Τρίτη, 16 Ιουλ.
35oC Αθήνα

ΣτΕ: Νέα απόφαση κατά του μπόνους για τα ύψη κτηρίων

ΣτΕ: Νέα απόφαση κατά του μπόνους για τα ύψη κτηρίων

Αντισυνταγματικές κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τις προσαυξήσεις με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ), αλλά και την εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων σε κτήρια, όπως πατάρια και έρκερ («κρυφός» συντελεστής), σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παραπάνω ρυθμίσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ καθώς οδηγούν σε πιο ψηλά κτήρια και κατ’ επέκταση στην επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος, ενώ η υπόθεση έχει παραπεμφθεί για τελική κρίση στην Ολομέλεια και θα εκδικαστεί στις 10 Οκτωβρίου.

Αναφέρεται ότι η απόφαση προήλθε έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας. Με την άδεια επρόκειτο να κατασκευαστεί επταώροφο κτίριο 21,6 μέτρων, αντί ανώτατου ύψους 14 μέτρων στην περιοχή.

Περαιτέρω το κτίριο θα έφθανε τελικά τα 916,90 τ.μ. (εκ των οποίων 231,56 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρο παταριού, έρκερ και σοφίτας, που βάσει του ΝΟΚ δεν προσμετρώνται στον συντελεστή), δηλαδή 491,59 τ.μ. περισσότερο, κάτι που ισοδυναμεί με υπερδιπλασιασμό της νομίμως δομήσιμης επιφάνειας (αντιστοιχεί σε συντελεστή δόμησης 1,72 αντί 0,8).

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις