Δευτέρα, 8 Ιουλ.
29oC Αθήνα

AP: Η Γαλλία σε αχορτογράφητα νερά μετά τη νίκη Μελανσόν – «Γρίφος» η επόμενη κυβέρνηση

AP: Η Γαλλία σε αχορτογράφητα νερά μετά τη νίκη Μελανσόν – «Γρίφος» η επόμενη κυβέρνηση
Reuters

Με τα exit polls να δίνουν νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου του Ζαν Λυκ Μελανσόν και τον Εθνικό Συναγερμό της Λε Πεν στην τρίτη θέση, μετά από αυτόν του Μακρόν, το βασικό ερώτημα στα χείλη όλων είναι τι σημαίνει αυτό για τη Γαλλία και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Η ομιλία του ηγέτη της αριστεράς Μελανσόν είναι μια ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι, σημειώνει το AP και προχωρά σε μια πρώτη ανάλυση για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές στη Γαλλία.

Ο Μελανσόν, γράφει το AP, είπε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Μακρόν και ο Μακρόν έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

«Ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μπορεί να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων μπροστά μας. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει την προοπτική να ηγηθεί της χώρας μαζί με έναν πρωθυπουργό που είναι αντίθετος στις περισσότερες από τις εσωτερικές πολιτικές του» γράφει το πρακτορείο.

Και καταλήγει: «Αυτό είναι ένα αχαρτογράφητο έδαφος για τη Γαλλία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι πιο συνηθισμένες σε κυβερνήσεις συνασπισμού, η Γαλλία δεν έχει παράδοση στο να συναντώνται νομοθέτες από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα για να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία». 

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που, αν και θεωρήθηκε αρχικά νικητής, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις