Δευτέρα, 8 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει πρωθυπουργός για τη «σταθερότητα της χώρας» λίγες ώρες μετά τον β γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

Ο Ατάλ είχε δηλώσει από την Κυριακή (07/07/2024) ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τον Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει πρωθυπουργός προς το παρόν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ατάλ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να παραμείνει στη θέση του περισσότερο ως υπηρεσιακός, αλλά εναπόκειται στον πρόεδρο να αποφασίσει.

Ο 34χρονος Ατάλ έγραψε ιστορία όταν ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα φέτος ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Όπως τονίζουν πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο ο Εμανουέλ Μακρόν έπρεπε να πάρει μια γρήγορη απόφαση καθώς πρέπει να παραβρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.

Αυτός δεν ήταν βέβαια ο βασικός λόγος αλλά η αστάθεια, την οποία ο Μακρόν πρέπει να αποφύγει. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ προειδοποίησε ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Γαλλία είναι «η χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική παρακμή» λόγω του πολιτικού αδιεξόδου της Γαλλίας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα παραμείνει ο Ατάλ. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ζητά από τον πρόεδρο να τους ζητήσει να βρουν πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι κέρδισαν τις εκλογές και έχουν το δικαίωμα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αλλά το στρατόπεδο Μακρόν μπορεί να έχει άλλα σχέδια, καθώς ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν φέρεται να κάνει ήδη επαφές με μια μεγάλη ομάδα βουλευτών από το κέντρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις