Τρίτη, 16 Ιουλ.
34oC Αθήνα

ΔΝΤ για Γαλλία: Υψηλή αβεβαιότητα, απαιτούνται μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης

ΔΝΤ για Γαλλία: Υψηλή αβεβαιότητα, απαιτούνται μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Τον κώδωνα του κινδύνου για την δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε έκθεση του το ΔΝΤ, αν και προβλέπει πως η ανάπτυξη της Γαλλίας προβλέπεται να συγκλίνει προς το δυνητικό της ρυθμό του 1,3% φέτος από 1,1% το 2023, σημειώνει πως οι προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλές αβεβαιότητες.

Ο πολιτικός κατακερματισμός και η αβεβαιότητα στο εσωτερικό, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που ανέδειξε πρώτη δύναμη το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και χωρίς να έχει υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, επιβαρύνοντας την εμπιστοσύνη και τα δημόσια οικονομικά.

Όσον αφορά το εξωτερικό, εξακολουθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και μιας απότομης παγκόσμιας επιβράδυνσης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους, που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τις προοπτικές.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, η ταχύτερη μεταρρυθμιστική δυναμική στη Γαλλία και σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους. Σημειώνεται πως η γαλλική οικονομία παρέμεινε ανθεκτική απέναντι σε πρόσφατους κλυδωνισμούς και πέτυχε τη σταδιακή ανάκαμψη, ωστόσο, η αντιμετώπιση της κρίσης και η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη έχουν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας τον δημοσιονομικό χώρο σε μια περίοδο αυξανόμενων επενδυτικών αναγκών για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η μετατόπιση της εστίασης προς την ανοικοδόμηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων και την επίτευξη ενός βιώσιμου εκσυγχρονισμού της οικονομίας, με ένα καλά καθορισμένο και αξιόπιστο πλάνο μέτρων για να στηριχτούν τα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη ουσιαστικών πρόσθετων προσπαθειών για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2027 και να τεθεί το χρέος σταθερά σε πτωτική τροχιά.

Συμπληρώνει ότι η προσαρμογή θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Γαλλίας σε κλονισμούς σημειώνοντας πώς η μελλοντική εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών παραμένει εκτεθειμένη σε μια αύξηση των κρατικών spreads ή σε μια μείωση της ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο προτείνει πως η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εξορθολογισμό των τρεχουσών δαπανών, διατηρώντας παράλληλα χώρο για επενδύσεις φιλικές προς την ανάπτυξη.

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις