Τρίτη, 16 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πώς μπορεί να επιβιώσει η Χρυσή Βίζα στην Ελλάδα

Πώς μπορεί να επιβιώσει η Χρυσή Βίζα στην Ελλάδα

Πάνω από 30.000 αιτήσεις έχουν συσσωρευτεί από την άνοιξη του 2023 μέχρι σήμερα από ξένους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα. Την ώρα που η ζήτηση για τις άδειες παραμονής της Ελλάδας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο «ζενίθ», καθώς οι επενδυτές «τρέχουν» να προλάβουν το όριο των 250.000 με 500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου, το οποίο λήγει τέλη Αυγούστου.

Όπως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, με τον ρυθμό που προχωράνε σήμερα οι εγκρίσεις, τουλάχιστον έως το 2026 κι ενδεχομένως και το 2027 θα εκδίδονται άδειες παραμονής μέσω της Χρυσής Βίζας, με βάση το ισχύον καθεστώς. Οι εγκρίσεις αυτές που φτάνουν να διαρκέσουν και δύο χρόνια σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο θα έπρεπε να ολοκληρώνονται μέσα σε δύο μήνες, ωστόσο ο όγκος των αιτήσεων είναι τόσο μεγάλος που οι αρμόδιες αρχές δεν ήταν προετοιμασμένες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις.

Παρ’ όλ’ αυτά το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα είναι ισχυρό, καθώς η χώρα ακόμα διατηρεί πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι πρώτοι που ζητούν μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή είναι οι Κινέζοι με 7.502 άδειες παραμονής. Ακολουθούν Τούρκοι, Λιβανέζοι, Βρετανοί, Ιρανοί, Αιγύπτιοι, Αμερικανοί, Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ουκρανοί. Το υψηλότερο ποσοστό ανδρών (74%) προέρχεται από το Ισραήλ ενώ το υψηλότερο ποσοστό γυναικών (52%) προέρχεται από τη Κίνα.

Πολλοί από αυτούς επιλέγουν ακίνητα που βρίσκονται στον Πειραιά, στα Δυτικά και τα Ανατολικά Προάστια, ενώ πόλος έλξης αποτελούν τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη. Συγκεκριμένα, στοχεύουν σε σπίτια αξίας από 250.000 ευρώ και φτάνει τις 400.000 ευρώ. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης του ορίου της Χρυσής Βίζας οι συναλλαγές έχουν εκτοξευτεί στο 40% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως ωστόσο ισχυρίζεται η αγορά η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει άρδην, καθώς υπενθυμίζεται ότι το όριο για την απόκτηση της Χρυσής Βίζας από τις 31 Αυγούστου ανεβαίνει στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά άνω των 3 χιλιάδων κατοίκων στις 800.000 ευρώ.

Στην υπόλοιπη χώρα το ελάχιστο όριο θα αυξηθεί επίσης, από τις 250.000 ευρώ, που είναι σήμερα, σε 400.000 ευρώ. Επίσης, η ελάχιστη επιφάνεια του κάθε ακινήτου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 τ.μ., ενώ θα επιτρέπεται μόνο η μακροχρόνια μίσθωση και όχι η βραχυχρόνια. Απαγορεύεται επίσης και η υπεκμίσθωση του ακινήτου σε κάποιον τρίτο, ώστε να κλείσει κάθε πιθανό «παράθυρο» αξιοποίησης μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι αλλαγές ωστόσο αναμένεται να μειώσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά ακίνητα. Βέβαια, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς υπάρχει και το αισιόδοξο σενάριο που προκύπτει από το γεγονός ότι τα κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ.

Αυτή η συνθήκη μπορεί να τραβήξει τους επενδυτές ώστε να αγοράσουν τα εν λόγω ακίνητα, να τα μετατρέψουν σε κατοικίες και έτσι να αυξηθεί το απόθεμα στην ελληνική αγορά και να μείνει ζωντανό το πρόγραμμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις