Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Καιρός – Λαγουβάρδος: Κιλκίς, Σέρρες και Πιερία «ψήθηκαν» στους 41 βαθμούς – «Σε ισχυρή θερμική καταπόνηση η Αττική»

Καιρός – Λαγουβάρδος: Κιλκίς, Σέρρες και Πιερία «ψήθηκαν» στους 41 βαθμούς – «Σε ισχυρή θερμική καταπόνηση η Αττική»
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η βόρεια Ελλάδα «ψήθηκε» λίγο περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες σήμερα Κυριακή (14.07.2024), τη στιγμή που ο ανελέητος καύσωνας «σαρώνει» για 7η συνεχόμενη ημέρα τη χώρα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η περιοχή όπου καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία σήμερα, ήταν η Κερκίνη Σερρών με 40.9 βαθμούς Κελσίου.

Με ελάχιστη διαφορά, ο υδράργυρος στο Δίον Πιερίας έγραψε 40.8 βαθμούς, στο Ηλιόλουστο, στο Γυναικόκαστρο και στον Τέρπυλλο στο Κιλκίς, τους 40.7, 40.6 και 40.4 αντίστοιχα.

Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 34.8 °C, ενώ 158 από τους 501 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, από τους οποίους οι 11 κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 40 °C.

Παράλληλα, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος  σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρεται σε τρία σημαντικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την κατανομή των ελάχιστων θερμοκρασιών:

1) Οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας αλλά και αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπου σημειώνονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, έχουν χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες (18-24 βαθμούς) , βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στον περιορισμό της θερμικής καταπόνησης μέσα στη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες.

2) Στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ Αττική) οι ελάχιστες θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (άνω των 28 βαθμών). Σε συνδυασμό και με τις υψηλές μέγιστες της ημέρας, οι περιοχές αυτές έχουν διαρκή ισχυρή θερμική καταπόνηση.

3) Στα νησιά οι ελάχιστες θερμοκρασίες παραμένουν επίσης σε υψηλά επίπεδα (άνω των 26 βαθμών) αλλά τουλάχιστον οι μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας δεν φθάνουν σε υψηλά επίπεδα (με εξαίρεση περιοχές στη νότια Κρήτη και στην ανατολική Ρόδο).

Η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, θα διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις