Πέμπτη, 18 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Από τον Ayrton Senna στην Anna Konontchouk: Αθλητές που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του αγώνα

Από τον Ayrton Senna στην Anna Konontchouk: Αθλητές που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του αγώνα
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Χρειάζονται μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να περάσει ένας αθλητής από τη ζωή στον θάνατο. Η περίπτωση της 40χρονης Γαλλίδας αθλήτριας που συμμετείχε στον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα Aegean 600 κι έχασε τη ζωή της πέφτοντας από το σκάφος στην προσπάθειά της να ανοίξει το πανί, ανοιχτά της Καρπάθου, το αποδεικνύει περίτρανα. 

Δυστυχώς αυτή δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι ούτε και η τελευταία φορά που ένας αθλητής χάνει τη ζωή του κάνοντας το σπορ που υπεραγαπά.

Πολλές φορές είτε ως θεατές είτε ως τηλεθεατές έχουμε την αίσθηση πως ο ιστιοπλόος, ο σκιέρ, ο ποδηλάτης, ο οδηγός της F1, ο κάθε αθλητής ολοκληρώνει την κούρσα του, χαιρετά το κοινό και συνεχίζει. Δυστυχώς όμως η κατάληξη δεν είναι πάντα αυτή.

Πολλά είναι τα δυστυχήματα στην ιστορία των αγώνων που έχουν στοιχίσει τη ζωή των αθλητών κι έχουν «παγώσει» τον πλανήτη. 

Η 17χρονη Έγια Γκεζγκεζ

Η περίπτωση της 17χρονης ιστιοπλοόου Έγια Γκεζγκεζ είναι παρόμοια με αυτή της Γαλλίδας, Anna Konontchouk που έχασε τη ζωή της ανοιχτά της Καρπάθου. 

Η Τυνήσια ιστιοπλόος, Έγια Γκεζγκέζ, η οποία εκπροσώπησε την χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχασε την ζωή της σε ηλικία 17 ετών, μετά από δυστύχημα, που συνέβη κατά την διάρκεια της προπόνησης για την εθνική ομάδα.

Το δυστύχημα, συνέβη την Κυριακή (10.4.2022), όταν το ιστιοφόρο που χρησιμοποιούσε η Γκεζγκέζ, μαζί με την δίδυμη αδελφή της, Σάρα, ανετράπη λόγω των ισχυρών ανέμων, με τραγική κατάληξη, τον πνιγμό της Έγια, ενώ η αδελφή της κατάφερε να επιζήσει.

Το σκάφος των δύο κοριτσιών αναποδογύρισε και όπως ενημέρωσε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Τυνησίας ο προπονητής τους που επέβαινε σε παρακείμενο ταχύπλοο μπόρεσε να σώσει τη Σάρα, όχι όμως και την Έγια. Παρά τις προσπάθειες του ιδίου αλλά και των σωστικών συνεργείων να την επαναφέρουν δεν τα κατάφεραν και ως επίσημη αιτία του θανάτου της αναφέρεται ο πνιγμός.

Τα δύο κορίτσια ήταν οι μικρότερες σε ηλικία αθλήτριες που εκπροσώπησαν την Τυνησία στους Αγώνες του Τόκιο.

Αθλητής του χόκεϊ σκοτώθηκε όταν παγοπέδιλο του έκοψε τον λαιμό

Ένας παίκτης του χόκεϊ επί πάγου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα όταν δέχτηκε χτύπημα από παγοπέδιλο στον λαιμό.

Ο τραυματισμός του 29χρονου Άνταμ Τζόνσον ήταν τόσο τρομακτικός που το παιχνίδι διακόπηκε και οι θεατές συντετριμμένοι έκλαιγαν με λυγμούς.

Το περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2023. 

Ο Αμερικανός αθλητής πιστεύεται ότι δέχτηκε χτύπημα από τη λεπίδα στον λαιμό κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των Nottingham Panthers και των Sheffield Steelers στην Utilita Arena Sheffield.

17χρονος Κινέζος αθλητή μπάντμιντον που κατέρρευσε

Ενας 17χρονος Κινέζος, παίκτης του μπάντμιντον, πέθανε αιφνιδίως, αφού κατέρρευσε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια αγώνα για το ασιατικό τουρνουά στην Ινδονησία, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές (01.07.2024). 

Ο Ζιγί κατέρρευσε, ενώ αντιμετώπιζε τον Ιάπωνα, Καζούμα Καβάνο στο πρώτο σετ με το σκορ στο 11-11 για το Ασιατικό Πρωτάθλημα Badminton Junior στην Γιογκικάρτα, στο νησί της Ινδονησίας, Ιάβα.

Έπεσε από το άλογο και σκοτώθηκε

Η Βρετανίδα ιππέας Τζόρτζι Κάμπελ σκοτώθηκε καθώς έπεσε από το άλογό της στον αγώνα Bicton International Horse Trials στο Ντέβον της Βρετανίας. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgie Campbell (@mrsgeorgiecampbell)

Η Κάμπελ ήταν μόλις 37 ετών και συμμετείχε σε περισσότερους από 200 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων διοργανώσεων πέντε αστέρων όπως οι αγώνες Badminton και Burghley, κερδίζοντας έξι φορές.

Ο θάνατος του Nodar Kymaritashvili

Ο Γεωργιανός αθλητής Nodar Kymaritashvili σκοτώθηκε στους Χειμερινούς Αγώνες του 2010 στον Καναδά κατά τη διάρκεια της προπόνησής του. Σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση που είχε με το έλκηθρο του στην πίστα του «Whistler Sliding Centre».

Ο Γεωργιανός αθλητής έχασε τον έλεγχο του ελκήθρου που επέβαινε, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί έξω από την πίστα με ταχύτητα περίπου 145 χλμ την ώρα και να σκοτωθεί. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε αμέσως μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο του Βανκούβερ.

Νεκρός ο ποδηλάτης Τζίνο Μέντερ στον Γύρο της Ελβετίας

Βαριά σκιά στον ποδηλατικό γύρο της Ελβετίας, έριξε ο θάνατος του 26χρονου Τζίνο Μαντέρ σε δυστύχημα που σημειώθηκε στις 15.6.2023, κατά τον τερματισμό του 5ου ετάπ.

Ο 26χρονος Ελβετός αθλητής είχε μία πολύ άσχημη πτώση, τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της πόλης Κουρ.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο Μαντέρ δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Ο αξέχαστος Άιρτον Σένα

1η Μαΐου 1994, ο Βραζιλιάνος οδηγός της F1 Άιρτον Σένα σκοτώθηκε όταν το μονοθέσιο του προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοίχο κατά την διάρκεια του Grand Prix του Σαν Μαρίνο, στην πίστα της Ίμολα στην Ιταλία.

Μία μέρα πριν στην ίδια πίστα, σκοτώνεται ακαριαία ο Αυστριακός οδηγός Roland Ratzenberger πέφτοντας στις μπαριέρες της στροφής «Villeneuve» με 300 χλμ/ώρα.

Ο Σένα εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θέλει να τρέξει αφού για πρώτη φορά δήλωνε πως φοβόταν αλλά η μοίρα είχε ήδη γραφτεί για εκείνον ας μην το ήξερε…

Μία μέρα μετά, ο αγώνας είναι στον 4ο γύρο, και στην στροφή Tamburello η Williams του Σένα πέφτει με 233χλμ./ώρα στον τσιμεντένιο τοίχο.

Ο Σένα μεταφέρεται χωρίς τις αισθήσεις του με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Μπολόνια όπου και θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

H μαύρη στιγμή έμελλε να αποτελέσει αφορμή για να αλλάξουν όλα στους κανονισμούς ασφαλείας στη Formula 1.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις