Τρίτη, 16 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έχουν μέλλον οι αναδρομικές εισπράξεις επιδοτήσεων – Ποιους αφορούν

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έχουν μέλλον οι αναδρομικές εισπράξεις επιδοτήσεων – Ποιους αφορούν

Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης των περασμένων ετών, η κυβέρνηση έσπευσε να εφαρμόσει επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές στο ηλεκτρικό ρεύμα δίχως πρώτα να τις έχει περάσει από τον έλεγχο των Βρυξελλών. Αυτό τώρα γυρίζει «μπούμερανγκ» για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, αφού καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που είχαν λάβει τότε.

Καταρχήν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του newsit.gr, υπάρχει μια πρώτη κατηγορία επιδοτήσεων στις ΜμΕ όπου έχει αρχίσει ήδη η είσπραξη, αν και ο υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, επισήμανε ότι τα χρήματα που θα δοθούν από τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος είναι περισσότερα από αυτά που θα ζητηθούν πίσω.

Έπειτα, υπάρχει το δεύτερο και πιο μείζον θέμα, αυτό του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο είναι ένας ειδικός λογαριασμός που στηρίζει τις ΑΠΕ και χρηματοδοτείται εν μέρει από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών.

Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση σε έτη ήδη προ της κρίσης είχε προσφέρει κάποιες ελαφρύνσεις σε εμπορικούς καταναλωτές κυρίως του πρωτογενούς τομέα που πλέον σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να επιστραφούν. Πρόκειται στο σύνολό τους για 130 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), Μίλτος Ασλάνογλου, τα ποσά αυτά αφορούν την περίοδο 2019-20, όμως η ίδια διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τις επόμενες χρονιές, άρα θα υπάρξει και εκεί εκκαθάριση και επιστροφές.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες επιδοτήσεις πέραν των οριζοντίων που δόθηκαν σε μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές και θα επιστραφούν.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν πρόβλημα όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τους προμηθευτές, οι οποίοι οφείλουν να συλλέξουν και να αποδώσουν τα ποσά. Παράλληλα, πρέπει να μπουν στη διαδικασία να ενημερώσουν τους καταναλωτές για το επιπλέον βάρος.

Όπως έχουν τα πράγματα, οι επιστροφές παλαιότερων επιδοτήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος και την άνοδο της τιμής χονδρικής οδηγούν από κοινού σε μια γερή άνοδο του ενεργειακού κόστους για όποιους καταναλωτές επηρεάζονται.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις