Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Τενερίφη: Ο 19χρονος Jay Slater, οι 11 εξαφανίσεις σε 6 μήνες και οι ανεξιχνίαστες που στοιχειώνουν το νησί

Τενερίφη: Ο 19χρονος Jay Slater, οι 11 εξαφανίσεις σε 6 μήνες και οι ανεξιχνίαστες που στοιχειώνουν το νησί
Reuters

Ο 19χρονος Βρετανός Jay Slater που παραμένει εξαφανισμένος από τις 17.06.2024 είναι μεταξύ των 11 ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί στην Τενερίφη μέσα σε μόλις έξι μήνες, με άλλες περιπτώσεις να παραμένουν ανεξιχνίαστες σχεδόν 40 χρόνια αργότερα.

Εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο στο ισπανικό νησί, Τενερίφη, σε αναζήτηση προσιτών διακοπών με εγγυημένη ηλιοφάνεια, αμμώδεις παραλίες και διασκέδαση μέχρι το πρωί. Κάποιοι από αυτούς όμως δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους.

Ο Jay Slater έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο Βρετανών και άλλων τουριστών που έχουν εξαφανιστεί στην Τενερίφη μέσα στα χρόνια. Πολλοί από αυτούς εθεάθησαν για τελευταία φορά στο δημοφιλές θέρετρο για πάρτι της Playa de las Americas, σύμφωνα με την Dailymail.

Η εξαφάνιση του Jay Slater

Ο νεαρός Jay Slater ταξίδεψε στο νησί με δύο φίλους του για το μουσικό φεστιβάλ NRG.

Ωστόσο, η μητέρα του δεν έχει νέα για τον γιο της, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις αρχές και να αρχίσουν οι έρευνες στο ορεινό εθνικό πάρκο Rural de Teno. H επιχείρηση αναζήτησης που στήθηκε ήταν τεράστια με ελικόπτερα, drones και σκύλους – ανιχνευτές στις περιοχές του νησιού. 

Ο 19χρονος Jay Slater, εξαφανίστηκε στην Τενερίφη πριν από πάνω από ένα μήνα, αλλά οι ισπανικές αρχές δεν έχουν βρει ακόμη ίχνη του. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ ήταν με τους φίλους του, έφυγε με το αυτοκίνητο με δύο Βρετανούς άντρες που έκανε παρέα κατά τη διάρκεια βραδινής εξόδου.

Μάλιστα, η φίλη του, Λούσι Μέι που ήταν στο νησί μαζί του για το μουσικό φεστιβάλ, αποκάλυψε πως ο 19χρονος είχε πάει να μείνει με αυτούς τους δύο ανθρώπους που είχε γνωρίσει σε έξοδο, στα βορειοδυτικά του νησιού.

Όπως είπε, της τηλεφώνησε λίγο το βράδυ της Δευτέρας (17.6.2024) για να πει ότι προσπαθούσε επιστρέψει στο κατάλυμά τους στα νότια του νησιού περπατώντας μία διαδρομή 10 ωρών, αλλά χρειαζόταν νερό και είχε μόνο 1% μπαταρία στο τηλέφωνό του. Στη συνέχεια, η κλήση κόπηκε και έκτοτε κανείς δεν είχε νέα του νεαρού Jay.

Η τελευταία γνωστή τοποθεσία του ήταν σε ένα μονοπάτι στο ορεινό εθνικό πάρκο Rural de Teno στα βορειοδυτικά του νησιού. Όπως αναφέρεται σε βρετανικά ΜΜΕ, ο νεαρός ξεκίνησε περπατώντας για να επιστρέψει στο κατάλυμά του αφού έχασε το λεωφορείο.

Ωστόσο, αρκετοί ντόπιοι στην πόλη Santiago del Teide πιστεύουν ότι μπορεί να εντόπισαν τον νεαρό.

Ο δήμαρχος Emilio Jose Navarro είπε ότι ορισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν τον 19χρονο και έχουν ήδη δώσει κατάθεση στην αστυνομία. Μερικοί μάλιστα, αναφέρουν πως τον είδαν στην παραλία να βλέπει αγώνα του Euro 2024.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι ότι τον έχει «καταπιεί» ο υπόκοσμος του νησιού των διακοπών.

Αδίστακτοι Βρετανοί έμποροι ναρκωτικών μάχονται με την ιταλική μαφία για τον έλεγχο του εμπορίου στην Τενερίφη, όπου ο Βρετανός οικοδόμος Jay Slater εξαφανίστηκε. 

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν εξαφανιστεί πέρασε χρόνο με τον καταδικασμένο έμπορο ναρκωτικών Ayub Qassim, 31 ετών, και έναν άλλο μυστηριώδη άνδρα.

Ο Qassim φυλακίστηκε πριν από εννέα χρόνια επειδή ήταν ο επικεφαλής μιας οργανωμένης επιχείρησης που γέμιζε τους δρόμους της Ουαλίας με ηρωίνη και κρακ.

Ο έφηβος Jay Slater ήταν το 11ο άτομο που εξαφανίστηκε στην Τενερίφη μέσα σε μόλις 6 μήνες – με άλλες περιπτώσεις να παραμένουν ανεξιχνίαστες μέχρι σήμερα.

Mariel González Gutiérrez και Sebastian Cobos Gonzalez

Η 27χρονη μητέρα από το Μεξικό και ο 2χρονος γιος της είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι στις 21 Μαρτίου στη Σάντα Κρουζ Τενερίφης. 

Η ένωση SOS Desaparecidos δήλωσε ότι εξετάζει πιθανή υπόθεση απαγωγής παιδιών και υπάρχει φόβος ότι ο 2χρονος Σεμπάστιαν «μπορεί να είναι εκτός χώρας». 

Η ισπανική εφημερίδα El Espanol αναφέρει ότι ένας δικαστής διέταξε να ακυρωθεί το διαβατήριο του Σεμπάστιαν και ότι οι γονείς του είχαν διαμάχη για την κηδεμονία, ενώ είχε συμφωνηθεί «κοινή επιμέλεια» για τον μικρό.

Natalia Belavus και Vladimir Marcella

Η μητέρα και ο γιος, από τη Λευκορωσία, είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι στις 27 Μαρτίου.

Η Ένωση SOS Desaparecidos δήλωσε έκτοτε ότι υποπτεύεται ότι πρόκειται για «γονική απαγωγή». 

Marc Francis Olbrechts

Ο 71χρονος, που πιστεύεται ότι είναι Βέλγος υπήκοος, εξαφανίστηκε στις 24 Απριλίου.

Εθεάθη για τελευταία φορά στο Adeje, νοτιοδυτικά της Τενερίφης, σύμφωνα με την ένωση SOS Desaparecidos. 

Τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι η σύζυγος του Marc, η 66χρονη Laura Gaston, βρέθηκε να επιπλέει στις ακτές της Τενερίφης κοντά στο Arico από έναν ψαρά.

Υπήρχε μια σακούλα στο κεφάλι της και της έλειπε το ένα χέρι και τα δύο πόδια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Τρία άτομα συνελήφθησαν μετά τον θάνατο της Laura, δύο στο Βέλγιο και ένα στην Τενερίφη.

«Οι γείτονες τους είδαν να φεύγουν με τα πόδια για ένα μάθημα γιόγκα στο χωριό το βράδυ της Δευτέρας» δήλωσε ένας φίλος της Λάουρα στη βελγική εφημερίδα 7sur7 τις ημέρες μετά την εξαφάνισή τους. «Έδειχναν ευτυχισμένοι, απλώς απολάμβαναν τη ζωή τους στο νησί».

Marek Siedlecki

Ο Πολωνός υπήκοος δηλώθηκε ως αγνοούμενος στις 14 Ιουνίου – τρεις ημέρες πριν εξαφανιστεί ο Jay Slater.

Λέγεται ότι κατευθυνόταν προς το Λανζαρότε, όπου σκόπευε να επιστρέψει αεροπορικώς στην πατρίδα του.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Μάρεκ έπλεε με το σκάφος του Nautis και εθεάθη για τελευταία φορά στο νερό.

«Έπειτα από αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με έμπειρους ιστιοπλόους, υποψιαζόμαστε ότι το σκάφος παρασύρθηκε χωρίς τη δυνατότητα να φθάσει σε κάποιο λιμάνι», δήλωσε ο γιος του Marek.

Noelia Hernandez Martin

Η 17χρονη κοπέλα δηλώθηκε ως αγνοούμενη στις 23 Ιανουαρίου από το San Cristobal de La Laguna στη βόρεια Τενερίφη και έκτοτε δεν έχει βρεθεί. 

Marek J

Ο Marek εξαφανίστηκε από τη Vallerhermosa, ένα χωριό στη La Gomera, στις 8 Ιουνίου.

Ο 51χρονος είναι περίπου 1.80 και 80 κιλά – αλλά οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει πού ακριβώς τον είδε κάποιος για τελευταία φορά.

Juan Cabrera Gonzalez

Ο 60χρονος είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος στις 13 Ιανουαρίου.

Τελευταία φορά εθεάθη στη La Oratava, και έχει γκρίζα μαλλιά και καστανά μάτια.

Ο Juan εθεάθη για τελευταία φορά να φοράει μπλε φόρμα με λευκή ρίγα και μπότες με μεταλλικά φερμουάρ.

Rayco Garcia Diaz

Ο Rayco δηλώθηκε ως αγνοούμενος στις 15 Μαρτίου στο Barranco Hondo-Candelaria, στην Τενερίφη.

Λέγεται ότι οδηγούσε ένα ασημί Ford KA.

Η αστυνομία αναφέρει ότι ο 44χρονος φορούσε μαύρο μπουφάν και μαύρα αθλητικά παπούτσια.

Ryan Cooney

Ο 28χρονος, από την Ιρλανδία, εξαφανίστηκε αφού φέρεται να δέχτηκε επίθεση και να τον λήστευσαν ενώ έκανε διακοπές στην Τενερίφη τον περασμένο Νοέμβριο.

Εθεάθη για τελευταία φορά σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην Playa de las Americas στις 9 Νοεμβρίου, αλλά το μόνο ίχνος του ήταν το διαβατήριό του.

Μετά από αρκετές ημέρες αναζήτησης και μετά από πτήσεις της οικογένειάς του στην Τενερίφη, ο Ράιαν εμφανίστηκε ξαφνικά στις 13 Νοεμβρίου.

Ο φίλος του James Burke δήλωσε: «Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν πώς αισθάνομαι αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι εξωπραγματικό, αυτό δεν συμβαίνει. Είμαι τόσο χαρούμενος.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους, ο καλύτερός μου φίλος βρέθηκε ασφαλής, θα επιστρέψει στο σπίτι του».

Η ανακάλυψη του Ryan Cooney προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας στην οικογένεια του Jay Slater που αναζητά απαντήσεις από τότε που ο έφηβος εξαφανίστηκε στην Τενερίφη στις 17 Ιουνίου.

Οι άλυτες υποθέσεις κι εκείνες με τραγική κατάληξη

Billy Bennett

Ο 18χρονος, από το Χόλμπορν του Λονδίνου, εξαφανίστηκε ενώ έκανε διακοπές στην Τενερίφη την 1η Δεκεμβρίου 1985.

Ο έφηβος είχε κανονίσει να πάει στο ισπανικό νησί μαζί με έναν φίλο του, αλλά όταν εκείνοι άλλαξαν γνώμη την τελευταία στιγμή, αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του.

Είναι γνωστό ότι ο Billy έμενε στο θέρετρο Las Americas και συχνά εθεάθη στο νυχτερινό κέντρο Sergeant Peppers.

Ο φίλος του έφυγε αργότερα με τη φίλη του, αλλά επέμεινε ότι συναντήθηκε με τον Μπίλι μόνο μερικές φορές.

Ισχυρίστηκε ότι έδειχνε «χειρότερα», λέγοντας ότι είχε χάσει τα χρήματά του και δεν είχε πού να μείνει. Τα ίχνη του είναι άγνωστα μέχρι σήμερα.

Ricky D’Cotta

Ο 23χρονος, από το Λονδίνο, ταξίδεψε στην Τενερίφη τον Μάρτιο του 1987 επειδή ήθελε να εξερευνήσει τα φημισμένα κλαμπ της δεκαετίας του ’80 – αλλά δεν επέστρεψε ποτέ.

Άρχισε να εργάζεται στην παμπ Sergeant Peppers Disco Pub στο θέρετρο Playa de las Americas.

Ο Ricky μίλησε για τελευταία φορά με την οικογένειά του τον Οκτώβριο του 1987, λέγοντάς τους ότι θα επέστρεφε σύντομα στο σπίτι του. Ωστόσο, η οικογένειά του δεν είχε ποτέ ξανά νέα του.

Λίγο μετά την εξαφάνισή του, το διαβατήριο και μια τσάντα του Ricky παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Το 2001, ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4 με τίτλο «Looking for Ricky» αποκάλυψε ότι βρέθηκαν πέντε άγνωστα πτώματα, ένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι το δικό του.

Ωστόσο, οι εξετάσεις DNA δεν το πιστοποίησαν ενώ ο καλύτερος φίλος του Ricky ισχυρίστηκε ότι είχε δολοφονηθεί μετά από μια αποτυχημένη ληστεία ενός τοπικού βαρόνου ναρκωτικών.

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να βρεθεί ο Ricky, δεν βρέθηκε ποτέ.

Kevin Ainley

Τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την εξαφάνιση του Kevin Ainley στην Τενερίφη σε ηλικία 24 ετών.

Ο Kevin, από το Lancashire, εξαφανίστηκε τον Ιούνιο του 2004, έχοντας μετακομίσει στην Playa de las Americas τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Εργαζόταν στο μπαρ Sportsman σε μια δημοφιλή περιοχή. 

Ο 24χρονος είχε περάσει τη νύχτα σε μπαρ και κλαμπ του νησιού με έναν φίλο του πριν πάνε για δείπνο στο κινέζικο εστιατόριο. 

Όταν όμως δεν εμφανίστηκε για τη βάρδια του, οι φίλοι του σήμαναν συναγερμό. 

Το διαβατήριό του και τα προσωπικά του αντικείμενα βρέθηκαν αργότερα στο διαμέρισμά του, αλλά εκείνος δεν βρέθηκε ποτέ.

Το 2016, η αδελφή του δήλωσε ότι η οικογένειά του θέλει απεγνωσμένα να βρει απαντήσεις. 

Peter Wilson

Ο πατέρας δύο παιδιών έμεινε άφαντος στην Τενερίφη για σχεδόν δύο χρόνια, αφού πήρε μια λάθος στροφή στο δρόμο για το σπίτι του.

Ο 34χρονος είχε ταξιδέψει στο νησί στις 22 Μαρτίου 2019 από το Δουβλίνο και έμενε στο Malibu Park Hotel, Costa Adeja, στη Σάντα Κρους.

Την επόμενη ημέρα, πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα Ιρλανδία – Γιβραλτάρ στην κοντινή Playa de las Americas.

Πήγε στο ξενοδοχείο του το απόγευμα πριν επιστρέψει στο θέρετρο των πάρτι το βράδυ.

Ο Peter εντοπίστηκε για τελευταία φορά κοντά στο σημείο όπου τον άφησε το ταξί πριν εξαφανιστεί χωρίς ίχνη.

Η οικογένειά του ταξίδεψε στην Τενερίφη για να προσπαθήσει να τον βρει και δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook.

Εν μέσω φόβων ότι τον είχαν απαγάγει ή δολοφονήσει, το πτώμα του Peter ανακαλύφθηκε τελικά αφού αποδείχτηκε ότι έπεσε σε μια απότομη κατηφόρα δίπλα σε ένα εμπορικό κέντρο.

Ο θάνατος του Peter θεωρήθηκε ατύχημα. Φαίνεται πως αποπροσανατολίστηκε κι έχασε το δρόμο του. 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις