Τετάρτη, 31 Ιουλ.
32oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Μένουν Κουμουνδούρου αλλά με το βλέμμα σε ΠΑΣΟΚ και Χάρη Δούκα οι διαφωνούντες

ΣΥΡΙΖΑ: Μένουν Κουμουνδούρου αλλά με το βλέμμα σε ΠΑΣΟΚ και Χάρη Δούκα οι διαφωνούντες
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Αποφασισμένα να μην αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις ιδέες που έχει  ο Στέφανος Κασσελάκης για την μετεξέλιξη του κόμματος και τις οποίες ανακοίνωσε την ΚΕ του Σαββάτου (06.07.24), εμφανίζονται τα στελέχη που διαφωνούν μαζί του. 

Οι περισσότεροι αν και γνωρίζουν ότι στο συνέδριο θα βρεθούν εκτός οργάνων, εντούτοις έχουν αποφασίσει να παραμείνουν ακόμα και ως απλά μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας τις εξελίξεις… στο ΠΑΣΟΚ.

Στην πραγματικότητα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικό και για τα δύο κόμματα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει οργανωτικά ως το κόμμα που συνδιαμόρφωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο του.

Οι εξελίξεις και στα δύο κόμματα αναμένεται να φέρουν τριγμούς τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη.

Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα, το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος στο κίνημα Αλλαγής, θα δώσει και το στίγμα των εξελίξεων, δεδομένου  ότι άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη μία συμμαχία με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς  φυσικά να χαθεί η αυτοτέλεια των κομμάτων, και άλλοι  θεωρούν ότι τα  σενάρια αυτά στην πραγματικότητα μιλούν για ρευστοποίηση των κομμάτων.

Τη λέξη «ρευστοποίηση» χρησιμοποιούν, άλλωστε  τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προειδοποίησε τους διαφωνούντες ότι από εδώ και εμπρός θα συνεδριάζουν συνέχεια και πως ό,τι άποψη έχουν, θα πρέπει να την λένε μέσα στα όργανα, αλλιώς θα υπάρχουν συνέπειες, αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρότεινε για το κόμμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ιδέες. Το είπα ξεκάθαρα. Και μάλιστα είπα ότι μπορεί να αλλάξω την άποψή μου. Λογοκρισία στην Αριστερά δεν υπάρχει. Άρα λοιπόν, ας πάρουμε τις ιδέες, όλων τις ιδέες και ας πορευτούμε. Ρευστοποίηση του κόμματος δεν πρόκειται να υπάρξει, ρευστοποίηση των οργάνων δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα υπάρξει κοινή λογική και αποδοτικότητα και νομίζω αυτό το θέλουμε όλες και όλοι».

Η Όλγα Γεροβασίλη, πάντως, η οποία  εμφανίζεται υπέρμαχος  της κεντροαριστερής συνεργασίας, επεσήμανε χθες ότι όσοι τάσσονται υπέρ  αυτού του σεναρίου, δεν επιθυμούν την ρευστοποίηση του κόμματος.

Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη που διαφωνούν είναι σε αδιέξοδο, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει κανένα  περιθώριο συνεννόησης με την πλευρά του προέδρου.

Μοιραία τα βλέμματα των διαφωνούντων με τον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκονται στοχευμένα στον Χάρη Δούκα, καθώς θεωρούν ότι ο δήμαρχος της Αθήνας μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση του σεναρίου για την δημιουργία ενός κόμματος της κεντροαριστεράς.

Το σενάριο αυτό δεν αφορά φυσικά τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής  του κόμματος θα πρέπει να δρομολογήσει τις εξελίξεις.

Άρα, πλέον μιλάμε για μία νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση, ότι  οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα τους βοηθήσουν να ανοίξουν την πόρτα.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις