Δευτέρα, 21 Οκτ.
18oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν: Πώς είδαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ την εμφάνισή του στη σύνοδο κορυφής

Τζο Μπάιντεν: Πώς είδαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ την εμφάνισή του στη σύνοδο κορυφής
Reuters

«Σε αγαπάω, αλλά…» είπε στον Τζο Μπάιντεν ο άλλοτε ένθερμος υποστηρικτής του, Τζορτζ Κλούνεϊ ενώ πολλοί ακόμα διάσημοι του γυρίζουν την πλάτη αφού του ζητούν να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. Πώς είδαν όμως οι ξένοι ηγέτες τον Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ;

Οι ηγέτες της Δύσης συσπειρώθηκαν γύρω από τον Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την ηλικία και την ικανότητα του Αμερικανού προέδρου να υπηρετήσει άλλη μία τετραετία.

Οι εκκλήσεις προς τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, αυξάνονται και οι προσπάθειές του να μειώσει τους φόβους για την επανεκλογή του στη σύνοδο κορυφής αμαυρώθηκαν από δύο σοβαρές γκάφες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο κ. Μπάιντεν ήταν «υπεύθυνος» και «ξεκάθαρος στα θέματα που γνωρίζει καλά», ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι ήταν «σε καλή φόρμα».

Αλλά η πρώτη γκάφα του Μπάιντεν, κατά την οποία αποκάλεσε τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως Πρόεδρο Πούτιν, έγινε περίγελος στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Και αργότερα σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην «αντιπρόεδρο Τραμπ» του, εννοώντας την Κάμαλα Χάρις.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί μετά την καταστροφική του εμφάνιση πριν από δύο εβδομάδες στο ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ αλλά εκείνος δηλώνει «αποφασισμένος να τελειώσει τη δουλειά που άρχισε το 2020».

Στη διάρκεια της 75ης συνόδου του NATO άλλοι ηγέτες υπερασπίστηκαν την ικανότητά του να ηγείται.

Ο Μακρόν, μιλώντας μετά το δείπνο στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι είχε μια μακρά συζήτηση με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του γεύματος και απηύθυνε έκκληση για κατανόηση των ατελειών του.

«Τον είδα πάντα ως έναν πρόεδρο που είναι υπεύθυνος, ξεκάθαρος στα θέματα που γνωρίζει καλά», είπε.

«Όλοι μας κάνουμε μερικές φορές γλωσσικά λάθη. Μου έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, πιθανότατα θα συμβεί και αύριο» είπε. «Θα σας ζητούσα να δείξετε την ίδια επιείκεια που πρέπει να δείχνετε μεταξύ ανθρώπων που νοιάζονται».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ασχολήθηκε επίσης με τις γκάφες.

«Γλωσσικά ολισθήματα συμβαίνουν και αν πάντα παρακολουθείτε τους πάντες, θα βρείτε αρκετά από αυτά», είπε.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ δήλωσε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πετύχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανος».

Και πρόσθεσε: «Περάσαμε δύο ημέρες σε αυτό το συμβούλιο και καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα… Και νομίζω ότι πρέπει να του αποδοθούν τα εύσημα γι’ αυτό».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι ήταν προνόμιο και ευχαρίστηση να συνεργάζεται με τον Μπάιντεν.

«Το βάθος της εμπειρίας του, η σταθερότητά του στα μεγαλύτερα ζητήματα και τις προκλήσεις της εποχής μας είναι ένα εύσημο για τη δουλειά που κάνουμε όλοι μαζί» είπε, όπως αναφέρει το CBC.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda, που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον Τραμπ, δήλωσε, όπως αναφέρει το AFP: «Μίλησα με τον πρόεδρο Μπάιντεν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα είναι εντάξει».

Εν τω μεταξύ, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ συνδύασε την υπεράσπιση στο πρόσωπο του Μπάιντεν με φόβους για την ατμόσφαιρα στις αμερικανικές εκλογές.

«Δεν έχω καμία απολύτως ανησυχία για την ικανότητα του σημερινού προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθεί της χώρας του και να ηγηθεί του αγώνα μας για την Ουκρανία και να ηγηθεί του ΝΑΤΟ», δήλωσε, όπως αναφέρει το AFP.

«Το μόνο πράγμα για το οποίο ανησυχώ είναι ότι το πολιτικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή είναι πολύ τοξικό, είναι πολύ πολωμένο και αυτό δεν αφήνει αρκετό χώρο για μια πολιτισμένη και εποικοδομητική συζήτηση».

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προς υπεράσπιση του Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν φέρεται να μην έκανε σχεδόν κανένα σχόλιο στα μέσα ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.

Αντιθέτως, αναχώρησε αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής για το Mar-a-Lago, την κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα, όπου οι δύο άνδρες μίλησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε τρόπους για την επίτευξη ειρήνης», ανέφερε ο κ. Όρμπαν στα social media.

«Τα καλά νέα της ημέρας: θα το λύσει!»

Η Μόσχα ήταν εξίσου συγκρατημένη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «οι γκάφες ήταν ξεκάθαρα γλωσσικά ολισθήματα και «δεν μας αφορούν, είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ».

Όχι όμως και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ασχολήθηκαν με τη σύγχυση του Μπάιντεν που μπέρδεψε τον Πούτιν με τον Ζελένσκι.

Η επίσημη τηλεόραση Rossiya TV έπαιξε πρώτο θέμα στο δελτίο ειδήσεων της, την γκάφα του Μπάιντεν, σχολιάζοντας ότι «οι υποτελείς της Αμερικής προσποιήθηκαν ότι δεν πρόσεξαν τίποτα».

Το NTV δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν είχε βρεθεί ποτέ τόσο κοντά σε ένα φιάσκο και ότι «το τελευταίο του γλωσσικό ολίσθημα είναι άξιο για Όσκαρ».

Πληροφορίες από BBC

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις