Δευτέρα, 8 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Εξαήμερη εργασία με μισθούς τριών ταχυτήτων – Σε ποιες επιχειρήσεις ισχύει προσαύξηση 40%, σε ποιες 20% και σε ποιες καμία

Εξαήμερη εργασία με μισθούς τριών ταχυτήτων – Σε ποιες επιχειρήσεις ισχύει προσαύξηση 40%, σε ποιες 20% και σε ποιες καμία

Με μισθούς τριών ταχυτήτων εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου η 6ημερη εργασία σε αντίστοιχα τρεις από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνική οικονομίας: Τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την εστίαση.

Στην πρώτη ταχύτητα (βάσει νόμου) ανήκουν οι επιχειρήσεις -του ευρύτερου κλάδου της βιομηχανίας – οι οποίες είναι συνεχούς λειτουργίας επί 24ωρου βάσεως 6 ή 7 μέρες την εβδομάδα και η προσαύξηση του ημερομισθίου (κατά την 6η μέρα) ανέρχεται στο 40%.

Στη δεύτερη ταχύτητα ανήκουν οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στις οποίες (βάσει κλαδικής σύμβασης) η ειδική προσαύξηση του ημερομισθίου (κατά την 6η μέρα) ανέρχεται στο 20%.

Στην τρίτη ταχύτητα ανήκουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες (βάσει κλαδική σύμβασης) δεν προβλέπεται καμία ειδική προσαύξηση κατά την 6η μέρα απασχόλησης, πλην όμως παραμένει στο απυρόβλητο το 40ωρο (σε 2μηνη βάση).

Όσον αφορά την πρώτη μισθολογική ταχύτητα της 6ήμερης εργασίας (στις βιομηχανικές επιχειρήσεις), η προσαύξηση 40% προβλέπεται στο σχετικό εργασιακό νόμο (επί Α. Γεωργιάδη), ο οποίος ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2023 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Ο ίδιος νόμος (Γεωργιάδη) αποκλείει ρητά τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού από τις ρήτρες του.

Όσον αφορά τη δεύτερη μισθολογική ταχύτητα της 6ημερης εργασίας (στις επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή καφέ, εστιατόρια, μπαρ κλπ), η προσαύξηση 20% προβλέπεται στην κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα από την ψήφιση του εργασιακού νόμου Γεωργιάδη και συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2023 (και έχει καταστεί υποχρεωτική για όλο τον κλάδο) έως και τον Φεβρουάριο του 2025.

Η ίδια κλαδική σύμβαση στην εστίαση προβλέπει συνοπτικά τα ακόλουθα για το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2023 – Φεβρουαρίου 2025:

  • Αύξηση 10,5% για 2 έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024.
  • Διευθέτηση της εργασίας κατά τις ημέρες ανάπαυσης δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο 40ΩΡΟ και με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αν εργαστεί 6η ημέρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζετε με ένα εξτρά ημερομίσθιο και σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.
  • Διατήρηση όλων των επιδομάτων.
  • Διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.

Όσον την τρίτη ταχύτητα, δηλαδή τους μισθούς στα ξενοδοχεία κατά την 6η μέρα απασχόλησης, η κλαδική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, η οποία υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2022 και έχει ισχύει έως το Δεκέμβριο του 2024, αν και επιτρέπει έμμεσα την 6ημερη εργασία, δεν επιτρέπει την υπέρβαση του 40ωρου (όπως προβλέπει η κλαδική σύμβαση της εστίασης) και επίσης δεν προβλέπει καμία προσαύξηση επί του ημερομισθίου πλην εκείνης που προβλέπεται για όλους τους μισθωτούς.

Συγκεκριμένα, η κλαδική σύμβαση για τα ξενοδοχεία αναφέρει χαρακτηριστικά πως “οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι και 1 ώρα ημερησίως, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόσθετη αμοιβή εξαιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας επί περιόδου 8 το πολύ εβδομάδων δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις