Τρίτη, 16 Ιουλ.
36oC Αθήνα

G7: Γιατί προκάλεσε τρόμο η απειλή της Σαουδικής Αραβίας περί ξεπουλήματος ευρωπαϊκών ομολόγων

G7: Γιατί προκάλεσε τρόμο η απειλή της Σαουδικής Αραβίας περί ξεπουλήματος ευρωπαϊκών ομολόγων

Τρόμο προκάλεσε η φερόμενη απειλή της Σαουδικής Αραβίας προς τους ηγέτες του G7, σύμφωνα με την οποία θα ξεπουλήσει τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σε περίπτωση που επιβαλλόταν κατάσχεση στα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. δολαρίων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο λόγος για αυτά τα …συναισθήματα εκ μέρους του G7 απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο οφείλεται στο ότι Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και η κεντρική της τράπεζα διαθέτει καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 445 δισ. δολαρίων. Το κρατικό ταμείο πλούτου διαθέτει επίσης περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων.

Ούτε η κεντρική τράπεζα, γνωστή ως SAMA, ούτε το ταμείο πλούτου αναλύουν τα ξένα περιουσιακά στοιχεία ανά νόμισμα ή χώρα.

Ωστόσο, είναι γνωστό, σύμφωνα με το Bloomberg, πως το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων είναι σε δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει 135 δισ. δολάρια σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως υπήρξε μικρή μετακίνηση από τα νομίσματα της G-7 όταν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά λίγο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα μέλη του G-7 δήλωσαν επίσης ότι δεν υπήρχαν πολλές αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για το έθνος του Κόλπου που θα μπορούσε να ακολουθήσει πέρα από το δολάριο και το ευρώ.

Η Σαουδική Αραβία πουλάει το πετρέλαιό της σε δολάρια, ενισχύοντας το καθεστώς της ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις