Τρίτη, 16 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Λοβέρδος ζητούν να βγουν οι κουκούλες, η πολιτική φάρσα της Novartis, στις 11 το βράδυ το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, τα fun clubs Δημητριάδη και Πολίτη, οι …αχόρταγοι και τα έργα πληροφορικής, η σκόνη στη Λεωφόρο Αθηνών και οι εξαγορές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Λοβέρδος ζητούν να βγουν οι κουκούλες, η πολιτική φάρσα της Novartis, στις 11 το βράδυ το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, τα fun clubs Δημητριάδη και Πολίτη, οι …αχόρταγοι και τα έργα πληροφορικής, η σκόνη στη Λεωφόρο Αθηνών και οι εξαγορές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Να βγουν οι κουκούλες

Αρχίζει μπαράζ αιτήσεων για να βγουν οι «κουκούλες» από τους δυο προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ» και «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ»  στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε το κατηγορητήριο σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων, επί κυβέρνησης Τσίπρα, των οποίων όλοι οι φάκελοι τελικά αρχειοθετήθηκαν. Νέα διάσταση έδωσε η κόντρα του Κυριάκου Βελόπουλου με τον βουλευτή Παύλο Σαράκη ο οποίος διεγράφη από την Ελληνική Λύση. Ο Κυριάκος Βελόπουλος αποκάλυψε στη Βουλή ότι ο δικηγόρος εισέπραξε 30 εκατομμύρια για τους πελάτες του που ήταν προστατευόμενοι μάρτυρες, για τα όσα κατέθεσαν στην αμερικανική δικαιοσύνη ώστε να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο Novartis και να αναγκαστεί η εταιρεία να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ως αποζημίωση.

Στουρνάρας, Άδωνις, Βενιζέλος

Ανάλογη αίτηση κατέθεσε ο διοικητής της τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρας με τον δικηγόρο του καθηγητή Χρήστο Μυλωνόπουλο όπως ενημέρωσε την στήλη. Το ίδιο δήλωσε στο newsit.gr ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Aύριο καταθέτει αίτηση στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για την αποκάλυψη της ταυτότητας «των μαρτύρων δήθεν «δημοσίου συμφέροντος» και ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο X. Σκοπεύει να την κοινοποιήσει στην Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρίες Κλάπα και Αδειλίνη.

Μέχρι τέλους!

«Θα σας πάω μέχρι τέλους» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρόσφατη ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο αναφερόμενος στους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες όπως τους αποκαλεί. Μετά τον νόμο 5090 του Γιώργου Φλωρίδη, που δίνει την δυνατότητα να αρθεί η προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων εάν δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους μπήκαν σε αυτό το καθεστώς, στις 27 Ιουνίου, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε να αφαιρεθεί η προστασία. Υπέβαλε και συμπληρωματικό υπόμνημα, μετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή περί είσπραξης χρηματικής αμοιβής από τον δικηγόρο τους, «γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι ανωτέρω μάρτυρες εισέπραξαν μεγάλο χρηματικό ποσό για την κατάθεσή τους» δήλωσε. «Καθίσταται έτσι  προφανές ότι ο χαρακτηρισμός τους ως «προστατευομένων» ήταν εκτός νόμου εξ υπαρχής» όπως τόνισε.

Να βγουν από το αρχείο!

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να ανασυρθεί η έγκληση που είχε κατατεθεί εναντίον  των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση. Η  αίτηση αυτή εκκρεμεί στην αρμόδια εισαγγελική λειτουργό εδώ και χρόνια. Όπως και των άλλων εννέα πολιτικών προσώπων που η κυβέρνηση Τσίπρα επιχείρησε να συνδέσει με το σκάνδαλο Novartis. Ανάμεσα τους ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που κι εκείνος τώρα περιμένει τις εξελίξεις.

«Επικροτεί» η κυβέρνηση

Το newsit.gr ζήτησε ένα σχόλιο από την κυβέρνηση για την κίνηση Σαμαρά. «Επικροτούμε» απάντησε πηγή του Μαξίμου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι πελάτες του Παύλου Σαράκη είναι τρεις.  Για τις μαρτυρίες τους εισέπραξαν γύρω στα 31 εκατ. δολάρια, αυτές τις ημέρες πληρώνονται οι φόροι στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και μέσα σε αυτό το ποσόν είναι και οι αμοιβές των δικηγόρων Ελλήνων και Αμερικανών, σε μια δικαστική διαδικασία που κράτησε εννέα χρόνια. Το βασικό νομικό επιχείρημα είναι των Σαμαρά, Στουρνάρα, Γεωργιάδη και άλλων είναι ότι αφού είχαν οικονομικό όφελος δεν έπρεπε να βρίσκονται σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.

4ος προστατευόμενος μάρτυρας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και τέταρτος Έλληνας προστατευόμενος μάρτυρας που κατέθεσε στις ΗΠΑ για την Novartis (δεν έχει δικηγόρο τον Σαράκη). Πήρε και εκείνος ένα σημαντικό ποσόν.

Τραγέλαφος

Η ουσία είναι ότι ενώ η Ελλάδα ήταν χώρα – κλειδί για την αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis, αποζημιώθηκαν οι Έλληνες «προστατευόμενοι» μάρτυρες, και ήδη αποζημιώθηκαν άλλες χώρες όπως η Νότια Κορέα ή το Βιετνάμ, το ελληνικό δημόσιο δεν πήρε ούτε ένα δολάριο. Για την ιστορία τον Ιούνιο του 2022 ο τότε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis «για ποσό 214 εκ. ευρώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών». Το που βρίσκεται σήμερα αυτή η αγωγή, αγνοείται. Στην Ελλάδα, που «γέννησε» το σκάνδαλο, κατά ένα μαγικό τρόπο θέμα Novartis δεν υφίσταται. Η μεν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βγάλει στη σέντρα 10 πολιτικά πρόσωπα που ήταν πολιτικοί της αντίπαλοι. Η δε κυβέρνηση της ΝΔ να αποδείξει ότι επρόκειτο για πολιτική σκευωρία.

«Μικρής διάρκειας»

Συνάντηση «μικρής διάρκειας» όπως αναφέρουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές θα έχουν γύρω στις 4 το απόγευμα (11 το βράδυ ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που γιορτάζει τα 75 χρόνια του. Το κλίμα είναι βαρύ. Δεν αφήνει περιθώριο για περίσσεια χαμόγελα. Ένα μεγάλο «αγκάθι» είναι η Κύπρος. Ο Ερντογάν επιμένει να αποκαλεί το ψευδοκράτος  «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Χθες (9.7.2024) ανέφερε σε δηλώσεις του σε τούρκους δημοσιογράφους ότι ήδη είναι πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών στα μάτια μας». «Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Σούσα, η «Βόρεια Κύπρος» ήταν εκεί, συμμετείχε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε.

Υπό κατοχή

Προσπαθεί να φτιάξει και τις σχέσεις του Ερσίν Τατάρ με άλλους ηγέτες. Κι όλα αυτά ενώ απαγορεύεται η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η Κύπρος είναι «μια ευρωπαϊκή χώρα υπό κατοχή» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον, στο Council of Foreign Relations όπου συνομίλησε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Επισήμανε την ανάγκη επίτευξης λύσης επί τη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

50 χρόνια κατοχής!

Η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται 11 μέρες πριν την μαύρη επέτειο του Αττίλα στις 20 Ιουλίου. Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Τούρκος πρόεδρος θα συμμετέχει στους εορτασμούς των Τουρκοκύπριων  στο ψευδοκράτος και ο Έλληνας πρωθυπουργός στις εκδηλώσεις μνήμης στη Λευκωσία που διοργανώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Χθες στο προεδρικό Μέγαρο έγινε συζήτηση για το κυπριακό ανάμεσα στον Κύπριο πρόεδρο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη σε εκδήλωση  που διοργάνωσε το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Στόχος

Στόχος εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας έγινε για μια φορά ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για τη στάση του στο Κυπριακό. Στο Παναμερικανικό Κληρικολαϊκό Συνέδριο στο San Diegο όπου συγκεντρώθηκαν χίλιοι σύνεδροι, κληρικοί και λαϊκοί από τις εξακόσιες ελληνορθόδοξες ενορίες των ΗΠΑ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής καταδίκασε την «εισβολή και την παράνομη κατάληψη και κατοχή του ενός τρίτου αυτού του κυρίαρχου Νησιωτικού Έθνους από τα τουρκικά στρατεύματα». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο να ξεχάσει, και δεν θα αφήσουμε τον κόσμο να ξεχάσει» τόνισε. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Τατάρ τον κατηγόρησε για «εξαιρετικά λανθασμένες» και «παραπλανητικές» δηλώσεις, στο εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό, Ulusal. Πυρά για συμπεριφορά «εκτός των ορίων» εξαπέλυσε η τουρκική εφημερίδα «Αιντινλίκ». Άλλα εθνικιστικά μέσα χαρακτήρισαν σκάνδαλο τις δηλώσεις του Ελπιδοφόρου και  κατήγγειλαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο υπάγεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η τουρκική προπαγάνδα και επιθετικότητα δεν έχει τέλος!

Οι «όμιλοι υποστηρικτών» Γρ. Δημητριάδη και Δ. Πολίτη

Εδώ και ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη στα media μεταξύ του fun club του επικεφαλής του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη και του «ομίλου υποστηρικτών» του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη! Με το που κυκλοφόρησε η πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο κ. Δημητριάδης μας αφήνει χρόνους στις 15 Φεβρουαρίου 2025 οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία του, κάποιοι έσπευσαν να διαρρεύσουν πως έχει ήδη αποφασιστεί ο διάδοχός του. Θα είναι, λένε, ο Δημήτρης Πολίτης. Με το που κυκλοφόρησαν αυτά τα δημοσιεύματα πέρασε στην αντεπίθεση το fun club του Γρηγόρη Δημητριάδη και με εκτενέστατες αναλύσεις εξηγεί πως δεν μπορεί ο άνθρωπος να αφήσει στη μέση το τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει στο Υπερταμείο. Γι’ αυτό και πρέπει να παραταθεί η θητεία του και να ηγηθεί του νέου κρατικού επενδυτικού ταμείου (Sovereign Wealth Fund) που σχεδιάζει με παχυλά αμοιβόμενους διεθνείς συμβούλους. Η στήλη έχει αγοράσει αρκετό ποπ κορν γιατί η μάχη θα είναι σκληρή μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Ευχόμαστε να κερδίσει ο καλύτερος!

Οι …αχόρταγοι

Στην αγορά πληροφορικής υπάρχουν πολλές γκρίνιες τελευταία. Όχι μόνο επειδή καθυστερούν κάποια από τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης και σφάζονται οι ισχυροί με τους υπεργολάβους τους που δεν έχουν δει ακόμα ούτε ευρώ! Ούτε επειδή έγινε εκείνη η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με λάθος αφορμή είναι αλήθεια (!), και φοβούνται κάποιοι πως οι ελεγκτές έχουν μαζέψει αρχεία που δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Το κύριο ζήτημα αρκετών εταιρειών είναι πως έχει ανοίξει η όρεξη σε ορισμένους παράγοντες που είναι επιφορτισμένοι για την προώθηση των έργων σε κρατικές εταιρείες. Και αυτή η όρεξη φτάνει μέχρι και τις πιο μικρές συμβάσεις που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ενδιαφέροντος διαφόρων παραγόντων και παραγοντίσκων. Η πρόσφατη αναστάτωση που επικράτησε στη Λεωφόρο Συγγρού, όταν κυκλοφόρησε πως πωλείται εταιρεία συμβούλων με κυρίαρχο ρόλο στα έργα τεχνολογίας του δημοσίου, δείχνει πως υπάρχουν πολλοί ανοικτοί λογαριασμοί. Αλλά παντού χρειάζεται ένα μέτρο. Όταν χάνεται το μέτρο, ανοίγουν τα στόματα!

Δεν θα πλήξουμε στο ΧΑ

Μπορεί σοβαρές εισαγωγές εταιρειών να μη γίνονται, παρά τα βαρύγδουπα περί κινήτρων, αλλά τουλάχιστον δεν θα βαρεθούμε καθόλου όσοι παρακολουθούμε το ελληνικό χρηματιστήριο. Κυρίως επειδή θα βλέπουμε τις εταιρείες να φεύγουν! Ήδη είναι με το ένα πόδι στην έξοδο οι Entersoft και Epsilon Net ενώ πολλή σκόνη ετοιμάζεται να σηκώσει η Metlen η οποία πρέπει να ακολουθήσει μια πολύπλοκη διαδικασία για τη διπλή εισαγωγή σε Αθήνα και Λονδίνο. Πρέπει να δημιουργηθεί νέα εταιρεία που θα ελέγχει κατά 100% τη σημερινή εισηγμένη, να βγει η σημερινή εισηγμένη από το ΧΑ με δημόσια πρόταση, να γίνει εκ νέου (διπλή) εισαγωγή της νέας Metlen σε Αθήνα και Λονδίνο, κ.ο.κ. Η χαρά των συμβούλων δηλαδή. Έχουμε και την υπόθεση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που μετά την εξαγορά από την Masdar θα υπάρξει δημόσια πρόταση, κ.λπ. Έρχεται ένα εξάμηνο με αρκετή κινητικότητα στη Λεωφόρο Αθηνών.

Οι εξαγορές στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας

Και στο προχθεσινό workshop με τους δημοσιογράφους, τα στελέχη της Metlen προανήγγειλαν κινήσεις εξαγορών στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αφού μόνο έτσι μπορούν να πιάσουν γρήγορα το στόχο για μερίδιο 30%. Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή και τις ανατροπές στην Elpedison που αναμένονται ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, πολλοί θεωρούν πως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κοιτάζει προς το κοντινό (στεγάζονται και οι δύο στο Μαρούσι) κτίριο της Helleniq Energy. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως ακόμα ένας μεγάλος παίκτης της αγοράς προμήθειας στην ενέργεια μπορεί να αποτελέσει στόχο εξαγοράς ή να βγει αυτός στο κυνήγι απόκτησης εταιρειών ώστε να διευρύνει το μέριδιό του. Το ζήτημα είναι πως για να μεγαλώσεις αρκετά το μέριδιό σου πρέπει να χτυπήσεις κατά μέτωπο τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ, μέσω και των συνδυαστικών προσφορών που ετοιμάζει για ευρυζωνικές υπηρεσίες κ.α., θωρακίζεται ακόμα περισσότερο.

Μιλάνε όλοι, μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ για την Attica Bank

Αν υπάρχει ένα θέμα για το οποίο στο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να κάνουν τις πάπιες, αυτό είναι η υπόθεση της Attica Bank αφού επί των ημερών τους μετετράπη σε ΣΥΡΙΖΑ Bank με χαριστικά δάνεια που προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ στελεχών της τότε κυβέρνησης. Ποιος ξεχνάει την αναγκαστική επένδυση κρατικών εταιρειών στην βυθιζόμενη, τότε, τράπεζα; Ποιος ξεχνάει τα λεφτά που χάθηκαν από το ταμείο των μηχανικών; Ποιος ξεχνάει τα ευτράπελα που κυκλοφορούσαν για τις κόντρες (που δεν είχαν μόνο λεκτική μορφή…) μεταξύ των τότε επικεφαλής της τράπεζας; Γενικά, καλό είναι στον ΣΥΡΙΖΑ να μην αναφέρουν τη λέξη «τράπεζες» ειδικά αυτές τις ημέρες που έχουμε τη μαύρη επέτειο όσων ζήσαμε το 2015. Τότε που «οι τράπεζες θα άνοιγαν την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα» ντε!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας της κιλοβατώρας χτυπάει το Μαξίμου, τι είπε η Άννα με Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο, δύο πρόσωπα που δεν πληρώνουν την εισφορά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο διαγωνισμός του μισού δισ. για το κυβερνητικό πάρκο, η κληρονομιά Σκρέκα στο ΥΠΕΝ, οι νέες μετοχοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και το ξήλωμα αμαρτωλών υπηρεσιών από Ν. Χαρδαλιά Από τα Αριστερά το μανιφέστο της Άννας, τι είπε ο Ραγκούσης για τα τρολ στην Πολιτική Γραμματεία, τα καψώνια των Αλβανών στον Μπελέρη και η Μέτσολα, η Ηρώ Χατζηγεωργίου και το πλιάτσικο στην ΕΤΑΔ, ο εφοπλιστής και τα ναυπηγεία Το αντάρτικο Σπίρτζη και η παραπομπή για διαγραφή, χωρίς λευκό καπνό για ΑΥΓΗ και Κόκκινο, απειλές για το 4ο πρόσωπο και 700 αγωγές για τα e mails, κινητοποίηση στο ΥΠΕΝ για τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τι κάνουν οι Ιταλοί με τα ναυπηγεία και τι δεν κάνει η Ελλάδα και η Ασία θα κερδίσει από το επενδυτικό σχέδιο των 1,2 δισ. ευρώ της Attica Η Άννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε την ημέρα, την ώρα και τον τόπο, το παρασκήνιο των ασυμβίβαστων, στην ΠΓ η καυτή πατάτα για το «χάος» του ΣΥΡΙΖΑ, μια ιστορία με συνδικαλιστές και ένα ψυγείο, τα κέρδη της Intrakat, το χρυσάφι από την τριτοκοσμική εικόνα με τα απορρίμματα και η έκθεση ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις