Δευτέρα, 8 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτος ο Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν και τρίτη η Λε Πεν σύμφωνα με  τα exit polls

Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτος ο Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν και τρίτη η Λε Πεν σύμφωνα με  τα exit polls
Reuters

Ανατροπή δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls για τον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν να εμφανίζεται πρώτο, το Emsemble του Εμανουέλ Μακρόν δεύτερο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν τρίτος.

Η συμμαχία της αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο προηγείται μετά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία του ακροδεξιού Εθνικού Συνασπισμού και του κεντρώου συνασπισμού του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Κανένας από τους τρεις συνασπισμούς δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 172 – 215 έδρες, το «Μαζί» του Μακρόν έρχεται δεύτερο με 150-180 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός στην τρίτη θέση με 115 έως 155 έδρες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

 

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία «σάρωσε». Έσπασε ρεκόρ 43 ετών, που σημαίνει πως η αποχή αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.

Νωρίτερα το exit poll της βελγικής La Libre, έδειχνε νίκη της Λεπέν αλλά χωρίς αυτοδυναμία με 200 έδρες. Ο συνασπισμός της Αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» ερχόταν δεύτερος συγκεντρώνοντας 170 έδρες, ενώ ακολουθούσε η συμμαχία του Μακρόν «Αναγέννηση», η οποία φαίνεται να συγκέντρωνε 140 έδρες. 

Στη τέταρτη θέση βρίσκονταν οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Μελανσόν: Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση

«Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν μετά το πρώτο exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία κι ενώ οι πρώτες εικόνες από τη χώρα καταγράφουν τους πανηγυρισμούς του κόσμου.

«Ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση. Είναι μια τεράστια ανακούφιση για την μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν την δημοκρατία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καταχειροκροτούμενος από το πλήθος κόσμου, ο Ζαν Λικ Μελανσόν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πέτυχε ένα αποτέλεσμα που μας είπαν ότι ήταν αδύνατο… σήμερα το βράδυ η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία».

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του», είπε ο Μελανσόν, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει.

«Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» επεσήμανε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις