Τρίτη, 16 Ιουλ.
30oC Αθήνα

ΕΒΙΚΕΝ: Πως θα επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα με το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ της βιομηχανίας

ΕΒΙΚΕΝ: Πως θα επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα με το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ της βιομηχανίας

Σε επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προς το ΥΠΕΝ, η ΕΒΙΚΕΝ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κοινοποίηση στην Κομισιόν του σχήματος κρατικής ενίσχυσης για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ σε επιλέξιμες βιομηχανίες χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ειδικότερα, ο νέος επικαιροποιημένος μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης για την παροχή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 31/12/2023, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να στερείται η βιομηχανία από σημαντικούς πόρους, σύμφωνα με την επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ.

Για τα έτη 2019 – 2020 έχει ολοκληρωθεί η αναδρομική εκκαθάριση για την επιστροφή των ποσών από όσους έλαβαν αλλά δεν δικαιούνταν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ.

Ωστόσο, εκκρεμεί η αναδρομική εκκαθάριση για τα έτη 2021, 2022 και 2023 που υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των επιλέξιμων βιομηχανιών.

Αυτό που ζητάει η ΕΒΙΚΕΝ είναι να μην περιοριστούν τα μέτρα στην αναδρομική είσπραξη των ποσών για το 2019 και το 2020, αλλά να δρομολογούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την εκκαθάριση και για τα υπόλοιπα έτη που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ γίνεται, μέχρι και σήμερα, με κριτήριο την τάση του δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής. Αυτό σημαίνει ότι η τελική ορθή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ γίνεται για όσους εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ.

Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η συμμόρφωση του εθνικού πλαισίου με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες περιορίζεται η εφαρμογή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ μόνο σε επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους και δεν επιτρέπεται η επέκταση της εφαρμογής του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

Συνεπώς, η νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία πρόκειται να έρθει προς συμμόρφωση των νέων ευρωπαϊκών προβλέψεων, πρέπει να καθορίσει exante τους επιλέξιμους κλάδους, ώστε η χρέωση να γίνεται ορθά από την πηγή.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις