Σάββατο, 20 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Η απόπειρα εναντίον του ξύπνησε μνήμες από τις δολοφονίες των Κένεντι

Ντόναλντ Τραμπ: Η απόπειρα εναντίον του ξύπνησε μνήμες από τις δολοφονίες των Κένεντι
Reuters

Οι ήχοι των πυροβολισμών στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ και οι προσπάθειες των ανδρών των μυστικών υπηρεσιών να τον προστατεύσουν έφερε στο προσκήνιο ιστορικά τραύματα.

Αν και ο Τραμπ δεν είναι πρόεδρος εν ενεργεία, ο τραυματισμός τους ήρθε να υπεθυμίσει την πάντα υπαρκτή απειλή για όλους όσους διεκδικούν αξιώματα και ειδικά για εκείνους που καταφέρνουν να τα κατακτήσουν.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος και τέσσερις από τους προκατόχους του έχουν δολοφονηθεί ενώ ήταν στο Λευκό Οίκο με τελευταίο τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ έγινε στόχος απόπειρας έβαλε τέλος σε μια περίοδο 40 ετών που υπήρχε η αντίληψη ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες είχαν μάθει να ελαχιστοποιούν τέτοιους κινδύνους γεγονός που θα ρίξει πάνω τους μια σκιά που θα διαρκέσει για χρόνια.

Η επίθεση κατά του Τραμπ ξύπνησε μνήμες από την επίθεση κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας που οδήγησε στη δολοφονία του Δημοκρατικού υποψηφίου Ρόμπερτ Κένεντι το 1968. Μία αιματοβαμμένη χρονιά καθώς δολοφονήθηκε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και βία συγκλόνισε το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.

Αλλά η πολιτική βία δεν σταμάτησε. Το 2011, η τότε Δημοκρατική μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκαμπριέλ Γκίφορντς από την Αριζόνα, έμεινε με εγκεφαλική βλάβη αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε εκδήλωση στην οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.

Το 2017, ένοπλος άνοιξε πυρ σε προπόνηση μπέιζμπολ των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, πυροβολώντας τον τότε επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκάλις και άλλους τρεις.

Το έθνος εξακολουθεί επίσης να επεξεργάζεται την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις