, 7 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Ηλεία με επίκεντρο την Ανδραβίδα

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Ηλεία με επίκεντρο την Ανδραβίδα

Ο σεισμός στην Ηλεία είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο την Ανδραβίδα. Έγινε αισθητός στη Δυτική Ελλάδα και τη Ζάκυνθο. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ηλεία, σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας, στην περιοχή που και χθες (06-07-2024) είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος, μόλις στα 5 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, χωρίς να έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα και με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα, δυτικά, βορειοδυτικά από την Γαστούνη της Ηλείας.

O σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έγραψε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό, ότι πρόκειται πιθανόν για μετασεισμική ακολουθία.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγήτης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, είχε αναφέρει από χθες ότι μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί, μετά τα 4,9 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι στη Δυτική Ελλάδα αντέδρασαν και πάλι με ψυχραιμία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, για τυχόν ζημιές τόσο στην Ανδραβίδα και τη γειτονική Κυλλήνη, όσο και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου του 2024, είχε σημειωθεί σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο ανατολικά των Στροφάδων που είχε ταρακουνήσει και τότε την Ηλεία. Είχε προηγηθεί, ένα λεπτό νωρίτερα, ασθενέστερη δόνηση 4,3 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε εκείνους τους σεισμούς και στις δονήσεις που καταγράφονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Ζάκυνθο, χωρίς να έχουν προκαλέσει ζημιές και τραυματισμούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το νησί.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις