Πέμπτη, 18 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Ιαπωνία: Νεκροί από θερμοπληξία 6 άνθρωποι στο Τόκιο

Ιαπωνία: Νεκροί από θερμοπληξία 6 άνθρωποι στο Τόκιο
Φωτογραφία - Reuters

«Έρμαιο» του καύσωνα έχει γίνει τις τελευταίες μέρες ολόκληρη η Ιαπωνία με το Τόκιο να μετρά ήδη θανάτους από θερμοπληξία και να βγάζει οδηγίες προφύλαξης.

Ο θρήνος για τους έξι νεκρούς που ξεψύχησαν το Σάββατο (06.07.2024) και τη Δευτέρα όταν τα θερμόμετρα στο Τόκιο έφτασαν στους 35 βαθμούς Κελσίου, είναι ανείπωτος.

«Χωρίς τον κλιματισμό, δυσκολεύομαι να επιβιώσω. Χάρη στις συμβουλές που δόθηκαν από την τηλεόραση, προσπαθώ να ενυδατώνομαι όσο το δυνατόν πιο πολύ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σουμίκο Γιαμαμότο, μια 75χρονη κάτοικος του Τόκιο.

Η θερμοπληξία είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ιαπωνία, που ο πληθυσμός της είναι ο πιο ηλικιωμένος στον κόσμο μετά το Μονακό.

Οι ηλικιωμένοι θεωρούνται πολύ ευάλωτοι στη ζέστη όπως τα παιδιά και οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν κλιματισμό στο σπίτι τους.

Η περιφέρεια της Σιζουόκα, ήταν η πρώτη περιοχή στην Ιαπωνία που είδε τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 40 βαθμούς Κελσίου για φέτος, και να ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 35 βαθμών που έχει ορίσει η μετεωρολογική υπηρεσία για μία «εξαιρετικά ζεστή» ημέρα.

Κοντά στους 40 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος χθες και στο Τόκιο και τη Γουακαγιάμα.

«Μια τόσο έντονη ζέστη κατά την περίοδο των βροχών είναι πρόωρη και αρκετά σπάνια, που προκαλείται εν μέρει από ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης στον Νότιο Ειρηνικό», δήλωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να αποφύγουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να χρησιμοποιήσουν κλιματιστικά σε κλειστούς χώρους.

Το καμπανάκι του κινδύνου «χτύπησε» και ο Ιατρικός Σύλλογος Ιαπωνίας που ανέφερε πως ο αριθμός των νεκρών από τις υψηλές θερμοκρασίες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από μερικές εκατοντάδες τον χρόνο πριν από 20 χρόνια σε σχεδόν 1.500 μόνο το 2022.

Το θλιβερό νούμερο δείχνει πως ο κίνδυνος θερμοπληξίας αντιστοιχεί πλέον με αυτόν μια «μεγάλης φυσικής καταστροφής», σύμφωνα με τον Σύλλογο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις