Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Λονδίνο: Ζωγραφιές της βασίλισσας Βικτώριας από την εφηβεία της πωλούνται σε δημοπρασία

Λονδίνο: Ζωγραφιές της βασίλισσας Βικτώριας από την εφηβεία της πωλούνται σε δημοπρασία
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκίτσα του 19ου αιώνα από όταν ήταν στην εφηβεία της η βασίλισσα Βικτώρια του Ηνωμένου Βασιλείου, πωλούνται σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Οι τρεις ζωγραφιές χρονολογούνται από το 1833, όταν η Βικτωρία ήταν ακόμα 14 χρονών, πριν γίνει βασίλισσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δείχνει το κάθε ένα μία διαφορετική φιγούρα πάνω σε άλογο, έναν ιππότη, μία γυναίκα και μία γυναίκα με πέπλο.

Το τέταρτο και τελευταίο σκίτσο είναι από το 1838, ένα χρόνο μετά την άνοδο της Βικτωρία στον θρόνο. Σε αυτή τη ζωγραφιά φαίνεται μία γυναίκα που κάθεται με ένα στέμμα και αναγράφεται «από την Αυτού Μεγαλειότητα». Η συγκεκριμένη γυναίκα δεν της μοιάζει στην όψη.

«Αυτά τα ελαφρώς πρώιμα σχέδια δείχνουν ότι ίσως μάθαινε ακόμα πολλά, ότι βελτίωνε την τέχνη της» είπε η Σάρλοτ Ράσελ, επικεφαλής πωλήσεων βρετανικών και ευρωπαϊκών έργων στον οίκο δημοπρασιών Roseberys, στο CNN.

«Ήταν πολύ περίεργη και ενθουσιώδης ως καλλιτέχνης», πρόσθεσε.

Οι εκτιμώμενες τιμές πώλησης που όρισε ο οίκος δημοπρασιών ξεκινούν από 1.500 ως 2.500 αγγλικές λίρες (δηλαδή 1.900 έως 3.170 δολάρια), για το άλμπουμ που έχει τα τέσσερα σκίτσα, έργα άλλων καλλιτεχνών και αναμνηστικά της βασιλικής οικογένειας.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει και μια πρόσκληση για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου Δ’ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ το 1821.

Πιθανώς το άλμπουμ δημιουργήθηκε από την Ογκούστα Χέιτερ, νύφη του Τζορτζ Χέιτερ, που ζωγράφισε το πορτρέτο της στέψης της βασίλισσας και ήταν ζωγράφος της αυλής της για πολλά χρόνια.

Ο Τζορτζ Χέιτερ ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος έκανε μαθήματα σχεδίου στη Βασίλισσα, με την Ράσελ να πιστεύει πως σε αυτά τα έργα φαίνεται η επιρροή του «πολύ έντονα».

Η δημοπρασία από τον Roseberys Fine Art Auctioneers & Valuers διοργανώνεται σήμερα (09.07.2024).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις