Τρίτη, 16 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Κόρεϊ Κομπερατόρε: Φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρετούν τον 50χρονο πυροσβέστη που πέθανε για να σώσει την οικογένειά του

Κόρεϊ Κομπερατόρε: Φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρετούν τον 50χρονο πυροσβέστη που πέθανε για να σώσει την οικογένειά του
Reuters

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι εθελοντές πυροσβέστες περιέγραψαν τον Κόρεϊ Κομπερατόρε (Corey Comperatore), ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά κατά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια, ως έναν αφοσιωμένο πατέρα που υπηρέτησε ως εθελοντής πυροσβέστης και αγαπούσε το ψάρεμα.

Ο εθελοντής πυροσβέστης Κόρεϊ Κομπερατόρε που σκοτώθηκε κατά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, χτυπήθηκε από τις σφαίρες καθώς προσπαθούσε να σώσει την οικογένειά του το Σάββατο (13.07.2024).

Ο Κόρεϊ Κομπερατόρε, ήταν αρχηγός των εθελοντών της πυροσβεστικής
και έπεσε πάνω σε μέλη της οικογένειάς του που βρίσκονταν δίπλα του, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Ένας οικογενειάρχης που αγαπούσε το ψάρεμα, εργαζόταν σε εταιρεία παραγωγής πλαστικών και πήγαινε στην εκκλησία.

Ένας «ένθερμος υποστηρικτής» του Ντόναλντ Τραμπ, όπως το έθεσε ο κυβερνήτης Τζος Σαπίρο της Πενσιλβάνια, ο κ. Κομπερατόρε παρακολούθησε το Σάββατο την προεκλογική συγκέντρωση του πρώην προέδρου στο Μπάτλερ της Πολιτείας της Πενσιλβάνια μαζί με την οικογένειά του, μαζί με χιλιάδες άλλους οπαδούς του.

Όταν ένας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί από την οροφή ενός κοντινού κτιρίου, ο 50χρονος εθελοντης πυροσβέστης έπεσε πάνω από τα μέλη της οικογένειάς του για να τα προστατεύσει, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Ο 50χρονος πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε επί τόπου, σύμφωνα με τις αρχές. Δύο άλλοι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση τραυματίστηκαν σοβαρά από τους πυροβολισμούς.

Οι αρχές και η αδελφή του Κόρεϊ Κομπερατόρε, επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του την Κυριακή. «Τον είδαμε να πεθαίνει στις ειδήσεις», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη, μέσα από τα δάκρυα. «Έτσι το μάθαμε».

«Ο Κόρεϊ πέθανε ως ήρωας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Josh Shapiro σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Η αστυνομία της πολιτείας της Πενσυλβάνια ανέφερε ότι τα άλλα δύο άτομα που πυροβολήθηκαν ήταν ο 57χρονος Ντέιβιντ Ντάτς και ο 74χρονος Τζέιμς Κόπενχαβερ. 

Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια είπε ότι μίλησε με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του Κομπερατόρε. «Ο Κόρεϊ πήγαινε στην εκκλησία κάθε Κυριακή», είπε. «Ο Κόρι αγαπούσε την κοινότητά του. Ειδικότερα, ο Κόρεϊ αγαπούσε την οικογένειά του».

Είπε ακόμα ότι ο άντρας ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και ήταν ενθουσιασμένος που ήταν στη συγκέντρωση του Σαββάτου.

«Ο Κόρεϊ ήταν ο καλύτερος από εμάς. Είθε η μνήμη του να είναι ευλογία», είπε ο κ. Σαπίρο.

Η αστυνομία της Πολιτείας ανέφερε επίσης ότι ο Κομπεράτορε ζούσε στο Σάρβερ, περίπου 19 χλμ. μακριά από τον χώρο της επίθεσης στο Μπάτλερ, έξω από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

Εκτός από το εθελοντικό του έργο στην πυρόσβεση, εργάστηκε ως μηχανικός έργων και εργαλείων σε εταιρεία κατασκευής πλαστικών, σύμφωνα με τα προφίλ του στα social media. 

«Ήταν καλός άνθρωπος», είπε γείτονάς του στο Pittsburgh Tribune-Review. «Μπορεί να μην συμφωνούσαμε στις ίδιες πολιτικές απόψεις, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι καλός φίλος και γείτονας».

«Μας δώρισε χρήματα όταν ήμουν στο νοσοκομείο και πάντα περνούσε από την αυλής μας για να μας πει ένα “γεια”. Πάντα χαιρετούσε όταν περνούσα με το αυτοκίνητο από το σπίτι του», είπε ο ίδιος.

Ο άτυχος 50χρνος είχε δύο κόρες – την Allyson, 27 ετών, και την Kaylee, 24 ετών. Ο ίδιος και ο Jeff Lowers, ένας μακροχρόνιος φίλος, ήταν μαζί εθελοντές πυροσβέστες και ο κ. Lowers είπε ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά του Κόρεϊ Κομπερατόρε φαίνεται να επιστρατεύτηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών.

«Όταν είσαι εθελοντής πυροσβέστης, ό,τι κι αν κάνεις, όταν σφυρίζει η σφυρίχτρα πας και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις», δήλωσε ο κ. Lowers, 63 ετών.

Ο Dr. James Sweetland, ένας γιατρός στα επείγοντα περιστατικά που βρισκόταν στην εκδήλωση, έσπευσε να βοηθήσει τον Κόρεϊ Κομπερατόρε αφού πυροβολήθηκε. Είπε ότι ο Κομπερατόρε ήταν ξαπλωμένος σε μια λίμνη αίματος και δύο άτομα τον βοήθησαν να τον σηκώσει σε έναν πάγκο ώστε να μπορέσει να του κάνει ΚΑΡΠΑ. Κάποιος άλλος πίεσε το τραύμα του Κομπερατόρε πάνω από το αυτί του.

Αλλά ο Dr. Sweetland, είπε ότι δεν είχε σφυγμό. Δύο αστυνομικοί της Πολιτείας της Πενσυλβάνια βοήθησαν να βάλουν τον Κομπερατόρε σε ένα φορείο.

Ο Κομπερατόρε λάτρευε το ψάρεμα, τόσο πολύ που αρνιόταν να αγοράσει ψάρια στο παντοπωλείο, είπε ο κ. Lowers. Φρόντιζε σχολαστικά το σπίτι, το σκάφος και τα αυτοκίνητά του.

Εργαζόταν στην εταιρεία πλαστικών JSP, δήλωσε ένας άλλος φίλος και συνάδελφος πυροσβέστης, ο Gary Risch Jr. Προηγουμένως υπηρέτησε ως επικεφαλής της πυροσβεστικής στην Εθελοντική Πυροσβεστική Εταιρεία Buffalo Township, στα περίχωρα του Πίτσμπουργκ, δήλωσε ο κ. Risch.

Ο Kip Johnston, ο σημερινός αρχηγός της πυροσβεστικής εταιρείας, δήλωσε ότι ο Κομπερατόρε ήταν αρχηγός του για περίπου τρία χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Ήταν μεγάλος ηγέτης», είπε. «Δεν θα μπορούσατε να συναντήσετε έναν πιο ταπεινό άνθρωπο». 

Ο κ. Τζόνστον λέει ότι μετάνιωσε που δεν πήγε μία φορά για ψάρεμα μαζί του και τώρα πια είναι αργά: «Δεν κατάφερα ποτέ να πάω για ψάρεμα μαζί του».

Ο George Scott, ο κουνιάδος του Κομπερατόρε, βγήκε για λίγο από το σπίτι του άτυχου 50χρονου. «Ήταν τα πάντα γι’ αυτούς» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην οικογένεια.
«Θέλουν να μείνουν μόνοι στη διαδικασία του πένθους τους».

Ο Κομπερατόρε επιλέχθηκε ως διαχειριστής της εκκλησίας Cabot το 2021, βοηθώντας στην επίβλεψη θεμάτων όπως η εκκλησιαστική περιουσία και η ασφάλιση. Στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Cabot Church αναφέρεται ότι γιόρτασαν τα γενέθλια του, στις 14 Ιουνίου, και την επέτειο του γάμου του, στις 22 Ιουνίου.

Ο Matt Achilles, 33 ετών, ζει εδώ και οκτώ χρόνια αρκετά σπίτια πιο κάτω από τον Κομπερατόρε και την οικογένειά του. Περιέγραψε τον κ. Κομπερατόρε ως βασικό μέλος της γειτονιάς τους. Συχνά τον έβλεπε κανείς πάνω σε ένα τρακτέρ, να κουρεύει το γκαζόν του ή να φροντίζει τα δύο αγαπημένα του και καλά εκπαιδευμένα ντόμπερμαν.

Πριν από μερικά χρόνια, ένα όχημα κατέληξε στην αυλή του άτυχου εθελοντή πυροσβέστη μετά από ατύχημα. «Μόλις το αυτοκίνητο βγήκε από εκεί με τον γερανό, πήγε να το φτιάξει» θυμάται ο κ. Achilles. «Ήταν τόσο προσεκτικός στη λεπτομέρεια όταν επρόκειτο για τέτοια πράγματα».

Ο κ. Achilles είπε ότι ο κ. Κομπερατόρε του είχε δωρίσει χρήματα μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας συγκέντρωσης χρημάτων όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο πριν από αρκετά χρόνια.

Οι άλλοι δύο τραυματίες

Ο Ντέιβιντ Ντατς, 57 ετών, από το Νιου Κένσινγκτον της Πενσυλβάνια, είναι ένας από τους δύο συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που τραυματίστηκαν σοβαρά, ανακοίνωσε την Κυριακή η πολιτειακή αστυνομία της Πενσυλβάνια.

Ο κ. Ντατς, ο οποίος ήταν κάποτε μέλος του Σώματος Πεζοναυτών, εργαζόταν για τη Siemens για δεκαετίες, σύμφωνα με την αδελφή του, Τζένιφερ Βερί-Γκρέιζερ. Είπε ότι φαινόταν «εκστασιασμένος» για το συλλαλητήριο, αλλά τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται για βλάβη στο συκώτι και σπασμένα πλευρά.

Η αστυνομία αναγνώρισε τον Τζέιμς Κόπενχαβερ, 74 ετών, από την πόλη Μουν της Παναγίας, ως το άλλο θύμα που τραυματίστηκε σοβαρά. Τα αρχεία έδειξαν ότι ήταν εγγεγραμμένος ως Δημοκρατικός.

Ο Κόπενχαβερ είναι παντρεμένος και έχει τουλάχιστον έναν γιο, σύμφωνα με τον Albert Quaye, επόπτη στην κοινότητα Moon Township. Ο κ. Quaye είπε ότι τον γνώριζε από τις συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου, τις οποίες ο Κόπενχαβερ άρχισε να παρακολουθεί για να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με ένα τοπικό αναπτυξιακό έργο.

Και οι δύο άνδρες νοσηλεύονται στο Allegheny General Hospital στο Πίτσμπουργκ.

Οι αρχές επιβολής του νόμου δήλωσαν ότι τα θύματα πυροβολήθηκαν από τον ένοπλο, ο οποίος άνοιξε πυρ από μια υπερυψωμένη θέση εκτός της περιμέτρου ασφαλείας. Ο ύποπτος ένοπλος, τον οποίο το FBI αναγνώρισε ως τον Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πολιτείας, σκοτώθηκε από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας.

Ένα άλλο άτομο που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης είναι ένας ανιψιός του αντιπροσώπου Ρόνι Τζάκσον, ενός Ρεπουμπλικάνου από το Τέξας, ο οποίος διετέλεσε γιατρός του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο δρ Τζάκσον έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ότι μια σφαίρα γρατζούνισε τον λαιμό του ανιψιού του.

Πληροφορίες από New York Times και BBC

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις