Παρασκευή, 19 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Euro 2024: Τα 10 αυτογκόλ και το ιστορικό ρεκόρ στη διοργάνωση

Euro 2024: Τα 10 αυτογκόλ και το ιστορικό ρεκόρ στη διοργάνωση
Reuters

Τα 114 γκολ που μπήκαν μέχρι και την ολοκλήρωση των ημιτελικών του Euro 2024 δεν έχουν αναδείξει κάποιον… super «φορμαρισμένο» επιθετικό στη διοργάνωση. Απ’ την άλλη, ο αριθμός των αυτογκόλ είναι εντυπωσιακός, χωρίς όμως να σπάσει και το ρεκόρ σε «μεγάλο» τουρνουά.

Λίγο η βιασύνη της στιγμής, λίγο η πίεση του αντιπάλου, λίγο η αστοχία των σέντερ φορ των ομάδων… το αυτογκόλ έχει αναδειχθεί ένας παράγοντας που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Euro 2024. Συνολικά, μέχρι και την ολοκλήρωση των ημιτελικών, είδαμε 10 φορές την μπάλα να καταλήγει σε δίχτυα ομάδας από δικό της παίκτη.

Στα γερμανικά γήπεδα, η Τουρκία έχει την σχετική πρωτιά, αφού είδε τους Σαμέτ Ακαϊντιν (στον όμιλο Πορτογαλία) και Μερμέτ Μουλντούρ (στα προημιτελικά με την Ολλανδία) να την «πληγώνουν».

Απ’ την άλλη, η Γαλλία είναι η ομάδα που έχει επωφεληθεί περισσότερο από αυτογκόλ, αφού είδε δυο φορές αντιπάλους της να της δίνουν το συγκεκριμένο αγωνιστικό «δώρο» (ο Αυστριακός Βομπέρ, στη φάση των ομίλων και ο Βέλγος, Βερτόνγκεν, στη φάση των «16»). Σημαντική σημείωση, ο Μαξιμίλιαν Βομπέρ έχει σημειώσει αυτογκόλ αλλά βρίσκεται και ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ της διοργάνωσης.

Η διοργάνωση που έχει το ρεκόρ σε αυτογκόλ είναι το Μουντιάλ του 2018 που «μέτρησε» 12. Σε Euro, τη σχετική πρωτιά την έχει αυτό του 2021 (που έπρεπε να γίνει το ’20, αλλά μετατέθηκε για ένα χρόνο αργότερα λόγω της Covid-19) με 11.

Συνολικά, στα 16 Euro που έχουν διοργανωθεί από το 1976 μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί 30 αυτογκόλ. Από αυτά, τα 21 μπήκαν στις τελευταίες δυο διοργανώσεις. Με άλλα λόγια, στα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά έχουν μπει τα 2/3 των αυτογκόλ

Ο πρώτος «άτυχος» ποδοσφαιριστής που έστειλε ποτέ τη μπάλα στα δίκτυα της ομάδας του ήταν το 1976 ο Τσεχοσλοβάκος, Άντον Οντρούς, στον ημιτελικό της ομάδας του με την Ολλανδία. Τον φετινό «χορό» των αυτογκόλ άνοιξε ο Ρούντιγκερ στο Γερμανία- Σκωτία (5-1).

Κατά σειρά επίτευξης, τα αυτογκόλ του Euro 2024:

Αντόνιο Ρούντιγκερ (Γερμανία) – Στο 5-1 κόντρα στην Σκωτία για τη φάση των ομίλων

Μαξιμίλλιαν Βομπέρ (Αυστρία) – Στην ήττα με 1-0 από την Γαλλία για τη φάση των ομίλων

Ρόμπιν Χράνατς (Τσεχία) – Στην ήττα με 2-1 από την Πορτογαλία για τη φάση των ομίλων

Κλάους Γιασούλα (Αλβανία) – Στο 2-2 με την Κροατία για τη φάση των ομίλων

Ρικάρντο Καλαφιόρι (Ιταλία) – Στην ήττα με 1-0 από την Ισπανία για τη φάση των ομίλων

Σαμέτ Ακαϊντίν (Τουρκία) – Στην ήττα με 3-0 από την Πορτογαλία για τη φάση των ομίλων

Ντονιέλ Μάλεν (Ολλανδία) – Στην ήττα με 3-2 από την Αυστρία, για τη φάση των ομίλων

Ρόμπιν Λε Νορμάν (Ισπανία) – Στη νίκη με 4-1 επί της Γεωργίας για τη φάση των «16»

Γιάν Βερτόνγκεν (Βέλγιο) – Στην ήττα από την Γαλλία με 1-0 για τη φάση των «16»

Μερτ Μουλντούρ (Τουρκία) – Στην ήττα από την Ολλανδία με 2-1 για τη φάση των «8»

Θυμίζουμε ότι την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ -με 3 γκολ- βρίσκονται οι Μικαουτάτζε (ΓΕΩΡΓΙΑ), Μουσιάλα (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), Χάκπο (Ολλανδία), Όλμο (Ισπανία), Κέιν (Αγγλία) και Σραντς (ΣΛΟΒΑΚΙΑ).

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις