Παρασκευή, 16 Αυγ.
30oC Αθήνα

Πού μπορούν να βρουν οι φοιτητές φθηνά σπίτια

Πού μπορούν να βρουν οι φοιτητές φθηνά σπίτια

Δύσκολο εγχείρημα έχει αποδειχθεί σήμερα η εύρεση προσιτής φοιτητικής στέγης, στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα κατέχει τα πρωτεία της ακρίβειας, τα τελευταία δύο χρόνια ράλι έχουν καταγράψει οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Κρήτη. Παρολ’ αυτά, υπάρχουν και κάποιες γειτονιές που διατηρούν ακόμα πιο χαμηλά ενοίκια.

Στην Αθήνα σήμερα που «χτυπά» η καρδιά της φοιτητικής ζωής οι τιμές των σπιτιών μέχρι 50 τ.μ. μέτρα «τρέχουν» σε δύο ταχύτητες. Συγκεκριμένα, τα μισθώματα στις παραδοσιακά φοιτητικές γειτονιές σήμερα ξεπερνούν τα 500 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα στο Παγκράτι τα ενοίκια ξεπερνούν τα 500 ευρώ/μήνα και φτάνουν έως και τα 920 ευρώ/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στη Ζωγράφου, που ίσως είναι πιο διάσημη περιοχή για να μείνει κανείς οι τιμές κυμαίνονται από 470 ευρώ/μήνα έως 780 ευρώ/μήνα. Ιδιάζουσα περίπτωση αποτελεί το Κουκάκι, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τις τιμές που διαθέτει σήμερα λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον είναι απλησίαστη για τους φοιτητές.

Αναλυτικά, οι μικρές ελάχιστες κατοικίες που υπάρχουν στην περιοχή φτάνουν ακόμα και τα 650 ευρώ/μήνα. Απλησίαστα πλέον είναι και τα Εξάρχεια, με τους φοιτητές να πρέπει να βάλουν ιδιαίτερα βαθιά το χέρι στη τσέπη αν θέλουν να ενοικιάσουν ένα σπίτι 50 τ.μ. σε καλή κατάσταση, καθώς οι τιμές πλέον αγγίζουν ακόμη και τα 700 ευρώ/μήνα.

Το συνεχόμενο ράλι των τιμών έχει αναγκάσει τους φοιτητές να κοιτούν σπίτια μακριά από το κέντρο και τα πανεπιστήμια, όπου ακόμα εκεί οι τιμές κινούνται σε λογικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα ανερχόμενες είναι οι γειτονιές είναι το Ίλιον, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 427 ευρώ τον μήνα.

Προσιτές τιμές για φοιτητές έχει και το Γαλάτσι, με τα ενοίκια να διαμορφώνονται στα 436 ευρώ τον μήνα. Φθηνή περιοχή θεωρείται η Νίκαια, καθώς τα φοιτητικά σπίτια κοστίζουν γύρω στα 441 ευρώ και ακολουθεί ο Κορυδαλλός με 445 ευρώ τον μήνα.

Η ίδια εικόνα εντοπίζεται και στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό μάλιστα διαθεσιμότητας οικονομικών ακινήτων έως 50 τ.μ. έχει μειωθεί αρκετά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, ενώ αυξημένη είναι η διαθεσιμότητα των πιο «τσιμπημένων» κατοικιών σε κεντρικές περιοχές. Η διαθεσιμότητα των ακινήτων έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται μεταξύ 351-501 και άνω ευρώ/μήνα, παρουσιάζεται υψηλότερη με βάση την περσινή χρονιά

Παρολ’ αυτά, σύμφωνα πάντα με αγγελίες σε ιστοσελίδες, υπάρχουν ακόμα μικρά και πιο οικονομικά σπίτια προς μίσθωση, σε συγκεκριμένες περιοχές της συμπρωτεύουσας. Αναλυτικά,  κάποιοι φοιτητές άρχισαν να βλέπουν και διαμερίσματα στις πιο δυτικές περιοχές της πόλης, από όπου μ’ ένα αστικό λεωφορείο μπορούν να φτάσουν στο πανεπιστήμιο.

Αναζητούν διαμερίσματα στην περιοχή του One Salonica, στην περιοχή της Ξηροκρήνης, στους Αμπελόκηπους όπου σε αυτές τις περιοχές τα ενοίκια είναι στα 100 – 150 ευρώ χαμηλότερα, δηλαδή εκεί οι τιμές κυμαίνονται από 350-400 ευρώ.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το κόστος μίσθωσης στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Συγκεκριμένα στη περιοχή της Αγίας Σοφίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 220 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 30τμ – 45τμ αγγίζει ακόμη και τα 570€/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των ηλεκτρικών συσκευών.

Στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης. Συγκεκριμένα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 270 ευρώ/μήνα, για κατοικία από 30τμ έως 45τμ αγγίζει ακόμη και τα 600€/μήνα και για κατοικία 50τμ – 60τμ ακόμη και τα 650 ευρώ/μήνα.

Οικονομικότερη λύση αποτελούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλεϊκά, Ψαροφαϊ και Πλατεία Παπανδρέου, όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας από 30τμ – 45τμ, κυμαίνεται από 270 ευρώ/μήνα έως 350 ευρώ/μήνα. Ενώ, καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών επιφάνειας 50-60τμ και έως 25 τμ.

Στην περίπτωση της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων δεν φαίνεται ότι υπάρχουν γειτονιές με προσιτές τιμές, λόγω κυρίως των Airbnb. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Χανιών περίπου 3.738 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30τμ – 45τμ αγγίζει ακόμη και τα 670 ευρώ /μήνα, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ ακόμη και τα 900 ευρώ/μήνα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις