Απειλές προς τους G7 εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία για πώληση ευρωπαϊκών ομολόγων αν αποφασιστεί τελικά η κατάσχεση μέρους των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, νωρίτερα φέτος η Σαουδική Αραβία απείλησε με αντίποινα στην αγορά ομολόγων εάν η G7 αποφάσιζε να κατασχέσει σχεδόν 300 δισ. δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
Το υπουργείο Οικονομικών του βασιλείου δήλωσε σε ορισμένους ομολόγους του στη G7 την αντίθεσή του στην ιδέα, η οποία προοριζόταν για να στηρίξει την Ουκρανία, με τις πηγές του αμερικανικού μέσου να την περιγράφουν ως συγκεκαλυμμένη απειλή. Οι Σαουδάραβες ανέφεραν συγκεκριμένα το χρέος που έχει εκδοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο, η G7 διερευνούσε διάφορες επιλογές σχετικά με τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η ομάδα συμφώνησε τελικά να αξιοποιήσει τα παραγόμενα κέρδη από τα assets και να αφήσει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία ήσυχα, παρά την πίεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προς τους συμμάχους να εξετάσουν πιο τολμηρές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάσχεσης. Ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ήταν αντίθετα σε αυτή την ιδέα, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το κοινό νόμισμα.
Η στάση της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα επηρέασε την απροθυμία αυτών των χωρών, δήλωσαν οι πηγές.
Οι συμμετοχές του σαουδαραβικού βασιλείου σε ομόλογα του ευρώ και της Γαλλίας μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, αλλά πιθανώς δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να κάνουν μεγάλη διαφορά αν πωληθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν επειδή άλλες χώρες μπορεί να είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.
Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι στο στυλ της κυβέρνησης να διατυπώνει τέτοιες απειλές, αλλά ότι ενδεχομένως περιέγραψε στα μέλη της G7 τις ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν κατασχέσεων.
Η θέση της Σαουδικής Αραβίας άλλαξε αφού τα κράτη της G7 προχώρησαν σε μια πρόταση που δεν απαλλοτριώνει τα περιουσιακά στοιχεία, αναφέρει το Bloomberg.