Δευτέρα, 8 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ο κύβος ερρίφθη για την Άννα Διαμαντοπούλου, τι συζητήθηκε στη Λισαβώνα για τον «πρωθυπουργό αυτοδύναμης κυβέρνησης», τα deals του δευτέρου εξαμήνου, το ερωτηματικό με την Quest, οι επενδύσεις που δε γίνονται στη Μύκονο και το στοίχημα της Hellenic Train στα logistics

Ο κύβος ερρίφθη για την Άννα Διαμαντοπούλου, τι συζητήθηκε στη Λισαβώνα για τον «πρωθυπουργό αυτοδύναμης κυβέρνησης», τα deals του δευτέρου εξαμήνου, το ερωτηματικό με την Quest, οι επενδύσεις που δε γίνονται στη Μύκονο και το στοίχημα της Hellenic Train στα logistics

Μια ανάσα από την υποψηφιότητα

Η Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της. Βρίσκεται μια ανάσα από την υποψηφιότητα  για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι πηγές του NEWSIT αναφέρουν ότι η απόφαση έχει ληφθεί. Οι επαφές και ζυμώσεις έχουν κορυφωθεί. Έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο μέρος των υπογραφών. Η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος αυτήν την εβδομάδα θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα όπου θα κάνει επαφές. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα της σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό.

Δημοσκοπήσεις

Ευνοϊκές εμφανίζονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έφτασαν στα χέρια της. Σύμφωνα με αυτές και με βάση τα πρώτα δεδομένα από την έναρξη της κούρσας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τις εφτά υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν (Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος, Αποστολάκη, Κατρίνης, Γιαννακόπουλου και Κανελλάκης) στον β’ γύρο περνάει η ίδια και ο Δούκας. Το κλειδί είναι το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει στις κάλπες. Εάν θα παραμείνει στα στενά πλαίσια του κομματικού μηχανισμού ή θα ανοίξει σε ένα ευρύτερο κοινό του κέντρου που είναι το δικό της ακροατήριο.

Το δίλημμα

Τα ποιοτικά στοιχεία συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι Διαμαντοπούλου, Ανδρουλάκης και Γερουλάνος έχουν εκκίνηση από την ίδια κεντροαριστερή βάση (το εύρος των πολιτών που απευθύνεται η κάθε υποψηφιότητα διαφέρει) ενώ ο Δούκας λόγω και της στήριξης του από τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αθήνας εμφανίζεται να δημιουργεί μια εικόνα στόχευσης για σύμπλευση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Κέντρο ή ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα είναι το ιδεολογικό διλημμα για τους νυν και δυνητικούς ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για  την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας.

Μεταρρυθμιστικό προφίλ

Η Άννα Διαμαντοπούλου γνήσια εκπρόσωπος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, το 2013 δημιούργησε το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έναν ανεξάρτητο οργανισμό πολιτικής και έρευνας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που προχωράει σε επεξεργασία προτάσεων και καινοτόμου πολιτικής στους τομείς της ευρωπαϊκής ενοποίησης, του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και των ρευμάτων που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα το διεθνές περιβάλλον και τη χώρας μας, όπως η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Ήταν πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχαν συναντίληψη σε αρκετά θέματα και συχνά ακουγόταν το όνομα της για υπουργοποίηση. Ξεχωριστή θέση στο επιτελείο της, έχει ο γιατρός Γιάννης Δατσέρης. Έχει προσωπική φιλία με τον Γιώργο Φλωρίδη κα.

Το μασάζ της Ούρσουλα

«Ημέρες μελέτης» για τις στρατηγικές προοπτικές για τη νέα νομοθετική περίοδο και τις προτάσεις του ΕΛΚ για το νέο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Λισαβώνα από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου, για τους ευρωβουλευτές που εξελέγησαν. Παρούσα ήταν και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν η οποία έχει προταθεί για μια δεύτερη θητεία αν και χρειάζεται 361 ψήφους στην ευρωβουλή και η συμμαχία πολιτικών ομάδων που έχει συγκροτηθεί για την στήριξη της  (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) συγκεντρώνει πάνω από 405 ευρωβουλευτές, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να μην εκλεγεί.
Αν οι διαρροές είναι αυξημένες (κινούνται συνήθως γύρω στο 10%) μπορεί να μπλοκάρουν την εκλογή της. Ο Μακρόν την στηρίζει αλλά είναι αδύναμος μετά το σοκ των εκλογών. Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία έχουν μεγάλες αντιπροσωπείες στην ευρωβουλή. Η ψήφος είναι μυστική γι αυτό και η κομματική πειθαρχία είναι σχετική. Άρχισε το μασάζ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Καλεί για τετ α τετ όλους τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες! Την πρώτη γνωριμία της έκανε και με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αυτιά. Έχει έτοιμη την πρώτη ερώτηση που θα της υποβάλει. Ψηλά στην ατζέντα του θα είναι η στεγαστική πολιτική που αντιμετωπίζει κρίση στην Ελλάδα και εξετάζεται η περαιτέρω αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Plan b: Εν ενέργεια πρωθυπουργός

Εάν ισχύσει το ακραίο σενάριο και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν εκλεγεί, το plan b είναι «εν ενέργεια πρωθυπουργός σε αυτοδύναμη κυβέρνηση» όπως τόνισε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος σε Έλληνες ευρωβουλευτές στο δείπνο που παρατέθηκε στην Λισαβώνα. Εν ενέργεια πρωθυπουργοί σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις στο ΕΛΚ είναι τρεις: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ και ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς. Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος μαζί με τον Τουσκ που στήριξαν την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.Έχει δηλώσει ότι είναι τιμή του που είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν πάει πουθενά, όπως λέει και το τραγούδι του Καρρά.

Από Σεπτέμβριο!

Η εκλογή για την πρόεδρο της Κομισιόν είναι στις 17 Ιουλίου, στην πρώτη ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Αν η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης σε δυο εβδομάδες, η Ευρώπη θα μπει σε περιδίνηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στους Διαλόγους της Νισύρου. «Με δυο πολέμους στη γειτονιά μας, με γεωπολιτικές ανασφάλειες, με χίλια ρίσκα, το να ανοίξει μία νέα ευρωπαϊκή κρίση ηγεσίας του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος στην “καρδιά” του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρώπη» τόνισε. Θα αναβληθεί και η συγκρότηση της Επιτροπής – θα πάει από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, με την Ευρώπη στην ουσία να είναι ακέφαλη για ένα κρίσιμο διάστημα.

Γαλλία αλά Ελλάδα!

Οι γαλλικές εκλογές έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τις Βρυξέλλες. Η άνοδος της ακροδεξιάς έχει θορυβήσει τις αγορές. Το ενδεχόμενο μιας ασταθούς κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό σενάριο. Τα spread των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων, σε σχέση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, αυξήθηκε πάνω από τις 80 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη το 2012. Για πρώτη φορά το χρέος της Γαλλίας κινείται πάνω από το 112% του ΑΕΠ. Μέλι έσταξε για την Ελλάδα ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν  Μανουέλ Μπαρόζο. Η Ελλάδα εκεί που ήταν στον Καιάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, είπε. Μεγάλο πρόβλημα χρέους έχει πλέον η Γαλλία, όπως τόνισε.

Γαλάζιος γάμος!!

Αυτός κι αν ήταν γαλάζιος έρωτας! Ο Βασίλης Γακόπουλος, γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ και συνεργάτης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ μέχρι σήμερα, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Μαρία Χατζηγεωργίου, συνεργάτη του εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού, στην Μυτιλήνη. Έγινε νεοδημοκρατική απόβαση στο νησί. Ο Ρωμανός ήταν ο κουμπάρος. Ο Μαρινάκης τζούνιορ έκανε την πρώτη πτήση του. Κοιμόταν ήσυχος στην αγκαλιά του μπαμπά του. Ευτυχείτε!

Τα deals του δευτέρου εξαμήνου του 2024

Η μεγάλη κινητικότητα που υπήρξε στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με αποκορύφωμα τη συμφωνία των 3,2 δισ. ευρώ (τόσο αποτιμήθηκε η εισηγμένη με όρους επιχειρησιακής αξίας) για την απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Masdar, δύσκολα θα συντηρηθεί στο δεύτερο εξάμηνο. Όμως, το κύμα εξαγορών δεν θα υποχωρήσει σημαντικά αφού είναι ήδη σε εξέλιξη σειρά συμφωνιών. Η BC Partners επιχειρεί να πωλήσει την United Group, που ελέγχει την Nova στην Ελλάδα, και μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε εξελίξεις. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μπορεί να δούμε νέες κινήσεις μετά τα μεγάλα deals του 2024 όπου εκτός από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή άλλαξε χέρια και η Enel Ελλάδας. Στην πληροφορική μάλλον μπαίνουμε στην περίοδο νοικοκυρέματος των μεγάλων ομίλων που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη τετραετία καθώς οι εισηγμένες αγόραζαν ό,τι κινούνταν! Μετά το αποτυχημένο νομοθέτημα του 2022, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πλαίσιο με κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά η αγορά δεν βάζει και στοίχημα πως θα φέρουν αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, όμως, αυξημένη κινητικότητα θα δούμε επειδή δημιουργούνται νέα funds, όπως πρόσφατα από τον Απ. Ταμβακάκη, για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Το μεγάλο ερωτηματικό της Quest

Όσοι αναζητούν πιο μακροπρόθεσμα deals βλέπουν πάντως προς την Καλλιθέα. Εκεί στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Quest Συμμετοχών, του ισχυρότερου ομίλου στην ελληνική αγορά πληροφορικής που κάποια στιγμή θα αλλάξει χέρια. Αυτοί που θεωρούν πως θα αλλάξει βασικό μέτοχο στηρίζονται στο γεγονός ότι οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι, ο Θεόδωρος Φέσσας (50,021%) και η πρώην σύζυγός του Έφη Κουτσουρέλη (24,71%) δεν έχουν διάδοχη κατάσταση. Τα τέκνα τους ακολουθούν άλλους δρόμους και δεν ασχολούνται με τον πανίσχυρο όμιλο που δημιούργησαν οι δύο ιδρυτές τις τελευταίες σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Ο Θεοδ. Φέσσας, από την εποχή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την προεδρία του ΣΕΒ, ενίσχυσε την ισχυρή ομάδα στελεχών που ασχολούνται σήμερα με τη διοίκηση του ομίλου Quest. Εδώ και χρόνια περηφανεύεται πως διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα διοικητικά teams στη χώρα. Κάποια στιγμή, όμως, θα κληθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με τις μετοχές που ελέγχει αφού η επόμενη γενιά δεν έχει πρόθεση να ασχοληθεί με τον όμιλο. Και αρκετοί περιμένουν εκείνη τη στιγμή.

Οι επενδύσεις που δεν γίνονται στην Μύκονο!

Η δολοφονία του τοπογράφου με την ισχυρή παρουσία στη Μύκονο – υπόθεση για την οποία οι Αρχές φαίνεται πως έχουν αρχίσει να βγάζουν άκρη αφού υπάρχει και σύλληψη – φέρνει στην επιφάνεια ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό με τις επενδύσεις στο νησί. Όποιος μελετήσει περισσότερο το τι συμβαίνει στη Μύκονο θα δει πως, με έναν μαγικό τρόπο, δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καμία επένδυση από μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα. Πάντα συμβαίνει κάτι που εμποδίζει ή καθυστερεί τέτοιες επενδύσεις, ενώ προχωρούν κανονικά κάποιες άλλες από τοπικούς παράγοντες. Ενδιαφέρον.

Η πέμπτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης θέλει πολιτικό δάκτυλο!

Κάποιοι στην κυβέρνηση προαναγγέλλουν, με πανηγυρικό τρόπο, πως η Αθήνα θα καταθέσει μέσα στο φθινόπωρο το αίτημα για την πέμπτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Η σκληρή πραγματικότητα λέει πως είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν τα 29 προαπαιτούμενα (ορόσημα) που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να καταθέσει το αίτημα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, θα κατατεθεί πανηγυρικά το αίτημα και θα τρέχουμε μετά να καλύψουμε τα ορόσημα! Κάποια δεν καλύπτονται με τίποτα όπως τα έργα ψηφιοποίησης αρχείων που βρίσκονται στο μηδέν ενώ προβλέπονταν πως θα είχαν φτάσει στο 30% – 50% μέχρι το τέλος του 2024. Το ίδιο ισχύει και με αρκετά άλλα ορόσημα όπως τα έργα ΣΔΙΤ για τα νέα δικαστικά μέγαρα και άλλα θέματα της Δικαιοσύνης, το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα.

Οι Ιταλοί της FSI βλέπουν τα ελληνικά logistics

Ήταν ξεκάθαρος ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train Ρομπέρτο Ρινοούντο στην πρώτη του συνέντευξη, στην «Καθημερινή». Η θυγατρική του ιταλικού ομίλου FSI θέλει να επενδύσει στρατηγικά στα ελληνικά logistics με επίκεντρο το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου, το λεγόμενο «Θριάσιο ΙΙ». Μια κοινοπραξία της Hellenic Train με τον όμιλο Κοπελούζου επικράτησε στο διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ του «Θριασίου ΙΙ» αλλά η υπογραφή της σύμβασης πάει από εξάμηνο σε εξάμηνο. Ωστόσο ο Ρ. Ρινοούντο εμφανίζεται αισιόδοξος και δηλώνει πως «με βάση τον σχεδιασμό μας δημιουργείται ένας

τερματικός σταθμός, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα λειτουργήσει καταλυτικά για την προσέλκυση διεθνών εμπορευματικών ροών από και προς την Κεντρική Ευρώπη και θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του διαμετακομιστικού εμπορίου της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας». Τι κάνουν όμως ο όμιλος Goldair και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που έχουν αναλάβει το γειτονικό εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου; Βρήκαν επιτέλους εργολάβο;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τσιπρικοί» και «Κασσελίστας» στα χαρακώματα, τι πρότεινε ο Κασσελάκης στους εργαζόμενους της Αυγής, προειδοποιητικές βολές Μαρινάκη, oι μεγάλες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ποιοι αγχώνονται με την είσοδο της ΔΕΗ στις ευρυζωνικές συνδέσεις, η νέα «έξοδος» της EOS και οι διαγωνισμοί για το σιδηρόδρομο Ο Κασσελάκης βγάζει τον λογαριασμό στην Π.Γ, Σαμαράς και Καραμανλής «δεν είναι εχθροί της παράταξης», το ταξίδι στο Νεπάλ, πως προχωρά το παζάρι Δημοσίου – Παντελή Μαντωνανάκη, με τον αραμπά έργα ψηφιοποίησης ενός δισ. ευρώ, μέχρι και ενάμισι χρόνο για την επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» Η απάντηση Μητσοτάκη στον Σαμαρά, ποιους θεωρεί «μαύρα πρόβατα» ο Κασσελάκης, το brainstorming πριν την ΚΕ, ο δημοφιλής Παύλος, γιατί η αντιμετώπιση της ακρίβειας «καίει» την κυβέρνηση, το πλάνο για Attica Bank, το χλιαρό ενδιαφέρον για τη Φυλή, το φημολογούμενο deal με Μαντωνανάκη και το αγκάθι των περιφερειακών ανισοτήτων Οριστικό ρήγμα Μητσοτάκη – Σαμαρά, Σχέδιο Κασσελάκη: «Θα τους πάω μέχρι τέλους», σε ποια εκλογική περιφέρεια θα κατεβεί για βουλευτής ο Μαρινάκης, το Υπερταμείο και η αποζημίωση για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι διαγωνισμοί των 1,37 δισ. στη Θεσσαλία, τα έργα που πλήρωσαν τις θεομηνίες και οι προσφορές για το αεροδρόμιο Καλαμάτας
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις